Mavioğlu’ndan lokal anestezi altında uyanık ameliyat ​  

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Macioğlu, “Eskiden şah damarı hastalıklarında cerrahi çok tercih edilen bir yöntem değildi. Çoğu zaman ileri yaş faktörüyle beraber kalp hastalığı, şeker hastalığı, akciğer rahatsızlığı, tansiyon sorunları, diyalize bağlı olma gibi durumlarla karşılaşılıyordu. Böyle hastalar ameliyatı kaldıramaz korkusu ile bildiğimiz cerrahi yöntemlerin uygulanmasından kaçınılıyordu. Ancak günümüzde cerrahi teknikler çoğaldı ve özellikle Minimal İnvaziv Damar Cerrahisi yöntemi ile yüz güldürücü sonuçlar aldık, almaya da devam ediyoruz. Lokal anestezi ile sadece hastanın boynunu uyuşturarak yaptığımız bu ameliyatta hasta ile karşılıklı sohbet ediyoruz.” dedi

Mavioğlu’ndan lokal anestezi altında uyanık ameliyat ​  
04 Ocak 2019 Cuma 13:00

HASTANIN ŞUURU KONTROL ALTINDA TUTULUYOR
30 saniyelik test süremiz olan dilimde hastanın şuurunu kontrol altında tutmak için tuttuğu takımdan, eşiyle tanışmasına kadar sorular soruyor sohbet ediyoruz. Şuurda ufak da olsa bir bozulma olması durumunda hemen bir kanül yardımıyla beyne kan gönderip hastanın dinç kalmasını sağlıyoruz. Bu esnada damarın içini temizleyip hızlı bir şekilde kapatıyoruz. Operasyon 45-60 dakika arasında tamamlanmış oluyor. Bu ameliyat yöntemiyle hastanın ileri yaşının ve diğer hastalıklarının bulunması ameliyata engel olmadığı için hemen hemen tüm hastalara müdahale edebiliyoruz.
 
Bu tekniğin başarısının nedeni hastanın uyanık olunması, ameliyatın canlı yapılması, hastaya yüksek risk verilmemesi, ağrı ya da riskin hemen bertaraf edilmesidir.
 
AMELİYATTAN NORMAL ODAYA
Ameliyattan sonra hastalar yoğun bakıma girmeden hemen normal servis odasına dönüyor. Yakınları ile görüşüyor mutlu ve huzurlu oluyor. Kendini rahat hissettiği için tansiyonu dengeleniyor. Birkaç saat sonra yemeğini yiyebiliyor, aynı gün yürütülüyor ertesi gün de taburcu edilebiliyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
●Baş dönmesi
●Geçici şuur
●Geçici konuşma bozukluğu
●Geçici görme kaybı
●Kolda ya da bacakta güçsüzlük

MİNİMAL İNVAZİV DAMAR CERRAHİSİNİN AVANTAJLARI
●Ameliyat lokal anestezi ile yapılıyor, hasta genel anestezinin risklerinden uzak tutuluyor,
●Şah damarına direkt müdahale ile tıkanıklık tamamen açılıyor,
●Farklı kronik rahatsızlıklardan dolayı ameliyat riski olan hastalara da uygulanabiliyor,
●Her yaşta yapılabiliyor,
●Zamanında müdahale ile felç geçirme riski ortadan kalkıyor,
●Hasta yoğun bakıma girmeden normal servis yatağına alınıyor, ertesi gün taburcu edilebiliyor.

BOYUN DAMARI ULTRASONU CHECKUPLARA DAHİL EDİLMELİ
Eskiden erkekler daha büyük risk altında derdik. Ama günümüzde olay değişti. Şimdi kadınlar da erkekler de eşit riskleri taşıyor. Hatta kadınlarda daha ciddi sonuçlara neden oluyor. Rutin damar kontrollerinde şah damarı ultrasonları genellikle atlanan çok önemli bir uygulamadır. Bu genelde kimsenin aklına gelmez. Ancak rutin checkup muayenelerinde ihmal edilmemesi gereken en önemli ultrason uygulamalardan biridir.

UZMANA BAŞVURUN
Görülme oranları 40’lı yaşlara kadar inen, günümüzün en büyük sorunlarından biri damar rahatsızlıkları ciddiye alınmazsa felç ve kalp krizi gibi ölümcül sonuçlara neden olabilir.
 
Damar tıkanıklığı sorunları ve şah damarına bağlı felçler eskiden sadece yaşlılık hastalığı olarak bilinirdi. Ama günümüzde durum değişti. Pek çok çevresel, koşul ve beslenme alışkanlıkları bu hastalığı kırklı yaşlara kadar düşürdü. Dolayısıyla erken yaştaki insanların da uyanık olması gerekir. Çünkü felç ‘Adım adım geliyorum.’ der. Eğer baş dönmeleriniz varsa, geçici görme kaybı ve geçici şuur kaybı yaşıyorsanız bunun yanında kolda ya da bacakta güçsüzlük hissi varsa ihmal etmeyin. Mutlaka bir uzmana başvurun ve şah damarı ultrasonu isteyin.”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.