Kalp krizinin en önemli nedenleri

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. C. Ekrem Pınar kalp krizine dair bilinmesi gerekenleri anlattı

Kalp krizinin en önemli nedenleri
04 Temmuz 2018 Çarşamba 13:06

Güncel yayınlar kalp krizi geçirme yaşının gittikçe düşmeye başladığını ve her 5 ani ölümden birinin kalp krizinden dolayı gerçekleştiğini gösteriyor. Bunun en büyük nedeni de modern yaşamın getirdiği olumsuz yaşam biçimidir. Bunun dışında sigara kullanımı kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden biridir.

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kalp, vücuttaki tüm organlara kan göndererek beslenmesini sağlayan temel organdır. Kalp krizinin kişide göğüs ağrısı, sol kolda uyuşma, sırtta ağrı, bulantı, kusma, bayılma yapabilir. Vatandaşların bu tür sendromları olduğunda kalp krizini de akıllarının bir köşesinde tutması ve mutlaka bir hastaneye müracaat etmesi gerekir.

Kalp krizi geçiren bir hastada mutlaka şuur bulanıklığı, terleme, denge kaybı, bayılma ve ani ölüm olabilir, mutlaka hastanın rahat bir pozisyona alınması gerekiyor. Kravatı ya da boynunda herhangi bir şal tarzı bir şey varsa çıkarılması gerekir, çünkü şuur kapanıyor mu kapanmıyor mu diye hastanın solunumunun yakın takip edilmesi lazım. En kısa ve hızlı sürede 112 Acil Servis aranarak profesyonel yardım istenilmelidir.

KALP KRİZİNİN EN BÜYÜK NEDENİ
Yukarıda da belirtildiği gibi modern yaşamın getirdiği olumsuz yaşam biçimidir. Kalp krizinde kontrol edebildiğimiz risk faktörleri var, kontrol edemediğimiz risk faktörleri de var.

Kalp krizinin risk faktörlerine bakacak olursak yüksek tansiyon, şeker hastalığı yüksek kolesterol olması, sigara kullanımı ve genetik yatkınlık. Bunlar en önemli risk faktörlerimiz bunun yanında hastanın erkek olması, kilolu olması sürekli oturarak yaşamanı götürmesi de temek risk faktörlerindendir. Genetik olan risk faktörlerine yapacak bir şey yok. Maalesef genetik yatkınlık biz insanlar için kötü bir miras. Ama bunu haricinde diğer tüm risk faktörlerini kontrol edebiliriz.

•Bir kere ilaçlardan önce sağlam bir yaşam biçimi değişikliği uygulamalıyız.

•Haftada 5 gün en az 45 dakika egzersiz yapmalıyız.

•Mutlaka 3 beyaz dediğimiz; tuz, şeker ve unlu mamullerden uzak durmalıyız.

•Diyetimize dikkat etmeliyiz.

•Daha çok sebze ve baklagil tüketmeliyiz.

•Ağır hamurlu gıdalardan uzak durmalıyız.

•Ve tabi ki sigarayı kullanıyorsak azaltmak değil direkt bırakmalıyız.

•Bunların yanı sıra aşırı alkol tüketimi de olmamalı.

BİR KEZ KALP KRİZİ GEÇİRENLER
Kalp krizi geçiren bir kişinin artık sürekli risk altında olduğunu unutmayalım. Bu kişilerde artık Koroner Arter Hastalığı başlamış demektir. Bir kalp hastası geldiğinde öncelikle Kardiyoloji Bölümüne başvurmasını sağlıyoruz. Kardiyoloji bölümünde bu hastaya kalp krizi ise gerekli tetkiklerden sonra gerekirse Anjiyo yapılır ve tıkalı damar var mı yok mu emin olunur, tıkalı damar varsa bunların %90’ı stentle açılabilir olduğundan hemen stent takma işlemi Kardiyoloji Uzmanları tarafından sağlanır. Stente uygun olmayan hastalarımızın da Bypass olması gerektiğini kendilerine ve yakınlarına izah ederiz. Bir hasta kalp hastalığına maruz kaldıysa ve stent veya Bypass Ameliyatı olduysa bundan sonra çok yakın takip edilmesi gerekir. Bir insan ne kadar çok kalp krizi geçirirse, bunu bir çiçek gibi düşünürseniz nasıl bir çiçeği sulamazsan ölüyorsa kalp de öyledir. Kalbin damarları var ve bu vücudun belli bölgelerini besliyor. Hangi damar tıkanırsa onun beslediği bölge ölüyor. Doğal olarak insan ne kadar çok kalp krizi geçirirse hasta kalbin o kadar çok bölgesini kaybetmekteyiz.

KALP KRİZİNİ TETİKLEYEN ETKENLER
Kalp krizini yetişkinlerdeki ani ölüm başlıca nedenlerinden biri kalp krizinin risk faktörleri genel olarak hipertansiyon yüksek kolesterol, şeker hastalığı, sigara içmek, ailede erken yaşta koroner kalp hastalığı görülmesi, şişmanlık, hareketsiz yaşam, sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıklarıdır. Kalp krizi bazen ani ve bunaltıcı stres, ağır yemek, soğuğa maruz kalma sonrası oluşabileceği gibi aniden de ortaya çıkabilir.

Kalp krizi geçiren hastanın en sık ve en önemli şikayeti göğüs ağrısıdır. Ağrı göğüs orta bölümünde yaygın, sıkıştırıcı, ağırlık hissi veya hazımsızlık tarzında sol kola çeneye, dişlere, omuza veya sırta vurabilen değişik şekillerde olabilir. Genelde 20 dakikadan uzun sürer ve istirahat veya dilaltı ilaçlar ile geçmez fakat özellikle yaşlılarda şeker hastalarda ve nöropotik hastalarda bu ağrı hissedilmeyebilir. Ayrıca göğüs ayrısı ile birlikte veya tek başına ölüm korkusu,  nefes darlığı, bayılma, baş dönmesi, bulantı, kusma eşlik edebileceği unutulmamalıdır. Aslında vücudunuz kalp krizini 1 ay önceden size haber veriyor. İstatistik çalışanlarına göre her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor ve 100 binin üzerinde hasta hayatını kaybediyor. Yapılan araştırmalar ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde de milyonlarca vatandaşımız kalp krizinden korunmayı başarıyor.

YORGUNLUK
Birden ve hızlıca nefesiniz kesiliyorsa acil doktora görünüp EKG çektirmeniz gerekir. Eğer stresli biriyseniz ve kalp sağlığınız pekte iyi değilse her an kalp krizi geçirme riski taşıyorsunuz demektir.

GÖĞÜS AĞRISI
Kalp krizinin en önemli belirtilerinden biri de göğüs ağrısı veya sıkışmasıdır. Göğüs ağrısının benzeri ağrılar vücudun çeşitli bölgelerinde de gerçekleşebilir. Özellikle kollarda gerçekleşen ağrılara (sol koltuk altı da bu bölgelerden biridir) dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan benzer ağrılar boğazınızda, ensenizde, çenenizde, sırtınızda ve karnınızda da görülebilir. Ağrı genel olarak 15 dakika kadar sürer.

SOLUNUM SIKINTISI
Kalp krizi öncesi solunum sıkıntısı ve nefes darlığı olabilir. Bunun temel nedeni de damarlarınızın tıkalı olması nedeniyle akciğerinize kan gidemiyor oluşudur. Eğer nefes darlığı yaşıyorsanız derhal bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

DERMANSIZLIK
Sık sık yorgun ve güçsüz hissediyorsanız bunun nedeni: Akciğerlerimize yeterince kan gitmemesi olabilir. Kronik yorgunluk sendromuna sahip kişilerde kalp krizi riskine sıkça rastlanmaktadır.

BAŞ DÖNMESİ VE SOĞUK TERLEME
Aşırı terleme kalp krizi belirtilerindendir. Eğer aşırı ve sık terliyorsanız doktora görünmeniz tavsiye edilir. Baş dönmesinin nedeni de beyne yeterince kan gitmemesidir.

Hastanemiz kardiyoloji ünitesi anjiyo laboratuvarında invaziv kardiyoloji ile ilgili tüme yakın işlemler deneyimli doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Bu tür kardiyovasküler sistemi ilgilendiren ölümcül hastalarda elektif veya acil girişimsel müdahale ve bypass ameliyatları son 1 senedir hastanemizde başarı ile gerçekleşmektedir.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.