Kış aylarında cilt bakımı nasıl olmalı?

“Soğuk ve rüzgârlı hava, cildimizin daha fazla kurumasına yol açar. Kapalı mekânlardaki kirli hava ise cildin gözeneklerini kapatır. Bu yüzden yaşlanma etkilerini önlemek ve cilt sağlığını korumak için bakım, kış mevsiminde her zamankinden daha önemlidir.” diyen Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Uzm. Dr. Melike Aslan bu sorunlara engel olmak için cilde nasıl bakım yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi

Kış aylarında cilt bakımı nasıl olmalı?
27 Ekim 2015 Salı 15:58

“CİLDİN YAŞLANMASI SADECE YAŞA BAĞLI DEĞİL”

Soğuk hava, kuru hava, klimalar ve kaloriferle ısınan kapalı ortamlar, çevre kirliliği gibi pek çok faktörün etkisiyle hava ile temas eden açık bölgelerin kışın kuruduğunu, kızardığını ve hassaslaşarak çatlayabildiğini dile getiren Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Uzm. Dr. Melike Aslan, “Bu kötü etkileri ortadan kaldırmak için kış aylarında cildinize daha çok özen göstermelisiniz. Çünkü cildin yaşlanmasına sadece yaş değil, dengesiz beslenme ve olumsuz dış etkenler de neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

UZM. DR. MELİKE ASLAN YAPILMASI GEREKENLERİ ANLATTI

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Uzm. Dr. Melike Aslan, kış aylarında yapılması gereken cilt bakımını ve olumsuz hava şartlarının getirebileceği etkilerden kaçınma yollarını şu şekilde sıraladı:

“1. Yüz ve vücudumuzda kurumaya engel olmak amacıyla kremli veya gliserinli sabun kullanılmalıdır.

2. Yüz ve vücut deri tipine uygun nemlendiriciler (gliserin, vazelin, üre, laktik asit, vs.) her banyodan sonra uygulanmalı ve kuruluğa engel olunacak şekilde nemlendiriciler daha sık sürülmelidir.

3. Her sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra uygun nemlendirici sürün. Kışın daha fazla nemlendiriciye ihtiyaç duyabileceğinizi gözardı etmeyin.

4. Saçları soğuk hava ve çevre kirliliğinden korumak için yumuşak şampuanlar ve saç kremleri kullanılmalıdır.

5. Biotin, çinko, folik asit, omega 3 yağ asitleri bakımından zengin beslenin.

6. Haftada 1 kez, yüzü tahriş etmeyen, ölü derilerin atılmasına da yardımcı peeling (soyucu) jeller kullanın. Bunların vücut için olanları hem cildin ölü derilerini temizler hem kıl köklerindeki keratin tıkaçları ortadan kaldırır. Bu kıl dönmelerini ve batık kıl oluşumlarını da önler.

7. Hava şartlarına uygun giysiler seçin. Soğuklarda, çok kalın giymek yerine, ince ama kat kat giysileri tercih edin. Terleten sentetik giysiler, mantar hastalıkları riskini artırır. Daha çok iç elbise olarak pamuklu ürünleri tercih edin.

8. Dudaklarınızı bakımsız bırakmayın.

9. Ellerinizi krem ve eldivenle koruyun.

10. Tırnaklar da soğuk havalarda daha çok kırılmakta ve incelmektedir. El kremleri, tırnakları korumak için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle tırnak koruyucu kremlerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.

11. Beslenme de deriyi korumak için dikkat edilmesi gereken bir faktördür. A, C, E vitaminleri, çinko, bakır, demir, selenyum alımı yanında zayıflama diyetlerinin abartılmaması ve yağ, karbonhidrat kısıtlamasının dozunda yapılması önemlidir.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.