Kalp ameliyatlarında küçük kesi yöntemi

Tıp teknolojileri ameliyat süreci ve sonrasında hasta konforunu da her geçen gün artırıyor. Kalp ameliyatlarında operasyon sonrası iz kalma korkusu tarihe karışıyor. Kalp ameliyatlarında ‘minimal invaziv’ adı verilen ‘küçük kesi’ yöntemi tercih edildiğinde hastalar için kozmetik açıdan da büyük avantaj sağlanıyor. Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. İlhan Mavioğlu, kalp ameliyatlarında kullanılan ‘küçük kesi’ yöntemi  hakkında bilgilendirmede bulundu

Kalp ameliyatlarında küçük kesi yöntemi
12 Temmuz 2017 Çarşamba 12:59

5 DAMARA KADAR BY PASSTA KULLANILABİLİYOR
 
Kalp ameliyatlarında da bir süredir uygulanmakta olan ‘minimal invaziv’ yani küçük kesi yöntemi, hastaya en az zararı vererek sağlığına kavuşturmayı amaçlamaktadır. Klasik yöntemlerle yapılan kalp ameliyatlarında, hastanın ‘iman tahtası’ olarak adlandırılan kemiği tamamen açılmaktayken; kalp kapak ameliyatlarının yanı sıra; uygun hastalarda 5 damara kadar by pass ameliyatlarında da kullanılabilen bu yöntemde, hasta göğsünde açılan ve sadece 6-7 cm’lik bir büyüklükteki kesi ile sağlığına kavuşmaktadır.
 
4-5 GÜNDE TABURVU OLUNABİLİYOR
 
Bu yöntemle uygulanan kalp ameliyatlarında, hastanın 4-5 gün gibi kısa bir süre içinde taburcu olabilmektedir. Özellikle yaşlı hastalarda, kemiğe daha az zarar verilen bir yöntem olduğu için, tercih sebebidir. Ayrıca özellikle bayanlarda estetik açıdan hastayı memnun eden sonuçlar alınabilmektedir. Ameliyat sonrası ağrıların daha az hissedilmesi, kemikte meydana gelen hasar daha az olduğundan, ameliyatın ardından hastanın daha rahat hareket edebiliyor olması, küçük kesi yöntemi için diğer tercih sebepleridir.
 
STERNOTOMİ
 
Sternotomi olarak adlandırdığımız göğüs kemiğinin kesilmesi ile yapılan kalp ameliyatları kalp cerrahisi ameliyatlarında en sık kullanılan yöntemdir. Bu yöntem, kalbe ulaşmada oldukça geniş bir görüş açısı sağlaması, her türlü kalp ameliyatının rahatlıkla yapılabilmesine imkan tanıması nedeni ile kalp cerrahları tarafından çoğunlukla tercih edilir. Fakat hastaların iyileşme ve işe geri dönüş sürelerinin nispeten uzun olması, bütün cerrahi branşlarda küçük kesi veya kesisiz ameliyatların giderek yaygınlaşması, hastaların kozmetik beklentilerinin giderek artması kalp cerrahlarını da en az geleneksel yöntem kadar başarılı fakat daha küçük veya alternatif kesilerle kalp ameliyatlarını gerçekleştirme arayışına itmiştir.
 
İYİLEŞME SÜRECİ DAHA HIZLIDIR
 
Minimal İnvazif Aort Kapak Cerrahisi de bu arayıştan doğmuştur. Küçük kesi ile yapılan kalp ameliyatlarında daha az kalp manipülasyonu yapılmakta ve dolayısı ile de kalpte daha az travma oluşturulmaktadır. Kozmetik görünüm klasik ameliyatlardan çok daha üstündür. Ameliyat sırasında ve sonrasında geleneksel yönteme oranla çok daha az kan kullanılır. İyileşme süreci daha hızlıdır. Hastalarımız isterlerse 1 ay gibi kısa bir sürede işlerine geri dönebilirler. Araba kullanabilirler. Hastaların korkulu rüyası olan göğüs kemiği enfeksiyonu riski ise bu yöntemde neredeyse yoktur. Özetle ameliyat sonrası iyileşme süresi geleneksel ameliyatlarda 2-3 aylık bir süreden 1 aylık bir süreye iner. Bu yöntem ile sadece aort kapak değişimi değil, aort anevrizmaları tamiri veya her ikisini birden de yapmak da mümkündür.
 
İLHAN MİVİOĞLU KİMDİR?
 
Prof. Dr. İlhan Mavioğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden 1990 yılında mezun oldu. Bir yıl sonra SSK Ankara (Dışkapı) Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nde asistanlığa başlayan İlhan Mavioğlu, 1996 yılında da Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı oldu. Mersin Üniversitesi Tıp, Adana, Medicana International İstanbul Hastanesi, Acıbadem Kayseri Hastanesi, İstanbul Internacional Hospital, Acıbadem Maslak Hastanesi gibi birçok hastanede çalıştı. 2012 yılı sonunda Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalına Profesör olarak atandı. Prof. Dr. İlhan Mavioğlu, 2016 yılından beri İrmet Hospital Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünde görev yapmaktadır.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.