NÖROLOJİ DE SIK KULLANILAN EEG VE EMG NEDİR?

Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, EEG ve EMG hakkında bilgi verdi. Dr. Tokmak, elektronik cihazlarla yapılan beyin ve vücut fonksiyonlarıyla ilgili çekimlerin herhangi bir radyasyon etkisinin olmadığını söyledi

NÖROLOJİ DE SIK KULLANILAN EEG VE EMG NEDİR?
16 Ocak 2013 Çarşamba 08:02

Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, "EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyetin kağıt üzerine beyin dalgaları halinde yazdırılmasıdır" dedi.
EEG RADYASYON İÇERMİYOR
EEG, (Elektroensefalografi) hakkında bilgi veren Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, "Beynin normal elektriksel faaliyeti başta epilepsi (sara hastalığı) olmak üzere pek çok durumda bozulur. EEG’yi oluşturan beyin dalgalarının değerlendirilmesi ile bu bozukluğun yeri ve şekli hakkında bilgi edinilir. EEG tüm yaş gruplarında ve hamilelerde de çekilebilir. Radyasyon içermemektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi EEG’ye göre daha sonradan geliştirilmiş olan inceleme yöntemleri beynin elektriksel faaliyeti konusunda bilgi vermezler. Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemi EEG’dir" diye konuştu.
EEG NASIL ÇEKİLİR
Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletilirek, verilerin ortalama 20 dakika süreyle bilgisayara kaydedildiğini, çekim sırasında hastaya elektrik verilmesi sözkonusu olmadığını söyledi. Dr. Tokmak, "Bu işlemler yapılırken hasta herhangi bir ağrı duymaz. Çekime gelirken tok olunmalıdır" dedi.
UYKUDA EEG NEDEN ÇEKİLİR?
Bazı durumlarda EEG'nin uyku halinde de çekildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, bunun nedenini şöyle anlattı: "Uyku, beyindeki anormal elektriksel faaliyetin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Epilepsi teşhisi için uyanıklık halinde 20 dakika süreyle yapılan EEG’nin yeterli bilgi vermediği durumlarda, gündüz 3-4 saat süreyle uykuda EEG çekilir. Çekim süresinin uzamasıyla anormal beyin dalgalarına rastlama olasılığı da yükseltilmiş olur.
Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır."
EMG ( ELEKTROMİYOGRAFİ) NEDİR?
EMG'nin EEG'den farklı olarak beyin dalgalarının değil, vücudumuzdaki sinir ve kasların elektriksel yöntemle izlenmesi olduğunu söyleyen Dr. Tokmak, "Hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür.İğne EMG’de ise kaslar elektrik uyarımı verilmeden, iğne aracılığıyla incelenir" dedi.
Vücudumuzdaki sinirlerin ve kasların elektriksel yöntemlerle incelendiği EMG'nin, sinir yaralanmaları, sinir sıkışmaları, sinirlerin fonksiyonlarını bozan hastalıkların teşhisi (Şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi), kas hastalıklarının teşhisi, kas erimeleriyle giden omurilik hastalıklarının teşhisi için yapıldığını söyleyen Dr. Tokmak şunları kaydetti: "Hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür. Bunun için sinir trasesi boyunca cilt bölgelerine düşük şiddette elektrik akımı uygulanır ve sinirin veya cildin başka bir yerinden bu akım bilgisayarlı aletlerle toplanarak ölçüm yapılır. Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır."
BİR 30 İLE 60 DAKİKA ARASI SÜRÜYOR
Kasların içine de ince çaplı tek kullanımlık steril iğne şekilli elektrodlar konulmak suretiyle, incelenen kasın ya da  sinirinin sağlıklı olup olmadığı, kaslarda oluşan elektrik aktivitenin EMG cihazı ekranından izlenmesi ve analiz edilmesi yoluyla anlaşıldığını belirten Dr. Tokmak, "EMG incelemesi, değişebilmekle birlikte yaklaşık yarım ila bir saat arasında süren bir incelemedir" dedi.
EMG ÇEKTİRECEKLERE TAVSİYELER
Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, EMG çekimine gelirken hastaların şunları yapmasını istedi:
1-Hastanın aç olması gerekmez.
2- Düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bunları almasında sakınca yoktur.
3- Ancak, özel durumlarda bazı ilaçları kullanmaması gerekir, bu durumlarda hekim tarafından gereken uyarı önceden yapılır.
4- Rahat bir giysi giymesi, incelemeyi kolaylaştırır.
5- Kalp pili taşıyorsa inceleme öncesi hekimi uyarması önerilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
havva köroglu - 9 yıl önce
emg çektirecem korkuyorum çok acı oluyoo mu
Misafir Avatar
bartu - 7 yıl önce @havva köroglu
korkmanıza gerek yok hiç acı yok
Avatar
furkan - 7 yıl önce
merhabalar hocam benim size sorum ben şu an 17 yaşındayım 5 yaşından beri epilepsi hastasıyım rapor nasıl alabilirim saygılarımla
Avatar
sevgi - 8 yıl önce
Oglum 16yaşindaokb dendi eegtam tehşiz için faydalı olurmu
Avatar
ogluma okb dendi bir yıldir ilaçk kullanyoruzçokfazlafaydasınıgörmedikşimdi egsi çekilecek tehşisindefaydasi olurmu - 8 yıl önce
Okb hastalıgıda eeg faydaları
Avatar
Sefa özkel - 7 yıl önce
Hocam hayırlı geceler ben kalça ameliyatı oldum doktorum EMG istedi benden hanki bölüme gidip muayene olmak gerekiyor
Misafir Avatar
rumeysa - 7 yıl önce @Sefa özkel
Fizik tedaviye gitmeniz gerekiyor
Avatar
- 7 yıl önce
Merhaba benim kim 3 yaşinda havale gecirdi 3 kez uzun saniyelik ataklari vardi dokturlar epilepsi dedi eeg iki kez cektirdik normal cikti kan tahlil lerde normal citti
Avatar
nazlı - 6 yıl önce
mrb benim yıllardır bi diş agrım var