Havuz keyfi kabus olmasın

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte serinlemek için binlerce kişi havuzlara gitmeye başladı. Ancak her ne kadar klorlanmış ve bakımları yapılmış olsa dahi yüzme havuzlarında var olan birçok mikrop enfeksiyonlara ve dolayısıyla hastalıklara yol açmakta. Çorlu Şifa Hastanesi Dahiliye ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Kahraman havuzdan bulaşabilecek hastalıklar ve alınabilecek önlemler ile ilgili bilgiler verdi

Havuz keyfi kabus olmasın
03 Temmuz 2013 Çarşamba 08:48

“Öncelikle yüzme havuzunun sağlıklı olup olmadığına bakılmalıdır” diyen Doç. Dr. Serkan Kahraman, “Bu fiziksel olarak gözle ve duyularımızla algılanabilir. Bu nedenle ideal havuz suyunda şu öncelikler sağlanmalıdır” açıklamasında bulunduktan sonra havuz suyunda aranması gereken özellikleri şöyle sıraladı:
HAVUZ SUYU NASIL OLMALI?
 “Temiz bir havuz suyunda havuzun dibi net bir şekilde görünmelidir. Suda rahatsız bir koku olmamalı eğer, aşırı koku hissediliyorsa bu durum sorun olabileceğini gösterir. Suda ve havuz yüzeylerinde, gözle görülen kirlilik ve yeşillik olmamalı. Havuz kenarlarında, su ile temas eden taş ve seramik yüzeylerde kayganlık  ve  yapışkanlık olmamalı. Havuz pompaları ve filtre sistemleri sesli çalışırlar, bu sesi duymalısınız.”
HANGİ HASTALIKLAR BULAŞIR?
Yeterince temiz olmayan havuz ve deniz suyu ile bulaşabilecek hastalıklar; mide-bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları olduğunu belirten Doç. Dr. Serkan Kahraman, “Bunlardan özellikle tifo, hepatit A ve E, ishal, kanama ve sarılıkla seyreden leptospira ile weil hastalığı daha ağır hastalıklardır. Özellikle çocukluk çağında ağız yoluyla bulaşan hepatit A, bu suların dışkıyla kirlenmesi sonucu aşılı olmayan insanları enfekte eder” dedi.
BAYANLAR DİKKAT!
Yüzme mevsimiyle birlikte denize ve havuza dalışlar sinüzit olgularının sayısında artışa neden olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Serkan Kahraman ,”Hijyenik olmayan yüzme havuzları ve plajlar özellikle bayanlarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu durumun belirtileri sık idrara çıkma, idrarda yanma ve sızlama, bazen kasıklara ve bele vuran ağrılar olabilir. Kontrol edilmeyen hastalarda yüksek ateş ve titremeler ortaya çıkabilir” uyarısında bulunduktan sonra yazın vazgeçilmezleri arasında yer alan havuz ve deniz suyundan korunmak için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti:
ÇOCUK VE BSÜYÜKLER AYRI HAVUZU KULLANMALI
“Yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı hazırlanmış havuzları tercih edilmeli. Havuz suyunu yutmamaya ve ağza su almamaya dikkat edilmeli. Sinüzit, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlık durumlarında havuza girilmemeli.
HAMİLELER DİKKAT!
Antiseptik solüsyonlarla ayaklarınızı yıkayın. Kulak enfeksiyonlarından korunmak için; gliserinle ya da vazelinli tıkaçlar kullanılmalı. Göz enfeksiyonlarına karşı yüzücü gözlüğü ve maske kullanılmalı. Hamileler havuzların klorlandığı yoğun günlerde havuza girmeyin. Hepatit A aşısı olmayan çocuklar havuza girmesin, bir yaşından küçük çocukları havuza sokmamaya özen gösterin.
YÜZME SONRASI CİLT YIKANMALI
Ciltte kesik ya da sıyrık varsa denize ve havuza girilmemeli. Çocuklar belli aralıklar ile tuvalete götürülmeli. Havuz kenarlarında yiyecek yenmemeli ve sigara içilmemeli. Yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cilt yıkamalıdır Kesinlikle ıslak mayo ile durulmamalıdır.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.