Okul öncesi check-up

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Erkut KARASU okul çağı çocuklarının her sene ayrıntılı bir muayeneden geçmeleri gerektiğini belirterek, “Bu muayenenin önemi çocuğun hem genel sağlığını ilgilendiren sorunların saptanması, hem de okulla ilgili olabilecek sorunların önceden tanınıp çözüme kavuşturulmasına olanak vermesidir.” diye konuştu

Okul öncesi check-up
25 Ağustos 2015 Salı 17:31

 BAŞARININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN BİR FIRSAT

Okul öncesi check-upın önemine değinen Dr. Karasu, “İşitme, görme azlığı, anemi gibi çeşitli sağlık sorunları, çocuğunuzun okuldaki başarısını olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Okul öncesi yaptıracağınız checkup, çocuğunuzun okul başarısı önünde engel oluşturabilecek sağlık sorunlarının çözümü için bir fırsat olacaktır.” ifadelerini kullandı.

MUAYENE İÇERİKLERİ

Okul öncesi muayene içeriğinden bahseden Dr. Karasu, başlıca muayeneleri detaylarıyla birlikte şu şekilde sıraladı:

ÇOCUK HASTALIKLARI MUAYENESİ

“Çocuk muayenesi ile beslenme, gelişim ve psikolojik problemlerin olup olmadığı, idrar, kan, dışkı tetkikleri ile zayıflık,  iştahsızlık, kansızlık, enfeksiyon ve paraziter hastalıkların varlığının saptanması amaçlanmaktadır. Bu muayene ve tetkiklerle, çocukların hızlı büyüdükleri bir dönemde sorunların erken tespiti ve tedavisinin çabuklaştırılması, okuldaki başarısını kesinlikle olumlu yönde etkileyecektir. Aileden çocuğun geçmişi ile ilgili bilgiler alınır, geçirdiği hastalıklar, özel durumlar, ailesel hastalıklar sorgulanır. Aileler tarafından çocuğun aşı bilgilerini veya aşı kartını doktorla paylaşılması gerekmektedir. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır. Kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğunuzun büyümesi değerlendirilir.”

GÖZ MUAYENESİ

“Çocuğunuz okula başlamadan önce yapılan göz taramalarında görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir. Çocukluk yaş grubunda her türlü göz hastalıkları, erken dönemde müdahale edilmesi halinde çok başarılı sonuçlar vermektedir. Küçük yaşlarda ortaya çıkan ve erken teşhis durumunda başarıyla tedavi edilebilen şaşılık ve göz  tembelliğine  dikkat edilmelidir. Doğuştan  olan  kaymaların  genellikle erken dönemde (6 ay - 1 yaş) ameliyat edilmesi  gerekmektedir. Kaymaların  büyük  çoğunluğu 2 – 3 yaş arası ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise ameliyat gerekmektedir.”

DİŞ MUAYENESİ

“Okul öncesi dönem süt diş dizisinin tam olarak ağızda olduğu dönemdir. Bu dönemde başlayan düzenli kontroller ile ileride ortaya çıkabilecek patolojik  bozukluklar ve ortodontikanomaliler büyük oranda önlenebileceği görülmüştür.”

KULAK BURUN BOĞAZ MUAYENESİ

“Yeni doğan döneminden itibaren yapılan tarama testleri ile işitme sorunlarına erken tanı konulması hedeflenmektedir. Ancak çocuklardaki işitme kaybının çoğu, okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle okula başlamadan önce (4-5 yaşlarında) ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi önem kazanır. Ayrıca okul öncesi ve okul çağı çocuklarda sık karşılaşılan sorunlardan biriside geniz eti ve buna bağlı işitme kayıplarıdır. Geniz eti ve bademcik sorunu olan çocuklarda uyku kalitesi düşmekte ve buna bağlı olarak okulda derslere karşı ilgisizlik ve konsantrasyon kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuklarınızın okul öncesi Kulak Burun Boğaz muayenesi önem arz etmektedir.” 

BAŞLICA MUAYENELER

Dr. Karasu açıklamalarına son verirken okul öncesi check-upta bulunması gereken muayeneleri başlıklar halinde sıralayarak, “Özet olarak; Göz, Çocuk Hastalıkları, Diş Hastalıkları ve K.B.B. muayenesi, Odiometri (işitme testi), Tam Kan Sayımı (hemogram), Tam İdrar Tahlili, Gaitada Parazit gibi tetkikler yaptırılmalıdır.” diye konuştu.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.