Meme Kanserinin önemi

Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Kaçmaz meme kanseri hakkında yaptığı açıklamada, “Her on kadından biri meme kanserine yakalanır. Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinin tanısı ne kadar erken konursa, tedavi edilmesi o kadar kolay ve iyileşme şansı da o oranda yüksek olur” dedi

Meme Kanserinin önemi
13 Ekim 2015 Salı 17:12

DAHA SIK HEKİM KONTROLÜNE GİDİLMELİ

Meme kanseri hakkında bilgilendirmede bulunan Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Kaçmaz, “Meme kanseri henüz belirti vermeden, tarama yöntemleri ile saptanabilen az sayıdaki kanser türünden birisidir. Meme kanseri riski yaşla birlikte artar. Düzenli hekim kontrolleri için anlamlı yaş sınırı 40-45 yaşlar arasıdır. Bu nedenle 40 yaşından sonra her yıl meme muayenesi, mammografi ve gerekirse ultrasonografi çekilmesi öneriliyor. Her kadının 20 yaşından itibaren, her ay kendi kendine meme muayenesi yapması öneriliyor. 40 yaşından itibaren her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmesi erken tanı için önem taşıyor. Risk faktörlerine sahip olan kadınlar, örneğin ailesinde meme kanseri sık görülenler ve hormon kullananlar ise hekim muayenelerine 20 yaşından itibaren başlaması gerekiyor. Ancak kişide özel bir risk varsa daha sık hekim kontrolüne gidilmelidir” diye konuştu.

KAYBOLUYORSA ENDİŞELENECEK BİR ŞEY YOK

Tarama yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr.Kaçmaz, “Kendi kendine meme muayenesi (20 yaşından sonra düzenli olarak her ay), Hekim muayenesi (20-40 yaş arasında 3  yılda bir, 40 yaşın üstünde her yıl), Mammografi (40 yaşın üstünde her yıl), Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır? Kişinin kendi memesini tanımasıyla başlar. Memelerinizin normalde nasıl göründüğünü ve ayın farklı zamanlarında nasıl değişimler geçirdiğini bilmek gerekir. Sizin için normal olmayan bir değişiklik fark ettiğinizde, bununla ilgili doktorunuzla görüşünüz.Memelerinizi her gün ya da her hafta muayene etmenize gerek yoktur. Bazı kadınlarda adet dönemi yaklaştıkça memelerde gerginlik, sertlikler ve ağrı ortaya çıkabilir. Bu tip yakınmalar adet döneminizle birlikte ortaya çıkıyor ve daha sonra kaybolursa endişelenecek bir durum yoktur” diye konuştu.

KONTROL ETTİRMELİSİNİZ

Memelerinizi kontrol etmenin en kolay yolu duş ya da banyo sırasında muayene etmektir diyerek konuşmasını sürdüren Ayhan Kaçmaz, “Sabunladığınız elinizle memelerinizin her birini koltuk altına kadar muayene edin. Bu işlemi ayda bir adet bitiminde yapmak uygun olur. Meme kanserinden kaynaklanabilecek değişiklikler ise, Memede sertlik veya kitle, Meme hacmi ya da şeklinde değişiklik, Ciltte çukurcuklanma (portakal kabuğu görünümü), Meme ucu şeklinde değişiklik, özellikle içe dönmüş, gömülmüş ya da şekilde düzensizlik, Meme ucundan kanlı akıntı, Meme ucu ya da çevresindeki alanda kızarıklık, Koltuk altında şişkinlik ya da kitle
Bu belirtiler kanser olduğu anlamına gelmemektedir, ancak bu değişikliklerden herhangi birisini taşıyorsanız kontrol ettirmelisiniz” ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL DEĞERLENDİRME İÇİN UZMANLA GÖRÜŞÜN

Ayhan Kaçmaz konuşmasının sonunda ise, “Fiziksel olarak aktif olma ve sağlıklı vücut ağırlığını kapsayan genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı gibi bazı faktörler meme kanseri riskini azaltmaktadır. İstatistiksel olarak, emziren bir kadınsanız, özellikle daha genç yaşlarda anne olmuşsanız, meme kanseri açısından daha düşük risk altındasınızdır. Bazı faktörler meme kanseri riskini azaltmaktadır, ancak emin olmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu faktörler aşağıda belirtilen maddeler açısından zengin diyetleri kapsamaktadır. Süt ürünleri - yüksek kalsiyum içerikleri nedeniyle, Lif (menapoz öncesi dönemdeki  kadınlarda), Meyveler - muhtemelen antioksidan ve lif içerikleri nedeniyle, Fito östrojen olarak adlandırılan bitki östrojenleri  soya ürünlerinde ve tam tahıllar, meyve, sebze ve keten tohumu liflerinde bulunmaktadır. Buradaki metin genel bir bilgilendirme olup, hastalıklar değişkenlik gösterebileceğinden kişisel değerlendirme için uzmanınızla görüşünüz” dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.