Hedef 5 makine

Kapaklı’da hizmet veren Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi, faydalı ekonomik ömürlerini doldurmak üzere olan 5 hemodiyaliz cihazının yenilenmesi için kampanya başlattı.

Hedef 5 makine
08 Aralık 2017 Cuma 11:59

KAMPANYA BAŞLATILDI
Kapaklı ve Çerkezköy’de yaşayan kronik böbrek yetmezliği hastalarına diyaliz tedavi hizmetini ayaklarına getirmek amacı ile 2006 yılında Türk Böbrek Vakfıtarafından kurulan ‘Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi’ndeki 5 hemodiyalizcihazı kullanım ömürlerini doldurmak üzere. Bu cihazların yenilenmesi için kampanya başlatıldı ve Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva ve Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk’in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
KAPAKLI'DA İHTİYAÇ VARDI
TBV Genel Başkanı’nın ardından sözü alan Başkan Mandalı, şunları söyledi: “Herkesin bir bağışçı olması lazım. Bağışçılık konusu, hiç ummadığınız, bir organınızdan biri faydalandığı zaman bir insandan 3 tane 5 tane insan çıkabiliyor. Bir anda aile bireyleri beşken bir anda on kişi oluyor. Türkiye Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde hem resmi olarak hem de gönülden bağışçı olmamız gerekiyor. Vakfın değerli başkanını 2004 yılından beri tanıyorum. Burada yapmış olduğumuz yatırımlarda çok büyük emekleri oldu. Türkiye Böbrek Vakfı bu tarihe kadar herhangi şaibeye bulaşmadı. Kapaklı’da böyle bir ihtiyaç vardı. Diyaliz merkezi ihtiyacını onların kanalıyla karşıladığımız için çok teşekkür ediyorum. Bağış yapmaya açık bir vakıf.”
UMUT OLUYORUZ
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi’nin bulunduğu araziyi satın aldıklarını belirterek, Kapaklı’da kalıcı olduklarını söyledi. Erk, “Türkiye’de 60 bin civarında makinelere bağımlı olarak hayatını sürdüren hastalarımız var. Bu hastaların bu makinelere bağlanmalarının üç büyük sebebi var. Bunlar şeker, tuz ve un. Şeker ile mücadele yapıyor böbrek vakfı ama geri gidersek, 60 bin diyaliz, 20 bini böbrek nakli için bekliyor ama gelin görün ki yılda ancak 3 bin 500 böbrek nakli oluyor. Bu 3 bin 500 böbrek naklinin de yaklaşık yüzde 22’si kadavradan nakil oluyor. Kadavradan nakil için beyin ölümü lazım. Beyin öldüğü anda onun geri dönüşü yok. Bu durumda biz devreye giriyoruz ve bekleyen hastalarımıza yeni hayat oluyoruz, umut oluyoruz, bir can oluyoruz. Bunun Kuran-ı Kerim’de de yeri var. Beyin ölümü gerçekleşen bireylerin ailelerinde yalnızda yüzde 20’si organ bağışına evet diyor. Yani bizim daha çok çalışmamız gerekiyor.”dedi.
DESTEK VERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ
Kampanyadan bahseden Erk, “Bugün burada oluş sebebimiz ise başlatmış olduğumuz kampanya. Kullandığımız otomobiller kalitesine göre, markasına göre, teknik ekipmanına göre 150 bin 200 bin kilometre yapınca hurdaya çıkarlar. Bizim bu içeride gördüğünüz makinelerimiz de her diyaliz seansı 4 saat, toplamda 40 bin olduğunda hurdaya çıkarlar. Onlarında bir ömrü var. Bizim bu 3 vardiyada çalıştığımız zaman makinenin ömrü 4 ile 5 sene gibidir. Toplam 26 makinemizden 3 makineyi değiştirmemiz lazım. Hedef ise 5 makine. Sayın başkanlarım ve kaymamım bu konuda bize destek verdiğiniz için çok mutluyuz. Bir makine bedeli 35 bin Türk Lirasıdır. Biz bu işe 1989 yılından beri yapıyoruz yüzlerce kişi ve merkez ürettik içimizden bir okul olduk bundan dolayı da gurur duyuyoruz. O zamanlar 35 tane makine vardı koskoca Türkiye’de, yurt dışına gidilirdi. Şimdi artık Doğu Anadolu’da dâhil neredeyse her ilçede diyaliz merkezlerimiz var. Türkiye artık o refah düzeyine ulaştı.” İfadelerini kullandı.
YAKLAŞIK 57 BİN İNSANIMIZ DİYALİZE MUHTAÇ
Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer ise her şeyin başı sağlık diyerek, “Bir hastalık milyonda bir görülüyor olabilir fakat bu hastalık sizin başınıza geldiği zaman yüzde yüzdür artık. Sizin bu hastalık çok az kişide görülüyor demeniz bir şey fayda etmeyecektir. Türkiye’de 60 bin böbrek yetmezliği yaşayan vatandaşımız var ve bunların maalesef az bir kısmı böbrek nakli ile sağlıklarına kavuşabiliyor. Yaklaşık 57 bin insanımız diyalize muhtaç. Türk Böbrek Vakfı 1985 yılında kamu yararına kurulmuştur. Ne demektir kamu yararına, yaptığı iş ve işlemler kamu yararına gidiyor demektir. Buna örnek pek çok vakfımız var ülkemizde. Böyle bir tesisin Kapaklı’da bulunması da bizim için gurur verici bir durum. Üzerinde bulunduğumuz tesisin mülkiyetinin de kendisinin olması bizi ayrıca mutlu etti. Hayırseverlerimizin insanlarımızın Türk Böbrek Vakfına bağış yaparak diyaliz makinelerine desteklerde bulunmalarını temenni ediyoruz. Bu kampanyanın da başarılı olmasını temenni ediyorum.”dedi.
2 MAKİNE BELEDİYE VE TİCARET ODASINDAN
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva ise, “Odamız olarak şahsımız olarak elimizden ne geliyorsa, ne yapmamız gerekiyorsa hazırız. O yüzden buradayız. Ne gerekiyorsa Kaymakam beyle başkanımızla yapmaya hazırız.’ dedi. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı gerekli araştırmaları yapıp Belediye ve Ticaret Odası olarak 2 makine vermek istediklerini açıkladı.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.