Menopoz nedir

Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Salih Altıntaş, menopoz hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Menopoz nedir
28 Eylül 2015 Pazartesi 08:17

KANAMA VE ÜREMENİN SONA ERMESİDİR

 

Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Salih Altıntaş, menopoz hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu. Altıntaş, yaptığı konuşmada, “Menopoz, kadınlarda adet kanamalarının (menstrüasyon) ve dolayısıyla üremenin sona ermesidir. Kadınlarda menopoza bağlı adetten kesilme, yumurtalıkların işlevlerinin sona erdiğini ve artık buralardan kadınlık hormonlarının salgılanamadığını işaret eder. Menopoz, genel bilinenin aksine rahimin değil yumurtalıkların işlevinin sona ermesidir” diye konuştu.

 

İĞNELENME DE GÖRÜLÜR

 

Yumurtalıklarda yeni yumurta oluşumu gerçekleşememekte ve hormon üretimi yapılamamaktadır diyerek konuşmasını sürdüren Ahmet Salih Altıntaş, “Yeterince estrojen ve progesteron hormonları üretiminin olmamasına bağlı olarak adetten kesilme gerçekleşmektedir. Bu hormonlardan özellikle östrojen hormonu eksikliği kadınlarda görülen, bilinen menopoz semptomlarına yol açarlar. Ancak ateş basması, terleme, unutkanlık, uykusuzluk, hayattan kopma, sinirlilik hali gibi olaylar erken dönemde görülen bulgulardır. Bu erken dönemde görülen şikayetler kadın yaşamını zorlaştıracak boyuttadır. Ani ateş basması genellikle göğüste bir ısınma hissiyle ortaya çıkar. Oradan boyuna,yüze ve bazen de tüm vücuda yayılır. Bazen ateş hissiyle birlikte iğnelenme de görülür” ifadelerini kullandı.

 

YÜZDE 8’İNDE 40 YAŞINDAN ÖNCE BAŞLAR

 

Altıntaş, konuşmasının devamında, yüzde ateş basması sonucu ortaya çıkan kızarıklık başkaları tarafından rahatlıkla fark edilebilir diyerek şunları söyledi; “Geceleri ateş basması uyku düzenini bozabilir. Ani ateş basması menopozdan hemen önce başlar ve yaklaşık 2-3 yıl devam eder. Bunun yanında bu postmenopozal şikayetler sadece menopoza giren kadını değil,çevresini de etkileyecek boyuttadır. Yani menopoz ailesel ve toplumsal sorunlara da yol açabilen önemli bir biyolojik dönemdir. Çoğu kadında menopoz 45-55 yaşları arasında başlar. Ortalama menopoz yaşı 50 olarak kabul edilse de bazı durumlarda 40 yaşından önce bile başladığı ya da 50’li yaşların sonlarına sarktığı görülebilir. Menopozun kişide erken yada geç başlaması, muhtemelen kalıtımsal olmakla birlikte,iyi beslenme  ve sağlıklı bir yaşam menopozu geciktirebilir. Kadınların %8 inde menopoz 40 yaşından önce başlar. Bu duruma prematüre(erken) menopoz denir”

 

1 YIL BOYUNCA ADET GÖRMEMİŞSE MENOPOZ OLARAK KABUL EDİLİR

 

Menopoz öncesi dönemde yaşanabilecek bir önemli durumun geç fark edilen gebelikler olduğunu sözlerine ekleyen Dr.Ahmet Salih Altıntaş, “Adet gecikmeleri her zaman menopozun işareti olmayabilir. Bu nedenle menopoza tam olarak girene kadar etkin bir doğum kontrolü yöntemi uygulanmaya devam edilmelidir. Kural olarak adet gören her kadın, gebe kalma potansiyeline sahiptir. Yaşa bağlı bu olasılık gittikçe azalsa da teorik olarak hiçbir zaman sıfır değildir. 40 yaşını aşmış her kadında, adet gecikmelerinin olması durumunda öncelikle bir gebelik testi yapılmalıdır. Eğer gebelik yoksa menopoza geçiş durumu düşünülerek yumurtalık fonksiyonlarını ölçen bir takım hormon testleri yapılır ve bu şekilde bir menopoz durumunun olup olmadığı anlaşılabilir. Böyle bir kadın en az 1 yıl boyunca adet görmemişse bu durum menopoz olarak kabul edilebilir” dedi.

 

BİR DEFA JİNEKOLOĞA GİDİLMESİ GEREKİR

 

Menopoz dönemindeki kadının bir defa jinekoloğa gitmesi gerektiğini ifade eden Altıntaş, “Rahim ve rahim ağzı kanserinin en çok görüldüğü döneme girildiği için, jinekolojik muayene, smear testi yapılmalıdır. Muhakkak 40 (mamografide 35 diye geçiyor) yaşından itibaren mamografi, memeultrasonografi çektirmeleri gerekmektedir. Bunun dışında kan yağlarına baktırması ve aile öyküsü varsa kemik ölçümü yaptırması gerekmektedir. Menopoz döneminde yapımı duran östrojen hormonunu yerine koyma tedavisi olarak tanımlanan hormon replasman tedavisi vardır. Hormonreplasman tedavisi ağızdan, ciltten yapıştırma şeklinde, cilde sürülen kremlerle ve ya burundan sprey şekillerinde verilebilir” diye konuştu.

 

TEDAVİSİ MÜMKÜN OLABİLİR

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Salih Altıntaş konuşmasının sonunda ise, “Vagina içine konulan ovüllür, kremler, progesteron hormonu içeren rahim içi araçları da vardır. Buna östrojen ilave edilmektedir. Bugün en çok kullanılan transfermal  ve oral yolla bir de vagina yoluyla kullanım en yaygın kullanım şeklidir. Hormonreplasman tedavisi verildiği zaman %90’ın üzerinde başarı olmaktadır. Postmenopozal dönem kadın için sağlık kontrollerinin aksatılmadan yapılması gereken bir dönemdir. Ancak bu yolla ortaya çıkan sorunların önlenmesi ve tedavisi mümkün olabilir” açıklamasında bulundu. Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.