Meme kanserinde tanı yöntemleri

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Rahmi Kaya, meme kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, meme kanserinin tanı yöntemlerini anlattı ve bu hastalıkla ilgili sık karşılaşılan sorulara açıklık getirdi

Meme kanserinde tanı yöntemleri
13 Kasım 2015 Cuma 16:12

KANSER NEDİR?

Açıklamalarına kanser hastalığının tanımıyla başlayan Dr. Kaya, “Kanser;  hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak tedavi edilmediği taktirde hastayı ölüme götüren bir hastalıktır.” ifadelerini kullandı.

KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ NELERDİR?

“Meme kanseri, Rahim-yumurtalık kanseri, Mide-bağırsak kanseri ve Akciğer kanseri, kadınlarda en sık karşılaştığımız başlıca kanser türleridir.”

RİSK FAKTÖRLERİ NEDİR? 

“Meme kanserinde risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz: ‘Yaş, Genetik, Aile öyküsü, Kalıtsal sendromlar, Menarş, Selim meme hastalıkları, Geçirilmiş meme kanseri, Alkol, Obezite, Oral kontraseptifler, Radyasyon ve Beslenme.’”

 MEME MUAYENESİ HANGİ ARALIKLARLA YAPILMALIDIR?

• Aylık meme muayenesi (kendi kendine muayene) 20-39 Yaş

• Yıllık meme muayenesi 40-49 yaş

• 40 yaşından başlayarak iki ya da her yıl bir kez mamografi

• 50 yaş ve üstünde aylık, yıllık ve her yıl mamografi

KENDİ KENDİNE MUAYENE NASIL YAPILMALIDIR?

“20 yaş ve üzerinde adet başlangıcından 5-7. günlerinde; adet görülmüyorsa ayın aynı gününde elin orta parmaklarının 3 iç yüzeyleriyle en az 5 dakikalık masaj şeklinde yapılmaktadır.”

MUAYENEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

• Şekil bozukluğu

• Çekinti

• Renk değişikliği

• Meme başı akıntısı

• Kitle

• Ağrı

 TANI YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Meme kanserinde tanı yöntemleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dr. Kaya, tanı yöntemlerinin Klinik, Görüntüleme ve Patoloji olarak 3’e ayrıldığını belirterek, “Klinik: Anamnez ve muayene; Görüntüleme: Ultrasonografi(USG), Mamografi ve Manyetik Rezonans (MRI); Patoloji: İnce İğne Aspirasyonu Biyopsisi, Kalın İğne (Trucut) Biyopsisi ve Cerrahi Biyopsiler.”

MAMOGRAFİNİN TEŞHİSTEKİ YERİ NEDİR?

“Mamografi; erken evrede olan, klinik olarak gizli durumda olan, palpe edilemeyen kitleleri belirlemede, aksiller metastas yapmış ancak primeri belirlenemeyen lezyonlar saptamada ve biyopsi alanını belirlemede kullanılır.”

MUAYENEDE İYİ HUYLU YA DA KÖTÜ HUYLU LEZYONLAR NASIL AYIRT EDİLEBİLİR?

İyi ve kötü huylu lezyonların ayırt edilme durumlarını belirten Dr. Kaya, “Memenin düzgün sınırlı, lastik kıvamında ve yuvarlak olması olası iyi huylu lezyona; sert, meme başında çekilme / kanlı akıntı ve ciltte gamzeleşme olması ise kötü huylu lezyona işarettir.” açıklamalarında bulundu.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.