Ofis çalışanları dikkat!

Özel İrmet Hospital Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan; mesleği gereği ofiste uzun süre oturarak çalışan ve bilgisayar kullanan insanların boyun ve sırt sağlığının büyük risk altında olduğunu belirtti

Ofis çalışanları dikkat!
05 Ağustos 2015 Çarşamba 17:57

 BOYUN BÖLGESİ AĞRILARINA SIK RASTLANIYOR

 

Uzun süreli oturmanın boyun, sırt ve bel omurları üzerinde aşırı yük oluşturduğunu, bu sebeple de oturarak çalışanların boyun, bel ve nadiren sırt fıtığı oluşma riskinin daha fazla olduğunu belirten Erdoğan, boyun bölgesi ağrılarının, bel ağrılarından sonra en sık karşılaşılan kas iskelet sistemi rahatsızlığı olduğunu dile getirdi.

 

STRES, GERİLİM VE DEPRESYON DA ETKİLİ

 

Boyun ağrılarının en sık karşılaşılanının kas gerilme ağrıları olduğunu belirten Erdoğan, “En sık karşılaştığımız boyun ağrısı nedeni myofasial ağrı sendromu olarak adlandırdığımız kas gerilme ağrılarıdır. Boyun fıtığı dışında en sık karşılaştığımız myofasial ağrılar, boynun uygunsuz pozisyonda aşırı kullanılmasına bağlı olarak kas gerilmelerinden kaynaklanır. Tipik olarak bilgisayar kullanımı, başın uzun süre öne eğilerek yapılan ofis çalışmaları, uzun süreli telefon konuşmaları en sık karşılaştığımız myofasial ağrı sebepleridir. Ayrıca aşırı stres, gerilim ve depresyonda bu tip kas gerilmesi ağrılarının ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır.” diyerek söz konusu ağrılar hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

EN ETKİN YÖNTEM EGZERSİZ

 

Olası bir boyun ağrısı durumunda uygulanması gereken en etkin yöntemin egzersiz olduğunu vurgulayarak,“Boyun ağrısını gidermek için günlük egzersizler çok yararlıdır. Ancak egzersiz planı yapmadan önce, ilk olarak ağrıya yol açan nedenin çok net bir şekilde ortaya konması gerekir. Eğer egzersiz yapmaya engel yoksa boyun, sırt ve omuz çevresi kaslarını kuvvetlendirmek ve germek biz fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlarının önerdiği temel egzersizlerdir. Herkese standart egzersiz formu vermek yerine, kişiye özel egzersiz planı yapmak doğru olur. Bu konuda fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı ve fizyoterapistlerden destek alınmalıdır.” açıklamalarında bulundu. 

 

BOYUN AĞRISINDAN KORUNMA ÖNERİLERİ

 

Özellikle ofis çalışanlarının boyun ağrısından korunmak için alması gereken önlemleri sıralayan Özel İrmet Hospital Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan şu şekilde konuştu:

 

“Bilgisayarla çalışırken boynun doğal pozisyonunu bozmayacak şekilde ayarlamalar yapın.

 

Bilgisayarın durduğu masa ile oturulan iskemlenin yüksekliği orantılı olmalı.

 

Bilgisayar göz hizasına göre ne çok aşağıda ne çok yukarıda olmalı.

 

Sık telefon görüşmesi yapıyorsanız, kulaklık biçimindeki telefon ahizelerini tercih edin.

 

Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin, 20-30 dakikada pozisyon değiştirin.

 

Uzun süre taşıt kullanmaktan kaçının.

 

Boyun bölgesine yönelik verilmiş egzersizleri her gün yapmaya özen gösterin.

 

İşe ara vererek egzersiz yapın.

 

Televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp, uyumayın.”

 

UYURKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

 

Boyun ağrısı çekmemek için uyurken uygulanması gereken davranışlara dikkat çeken Erdoğan, ”Uyurken boynunuzun olabildiğince normal pozisyonda durmasına dikkat edin. Yan yatışlarda kulak ile omuz arasındaki mesafeyi dolduran kalınlıkta bir yastık, boynu normale en yakın pozisyona getirir. Bu kalınlıktaki bir yastık sırt üstü yatışta da boynun ileri derecede arkaya gitmesine ve de öne bükülmesine olanak tanımayarak boynu en iyi şekilde destekler. Yüzüstü yatmaktan kaçının.” uyarılarında bulundu.

 

 NE ZAMAN, HANGİ HEKİME BAŞVURULMALI?

 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurulması gereken belirtilerden bahseden Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan şöyle konuştu:

 

“Eğer boyun ağrıları çeken kişide;

 

Ateş, terleme, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler varsa,

 

Ağrı kol veya bacaklara yayılıyorsa,

 

Kol ve bacaklarda kuvvetsizlik varsa,

 

İdrar, büyük abdest kaçırıyorsa,

 

Herhangi bir travma geçirdiyse,

 

Ağrı; öksürme ve hapşırma ile artıyorsa, mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurmalıdır.”

 

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN PROBLEMLER DOĞABİLİR

 

Ofis çalışanlarını dikkatli olmaları konusunda uyaran Özel İrmet Hospital Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan, “Çok sayıda kişi farkında olmadan bilgisayar karşısındaki yanlış oturuşlar nedeniyle önemli rahatsızlıklar yaşıyor. Bilgisayar karşısında uzun saatler geçirenlerde, vücudun hatalı kullanımı ve yanlış oturma şekilleri nedeniyle kas, iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren ciddi ve geri dönüşsüz sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.” diyerek bahsedilen durumun önemine bir kez daha vurgu yaptı.

 

ÜNİTEDE UYGULANAN DİĞER TEDAVİLER

 

Açıklama ve bilgilendirmelerinin sonlarına gelen Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan, “Ayrıca, hastanemizin fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesinde;

 

Bel, boyun ve sırt ağrılarının tanı ve tedavisi,

 

Kalça, diz ve ayak ağrılarının tanı ve tedavisi,

 

Omuz, dirsek, el bilek ve parmak ağrılarının tanı ve tedavisi,

 

Kemik erimesi tanı ve tedavisi,

 

İltihaplı ve iltihapsız romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisi,

 

Felçler, kas hastalıklarının rehabilitasyonu,

 

Kırık ve cerrahi sonrası ortopedik rehabilitasyonu,

 

Kuru iğneleme, enjeksiyon, manipülasyon ve bantlama tedavileri yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.