Psikolog Sayın öfke kontrolünü anlattı

Kapaklı Belediyesi Psikoloğu Ceren Sayın, günlük yaşantıda karşılaşılan öfkenin nasıl kontrol edebileceğini anlattı. Sayın, “Öfke kontrolünde en önemlisi ‘Bu doğru mu?’ sorusunu kendimize sorabilmeliyiz” dedi.

Psikolog Sayın öfke kontrolünü anlattı
04 Ocak 2018 Perşembe 16:21

ÖFKE DE BİZİM DUYGUMUZ
Öfkeyi kontrol edememenin sonucu birçok üzücü olaylara şahit oluyoruz. Kapaklı Belediyesi Psikoloğu Ceren Sayın, öfkenin ne olduğunu ve kontrolünün nasıl sağlandığını anlattı. Sayın, “Sevgi, mutluluk, şaşkınlık nasıl bizim bir duygumuzsa; öfke de bizim bir duygumuzdur. Aslında öfke kontrol edilebildiğinde ve aşırıya kaçmadığında tabii ki de faydalı bir şey. Çünkü dediğim gibi; öfke duygumuzdur. O an karşımızdaki kişiye karşı tavrımızı belli edebiliyoruz. Bir olaya karşı tutumuzu belirleyebiliyoruz. Ama tabi yine aşırıya kaçmamak şartıyla. Öfke bir çözüm aracı değildir. Yahut ‘ben sesimi yükseltirim bu sorunu çözerim’ düşüncesi asla değildir. İlişkilerimizin düzelticisi değildir. İkili ilişkilerde de öfkelenince ‘kavga edelim tartışalım çözelim’ değildir. İntikam almak kesinlikle değildir.” dedi.
ÖFKE ASKERİ MESLEKLERDE DAHA FAZLA ORTAYA ÇIKABİLİYOR
Öfkenin meslekler üzerinde de oldukça etkisi olduğuna dikkat çeken Sayın, “İş ortamlarında stresli iş alanları varsa öfke daha fazla ortaya çıkabiliyor. Her iş alanı streslidir ama bazı iş alanları daha fazla stresli olabiliyor. Kimi zaman üstlerin alttakilere baskısı stres yapabiliyor ve bu strese öfke ile karşılık verilebiliyor. Bazen işte yaşanan şeylere öfkelenip bunu eve gittiğinde ailene yansıtabiliyorsun. Bu konu da daha keskin olarak polislik mesleği ve askeri çalışanları örnek verebilirim. Askeri mesleklere sahip olanlar en üst seviyelerdedir. Çünkü sürekli sorunlu insanlarla uğraşıyorlar ve onlara tahammül edebilmek büyük bir sabır gerektiriyor. Tabi bu sorunla psikologlar da karşılaşabilirler. Sorun ile başa çıkamadıklarında psikologlar da destek alabiliyor. Ama sorun ile baş edebildikleri için bu meslektedirler. Problem yaşadıklarını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.
ÖFKELENDİĞİMDE ELİME NE GEÇECEK?
İnsanların öfkelenmeye her an açık olduğunu söyleyen Sayın, “Bizler daha çok kışkırtıldığımız zaman, kişiliğimize saldırıya geçildiğini düşündüğümüzde, hayal kırıklığı yaşadığımızda, haksızlığa uğradığımızda, kendimizi ifade edemediğimizde, stres altında olduğumuzda öfkeleniyoruz. Öfkenin üzerimizde bazı belirtileri oluyor. Fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak birçok belirtisi oluyor. Örneğin öfkelenmeden önce bir kalp çarpıntısı, ellerde titreme, vücutta sıcaklık oluyor; kan basıncı artıyor, stres ve gerginlik artıyor ve öfkeleniyoruz. Öfkelendiğimizde kendimize ve eşyalara zarar verebiliyoruz. Bir yerlere vurma, bir şeyleri atma kırma hissiyatı duyuyoruz. Bu kadar ileri öfkelenmelerde depresyon ve panik atak geçirme ihtimalide oluyor. ‘Öfkemizi boşaltmak her zaman iyi midir?’ dediğimizde o ayrımı yapabilmemiz gerekiyor. Ben öfkelendiğimde elime ne geçecek diye düşünmemiz gerek. Yani ben bağırarak ya da vurarak bunu çözümünü bulabilecek miyim? Diyelim ki vurdun, pişman oldun. Ne oluyor, tabii ki elimize hiçbir şey geçmiyor. Bir faydası oldu mu? Hayır olmadı. Zararı oldu, bize daha çok zarar verdi. Hem kendi duygularımı yıprattım, belki çevremdeki insanları korkuttum, onları bir şekilde incittim hem de eşyaya zarar verdim. Önemli olan o ayrımı yapabilmek. Tabii ki bazı durumlarda öfkemizi boşlatmamız gerekiyor. Ama kontrollü bir şekilde bu yapılmalı. Bağırarak, çağırarak, vurarak olmamalı.” ifadelerini kullandı.



 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.