Kadınların Ortak Sıkıntısı: Sistit

Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez sistit geçirmektedir. Çerkezköy İrmet Hospital Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezer Arda sistit nedir, belirtileri nelerdir, tanı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi

Kadınların Ortak Sıkıntısı: Sistit
01 Haziran 2015 Pazartesi 08:49

 SİSTİT NEDİR?

 

Sistit hastalığını tanımlayan ve zamanında tedavi edilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Sezer Arda; “Kadınların ortak sağlık sorunu olan ’SİSTİT’ idrar kesesi (mesane) nin iltihaplanmasıdır. İdrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Zamanında tedavi edilmezse hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir ve mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar oluşturabilir. Bakteriyel sistitler genellikle 20-40 yaşları arasındaki genç kadınlarda daha sık görülür. Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez sistit geçirmektedir.” diye konuştu.

 

SİSTİT KADINLARDA  ERKEKLERE GÖRE NEDEN DAHA SIK OLUŞUR?

 

Sistit hastalığının erkeklere nazaran kadınlarda daha sık oluştuğunu ve bunun nedenlerini anlatan Op. Dr. Sezer Arda şöyle konuştu: “Kadınlarda  sistit erkeklere göre  daha kolay gelişir ve daha sık tekrarlar. Sistit gelişiminde bazı faktörlerin etkili olduğu gösterilmiştir ve sık tekrarlamasının en sık nedenleri ise: Kadınlarda idrar yolu erkeklere göre daha kısa olduğundan mikroplar çok kolay idrar torbasına ulaşırlar ve enfeksiyon oluşumuna neden olurlar. Gebelik ve gebelik hormonları kolaylaştırıcı zemin hazırlamaktadır. Sistit hamilelerde daha sık görülmektedir. Sık cinsel beraberlikte mesane sürtünerek dokusu hassaslaşır ve enfeksiyona uygun zemin haline gelir. Çok doğum yapan kadınlarda mesanede sarkma olması ve bu da idrar yolu enfeksiyonlarını tabii ki  kolaylaştırmaktadır. Menapoz ile oluşan cinsel organlardaki ve mesane  dokusundaki atrofi ( cinsel kuruluk) idrar yolu enfeksiyonları için kolaylaştırıcı bir zemin oluşturmakta ve idrar yolu enfeksiyonu sık sık tekrarlamaktadır. Cinsel ilişkide vajina girişindeki mikroplar sürtünme ile mesane içine yayılabilmektedirler.”

 

BELİRTİLERİ

 

Hastalığın belirtileri hakkında konuşan Op. Dr. Sezer Arda; “ Sık sık ve azar azar idrara çıkma. İdrar yaparken yanma, sızı, ağrı; acil idrar yapma hissi; tam boşalamama hissi; kasık ağrısı; kötü kokulu idrar ve bulanık idrar; cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması; idrarda kan görülmesi” ibarelerini sıraladı.

 

TEŞHİS NASIL KONULUR?

 

Hastalığın basit yöntemlerle teşhis edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Sezer Arda; “Çok basit bir idrar tahlili veya gerektiğinde yapılacak bir idrar kültürü bazen de tahlile gerek kalmadan basit bir muayene ile teşhis konulabilmektedir.” dedi.

 

TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?

 

Hastalık normal düzeydeyse basit yöntemlerle giderilebileceğini fakat kronikleştiyse daha detaylı incelemeler yapılması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Sezer Arda; “Sistit tedavisi antibiyotikle yapılır ve genellikle basit bir antibiyotik tedavisi ile 3-4 günde geçmektedir. Eğer kronik sistit haline gelirse ve eğer antibiyotiklere rağmen direnç gösteriyor ise ürolojik muayene ve detaylı bir inceleme gerektirmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

SİSTİTE KARŞI ÖNLEM ALIN

 

Son olarak sistit olmamak için alınması gereken önlemlerden bahseden Op. Dr. Sezer Arda, yapılması gerekenleri şöyle aktardı: “Tuvaletten sonrası temizliğinize dikkat edin, önden arkaya doğru silinin. Böylece vajinal ve makat bölgenizdeki bakterilerin idrar yollarına taşımamış olursunuz. İdrarınızı tutmayın. Mümkün olabildiği kadar sık idrarınızı yapın. Böylece mesanedeki bakterileri dışarı atarsınız. Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın. Gün boyunca bol su içilmesi (mümkünse günde 8 bardak) idrar çıkışını ve dolayısıyla da bakterilerin atılımını arttıracaktır. Kahve, çay, alkol gibi içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketin. Mesane üzeride irrite edici etkileri olabilir. Her gün mutlaka iç çamaşırınızı değiştirin. Pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin. Sentetik iç çamaşırı ve sıkı pantolon giymeyin. Genital bölgenizi günlük olarak hafif bir sabunlu suyla temizleyin. Günlük hijyenik pedleri mümkün olduğunca sık değiştirin. Evde olduğunuzda ped kullanmayın.”

 

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.