Obezite ciddi rahatsızlıklara yol açabilir

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Onur Kesler obezite hastalığını anlatarak tedavi türleri hakkında bilgiler verdi

Obezite ciddi rahatsızlıklara yol açabilir
01 Ekim 2015 Perşembe 16:55

OBEZİTE NEDİR?

Obezitenin dünya çapında git gide ilerleyen bir rahatsızlık olduğuna değinerek tanımını yapan Dr. Kesler, “Obezite hem ülkemizde, hem de dünyada gittikçe artıyor. Beraberinde getirdiği hastalıklar ile birlikte, yaşam süresini ve kalitesini azaltan önemli bir sağlık sorunudur. Diyabet, hipertansiyon, nefes darlığıyla seyreden akciğer ve kalp hastalıkları, dolaşım bozukluklarına bağlı bacak ülserleri gibi fiziksel hastalıkların yanında, bireyin kendine güveninin azalması ve sosyal hayattan uzaklaşmasıyla kendini gösterebilen psikolojik sorunlara da neden olur. Obezite sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanabilir. Yani yetişkin bir insanda vücut ağırlığının %30’dan fazla yağ olmasıdır.” açıklamalarında bulundu.

OBEZİTE NASIL ÖLÇÜLÜR?

Obez olup olunmadığını belirlemek için basit bir sayısal formülden bahseden Dr. Kesler, “Obeziteyi belirlemek için Vücut kitle indeksi (VKİ) kullanılır. Vücut kitle indeksi kg olarak ağırlığın m cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir.  Beden kitle indeksi 18.5 -25.0 ise normal kilolu 30’un üstündeyse obez kabul edilir.

Örneğin:110 kg ve 1.65 boyundaki bir insanı ele alırsak

VKİ=110/1.65*1.65

VKİ=40.4 olarak hesaplanır.

Obezite ülkemizde öyle bir sağlık sorunudur ki nerdeyse erkeklerin 4/1’i kadınların ise yarıya yakını obezdir.” dedi.

OBEZİTE NEDEN TEDAVİ EDİLMELİDİR?

Obezitenin başka bir çok ciddi rahatsızlığa yol açabileceğini ve bu yüzden de tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna vurgu yapan Dr. Kesler, “Obezite genellikle şeker hastalığı, kalp yetmezliği, hipertansiyon, uyku abnesi, akciğer hastalıkları, adet düzensizlikleri, polikistikover sendromu, gastroözefageal reflü hastalığı, eklem hastalıkları, kısırlık ve depresyon gibi hayatı tehdit eden ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Obeziteden kurtulmak bu tür hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Böylece hem insanların yaşam kalitesi yükselir, daha sağlıklı ve daha uzun bir ömür sürdürmeleri sağlanır; hemde bu tür hastalıklarla mücadele için harcanan milyonlarca doların ülkemizde kalması sağlanır. Çünkü hepimizin bildiği gibi halen kullandığımız ilaçlar ve tıbbi malzemelerin büyük bir kısmı için dışarıya bağımlıyız.” ifadelerini kullandı.

OBEZİTE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Obezite tedavi yöntemlerinden bahseden Dr. Kesler, “Obezite, diyet, egzersiz, davranış değişikliği terapisi, ilaç tedavisi ve çeşitli cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir. Genellikle diğer yöntemleri denediği halde sonuç alamamış olan hastalara cerrahi tedaviyi öneriyoruz. Obezitenin cerrahi tedavisi temel olarak iki prensibe dayanır. Mide hacminin küçültülmesi ve yiyeceklerin emiliminin azaltılması. Eğer beden kitle indeksi 35’in üzerinde ise yada 30’un üzerinde olduğu halde beraberinde biraz önce bahsettiğimiz diyabet, kalp yada akciğer hastalığı gibi ek hastalıklar var ise bu hastalara obezite cerrahisi uygulanabilir. Obezite cerrahisi tek bir ameliyat değil hastaya göre doğru yöntemin uygulanması gereken pek çok ameliyatın genel adlandırılmasıdır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

OBEZİTE AMELİYATLARI HANGİLERİDİR?

“En sık kullanılan yöntemlere örnek verirsek eğer obezite ameliyatlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

•MİDE BALONU

“Aslında bir ameliyat değildir.Endoskopi ile hastayı ameliyat etmeden bir balonun mide içine yerleştirilip şişirilmesi sonucunda mide hacminin küçültülmesi sağlanır. Bu işlem hafif bir anestezi ile yapılabilir ve aynı gün hasta taburcu edilir. İlk birkaç gün bir miktar mide bulantısı yaşasa da genellikle günlük hayatını aksatmadan devam edebilir. Yeterli kilo kaybı sağlandığında yada en geç 6 ay sonra balon yine endoskopi ile yaklaşık 10 dakika süren bir işlem ile çıkarılır. Bu yöntem genellikle aşırı obez olmayan hastalar için uygundur.”

•SLEEVE GASTREKTOMİ

“Mide kesilerek bir tüp şekline getirildiği için tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılır. Genel anestezi altında laparoskopik (kapalı ameliyat)olarak yapılan bu ameliyatta otomatik dikiş atan bir takım özel cihazlar kullanılır. Mide ince bir tüp haline geldiği için hem hasta çok çabuk doyar hem de midenin çıkarılan kısmından salgılanan grelin isimli açlık hormonu salınımı azalacağı için kendini aç hissetmez.”

•GASTRİK BYPASS

“Bu ameliyatta yaklaşık 30-40 cc kadar çok küçük bir bölüm bırakılarak midenin büyük bir kısmı kesilir. Ayrıca (uzunca bir bağırsak kısmı yenen gıdaların emilimini engellemek amacıyla devre dışı bırakılarak)bağırsaklar bu küçük mide parçasına dikilerek birleştirilir. Hem mide küçültülmüş hemde yenen gıdaların emilmesi engellenmiş olur. Bu yöntem Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok uygulanan obezite cerrahisi çeşididir.”

AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

“Obezite cerrahisi yapılan hastalarda bazı vitamin ve mineral eksiklikleri görülse de kolayca takviye edilebilir. Ameliyat sonrası ağır egzersize gerek olmaz. Düzenli tempolu yürüyüş ve yüzme gibi hafif egzersizler önerilir.”

OBEZİTE CERRAHİSİ RİSKLİ MİDİR?

“Obezite cerrahisi yöntemleri günümüzde ekiplerin tecrübe kazanması ve teknolojinin gelişmesi sayesinde oldukça güvenli hale gelen ameliyatlardır. Yine de her tıbbi işlemin kendi içinde bir risk barındırdığı da akılda tutulması gerekir. Ancak obezitenin de beraberinde getirdiği ek hastalıklar ile birlikte hayat için çok önemli bir risk olduğu da unutulmamalı.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.