Keser: Karne bir övünç ya da utanç kaynağı değildir

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Psikoloğu Meltem Keser, aileleri uyararak karnesi kötü olan çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgiler verdi

Keser: Karne bir övünç ya da utanç kaynağı değildir
14 Haziran 2017 Çarşamba 11:09

UYARI VE ÖNERİLERDE BULUNDU
Ailelerin kötü karne karşısında göstermeleri gereken davranışlar hakkında uyarı ve önerilerde bulunan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi  Psikoloğu Meltem Keser şu ifadeleri kullandı:
BEKLENMEYEN BİR KARNE KARŞISINDA TEPKİNİZ NE OLMALI?
“Öğrenciler için hayatlarının en önemli olaylarından biri karne almaktır. Karne; çocuklarda aşırı kaygı yaratabildiği gibi, anne ve babayı da oldukça heyecanlandırır. Her anne-baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Başarılı olmak muhakkak önemlidir fakat öncelik mutlu çocuklar yetiştirmek olmalı. Mutlu çocuklar başarıyı kaygı verici bir durumdan ziyade hayatlarının bir parçasında kendilerini gerçekleştirmek için kullanacakları bir araç olarak düşüneceklerdir.
ÖĞRENCİLER KARNELERİNİN NASIL OLACAĞINI ÖNCEDEN BİLİRLER
Eğitim öğretim yılını mutlu bitirecek öğrenciler olduğu kadar mutsuz ve kaygılı bitirecek öğrenciler de vardır. Öğrenciler karnelerinin nasıl olacağını önceden bilirler ancak anne ve babaları son durumdan kesin olarak haberdar olmayabilir ya da haberdar olsalar da umut içerisinde olabilirler.
ÇOCUK, AİLE VE OKUL BİRBİRİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ
Eğer çocukta başarıyı etkileyecek bir rahatsızlık yoksa: Dikkat eksikliği, Özel öğrenme güçlüğü gibi... Çocuğun başarısı aynı zamanda okulun ve ailenin başarısının da somut bir kanıtıdır. Çünkü çocuk, aile ve okul birbirinden ayrı düşünülemez.
AİLELER KÖTÜ KARNE KARŞISINDA NE YAPMALILAR?
Öncelikle yoğun okul temposundan sonra sonuç ne olursa olsun ders çalışmaya bir müddet ara verilmeli dinlenme süreci başlamalıdır.
KARNEYE GEREĞİNDEN FAZLA ANLAM YÜKLEMEYİN
Karne; bir övünç ya da utanç kaynağı değil çocuğun gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için kullanılabilecek bir araçtır. Kısaca karne, ulaşılması gereken bir amaç değil başarıya götürecek bir araçtır. Bu yüzden karneye olması gerekenden fazla anlam yüklenmemelidir.
ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVENİNİ ZEDELEMEMEK İÇİN DİĞER ÇOCUKLARLA KIYASLAMAYIN
Çocuğu yaşıtlarıyla kıyaslamak kendine olan güvenini ve motivasyonunu olumsuz etkiler. Çocuk diğer çocuklarla kıyaslandıkça ailesine karşı daha saldırgan, daha agresif olur. Çocuğun yaşadığı hayal kırıklıkları kendi kapasitesini engeller, çocuk hayat boyu ailesini memnun etmeye çalışır ve yoğun bir kaygı yaşar.
CEZA VERMEK
Ceza vermek çocuğun gelişimini engelleyebilir bunun yerine çocuğun eksikleri varsa birlikte plan yapılmalıdır. Çocuğun iyi olan dersleri takdir edilmeli, eksikleri konusunda ise beraberce bir plan hazırlanmalıdır.
ÖDÜLLENDİRİRKEN AŞIRIYA KAÇMAMAK GEREKİR
Karnesi başarılı olan çocuklar ödüllendirilirken abartılmamalı, ödül için değil gelecek için çalışılması sağlanmalıdır. Ayrıca çocuğa verilecek hediyeler, okul başarısına ve bireysel gelişime katkı sağlayacak hediyeler olmalıdır. Hediyelere ek olarak, çocuğa sözel olarak da başarıları hakkında geri bildirimlerde bulunulmalıdır.
 
ÇOCUĞUN YETENEKLERİNİ KEŞFETMEK ÖNEMLİDİR
Çocuğun yetenekleri ve yapabildikleri keşfedilmeli, çocuk bu yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmeli, motive edilmeli ve çocuğun özgüveninin gelişmesi sağlanmalıdır.”
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.