Kalp damar hastalıkları ve tedavileri

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Cihan Dündar, başlıca kalp hastalıkları hakkında açıklamalarda bulunarak sorularımızı yanıtladı

Kalp damar hastalıkları ve tedavileri
07 Ekim 2015 Çarşamba 16:02

GÖRDÜĞÜNÜZ BAŞLICA KALP HASTALIKLARI NELERDİR?

“Günümüzde ölüme sebebiyet veren hastalıklar içinde liderliği kalp damar hastalıkları çekmektedir. Günlük pratikte kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalara en sık konan tanı koroner arter hastalığı yani kalp damar hastalığıdır. Bunu kalp yetmezlikleri, kalp ritim bozuklukları, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları, çeşitli kalp enfeksiyonları ve kalp tümörleri izlemektedir.”

KALP DAMAR HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

“Kalp diğer tüm vücut organları gibi kan yoluyla gelen oksijen ve besin maddelerini kullanarak çalışır. Bunu sağlayan kalp üzerine yerleşmiş damarlardır. İşte bu damarlarda meydana gelen hastalanmalara kalp damar hastalığı denir. En sık görüleni atherosklerotik kalp hastalığı olduğu için de anlatılacak olanlar bu hastalığa yöneliktir. En sık belirtisi ağrıdır. Bu kalp bölgesine yerleşmiş, baskı, sıkıştırma, yanma ya da biri üzerime oturuyormuş gibi tarif edilen, süresi 5 dakikadan az olmayan, sol kola, alt çeneye ve sırta yayılabilen, eforla ilgili ya da ilgisiz nitrat ya da halk arasında dilaltı hapı olarak bilinen isosorbid dinitratla hafifleyebilen ağrı tipik kalp ağrısıdır. Ağrı olabileceği gibi şart değildir. Bazen eforla ya da istirahatta dahi oluşabilen nefes darlığı; çeşitli ritim bozuklukları, karın ağrısı ve mide bulantısı da kalp damar hastalığının semptomları olabilir.”

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNABİLİNİR Mİ?

Kardiyoloji pratiğinin en olumsuz yönlerinden biri kür şansına (yani bir hastalıktan tamamen iyileşme şansı)sahip hastalık sayısının az olmasındadır. Kalp damar hastalığı da bunlardan biridir. Koroner anjiyografi sonrası yapılan balon-stent işlemi ya da by-pass ameliyatı sonrası uzun süren ilaç kullanımı ve poliklinik takipleri olacağından yapılan bu işlemler kür sayılmamaktadır. Bu nedenle bu hastalıktan korunma daha önemlidir. Kalp damar hastalığına yol açan risk faktörleri temel olarak iki gruba ayrılabilir. Değiştirilebilen ya da kontrol edilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri… Değiştirilemeyen risk faktörleri cinsiyet, yaş, soy geçmiş ve tip A kişilik iken sigara kullanımı, hipertansiyon, şeker hastalığı, yüksek kan yağ oranı, obezite değiştirilebilir ya da kontrol altında tutulabilir risk faktörleridir.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDA ERKEN TANI MÜMKÜN MÜ?

Kalp damar hastalığında tanı testleri oldukça başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Kardiyoloğun avantajı çok fazla dış laboratuar bağımlı olmamasındadır. Efor testi kolay uygulanabilir, semiinvazif çoğunlukla tanı koydurucu bir testtir. Efor testine uygun olmayan bazı durumlarda miyokard perfüzyon sintigrafisi tanı koymamızda yardımcıdır. Bu iki testin yanında bir takım eko modaliteleri ve tomografi eşliğinde koroner anjiyografi tanısal açıdan faydalı olabilir. Kalp damar hastalığında kesin tanı konvansiyonel koroner anjiyografi ile konmaktadır.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ NELERDİR?

“Kalp damar hastalıklarında erken tanı amacıyla yapılan tarama testi bulunmamaktadır. Maliyeti ucuzladığı zaman Multislice Koroner CT iyi bir tarama testi olabilecektir.”

KORONER ANJİYOGRAFİ NEDİR, NE İŞE YARAR? KİMLERE UYGULANIR?

“Koroner anjiyografi; atardamar yolundan kateter dediğimiz bir vasıta ile kalp damarlarına ulaşıp, damarların içine kontrast madde denen ve damarın gözle daha iyi görünmesini sağlayan maddeyi enjekte edip hareketli görüntüler çekmek suretiyle yapılır. Bu yöntemle koroner damarlar (kalp damarları) görüntülenir. İçerisinde var olan bir darlık ya da damar genişlemesi tanınarak nasıl bir tedavi uygulanacağı kararı verilir. Semi ya da noninvaziv tetkiklerde koroner arter hastalığı düşündürecek bulguya sahip hastalarla, akut koroner sendrom tanısı konan tüm hastalara koroner anjiyografi uygulanır.”

KORONER ANJİYOGRAFİ NASIL YAPILIR?

Koroner anjiyografi teorik olarak ulaşılabilen her türlü atardamardan uygulanabilirse de günlük pratikte kasık, el bileği ve dirsek önyüz atardamarlarından uygulanır. Kasık, burada bulunan Femoral arter yoluyla uygulama, halen dünyada en sık uygulanan bölgedir. Bölgesel olarak uyuşturma işlemi uygulandığı için ağrı çok az düzeydedir. Çoğunlukla kalçadan yapılan iğnenin yarattığı acı kadar şeklinde hastalarıma anlatmaktayım. Genel anestezi tercih edilmez. Çok ekstrem durumlar (acil durum, ancak; hasta sırt üstü yatamıyor, aşırı anksiyete durumlarında genel anestezi ya da ileri sedasyon düşünülebilir.).Genellikle;  koroner anjiyo 5-10 dakika kadar sürmekte, anjiyo sonrası hasta 4-6 saat kadar hastanede kalmakta ve anjiyo olduğunun ertesi günü günlük hayatına devam edebilmektedir.

KORONER ANJİYOGRAFİNİN NE GİBİ ZARARLARI VARDIR?

“Koroner anjiyografi uygulama tecrübesi son yıllarda artmıştır. Bu da komplikasyon riskini azaltmaktadır. Bu nedenle tecrübeli ellerde mevcut komplikasyon riski göze alınarak kalp damar hastalığı için olmazsa olmaz tanı yöntemi olan bu uygulama yapılmalıdır. Sabah evden çıktığımızda akşam eve dönebilmenin garantisi var mıdır? Olmadığını bildiğimiz halde evden çıkar ve işlerimizi görürüz. Aksi, yani akşam eve dönmemin garantisi yok. Bu yüzden ‘evde kalmalıyım’ ın karşılığı paranoyadan başka bir şey değildir. Koroner anjiyo endikasyonu konan tüm hastalar ve yakınları işlem için detaylı olarak bilgilendirilir ve Türk Kardiyoloji Derneği'nin yayınlamış olduğu onam formu imzalatılır. Koroner anjiyografi sonrası kontrast nefropatisini önlemek için ağızdan ya da damardan sıvı takviyesi yapılmaktadır. 4-6 saat sonra kanama kontrolü yapılarak süresi değişmekle beraber hasta kontrole çağrılarak taburcu edilir.”

NE GİBİ KALP DAMAR HASTALIKLARI TEDAVİ YÖNTEMLERİ VARDIR?

“Yanlış bir kanı vardır. İstisnaların kaideyi bozmayacağını varsayarak koroner angiografi bir damar açma yöntemi değildir. Kalp damar hastalığının tanısını koyma yöntemidir. Hastalığın şiddeti, yeri, yaygınlığı, hastanın özellikleri ve laboratuar ve operatör özelliklerine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Başlıca yöntemler medikal (ilaç, öneriler), PCI (perkütan girişim, balon-stent) ve CABG (koroner arter by-pass operasyon) işlemidir. İşlemin kararını kardiyolog ve kalp damar cerrahı birlikte vermektedir.”

KARDİYOLOJİ LABORATUARINIZDA NE GİBİ İŞLEMLER YAPILACAKTIR?

“Özel İrmet Hastanesi Kateter ve Koroner Laboratuarında kardiyoloji alanında her türlü invazif girişimi yapmayı planlamaktayız. Koroner Anjiyografi, Kateterizasyon, Periferik Anjiyografi ( Kol ve bacak atardamar görüntüleme),Renal (Böbrek) ve Karotis (Şah damarı) anjiyografi ve bu damarların stentlenmesi; ayrıca ASD, VSD gibi konjenital defektlerin perkutan kapatılması ( kalbin delik dendiği durumlar),çeşitli pil implantasyonları ve ritim bozukluklarının tanı ve tedavileri laboratuarımızda yapılabilecektir.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.