Sağlık Grup Başkanlığı'ndan Kene uyarısı

Son günlerde özellikle ulusal basında sıkça rastlar olduğumuz kene ısırmalarına karşı Sağlık Grup Başkanlığı'ndan uyarı geldi.

Sağlık Grup Başkanlığı'ndan Kene uyarısı
29 Haziran 2006 Perşembe 23:50

Kenelerden insanlara geçen Kırım-Kongo Hemorojik (Kanamalı) Ateşi Hastalığı?nın (KKHA), sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar için de tehlike oluşturduğunu ifade ifade eden Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, ?Bu dönemde, vatandaşlarımız pikniği sıkça tercih etmektedir.

Vatandaşlarımız, kır alanlara gittiklerinde zeminle direk temas etmemeliler. Oturacakları yere en azından bir örtü sermeliler. Kenelerden insanlara geçen Kırım-Kongo Hemorojik Ateşi Hastalığı sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar içinde tehlike oluşturuyor" dedi.

PİKNİKÇİLER DİKKAT

Kenelerden insanlara geçen Kırım-Kongo Hemorojik (Kanamalı) Ateşi Hastalığı?nın (KKHA), sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar için de tehlike oluşturduğunu ifade ifade eden Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, ?Bu dönemde, vatandaşlarımız pikniği sıkça tercih etmektedir.

Vatandaşlarımız, kır alanlara gittiklerinde zeminle direk temas etmemeliler. Oturacakları yere en azından bir örtü sermeliler. Kenelerden insanlara geçen Kırım-Kongo Hemorojik Ateşi Hastalığı sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar içinde tehlike oluşturuyor. Piknikte çorap, ayakkabı gibi koruyucu eşyaları çıkararak, çıplak ayakla çimende yürümek yanlıştır. Vatandaşlarımız bu tür bir sosyal aktiviteyle stres atma çabası içindeyken, yeni bir tehlikeyle karşılaşabilirler. Kenelerin bu tür bir hastalığa neden olduğunu bilmek ve önlem almak gerekiyor. Doğanın her yerinde keneler vardır. Dünyada keneyi yok etme çalışmaları hiçbir zaman başarılı olamamıştır. Keneyi doğadan yok edemeyeceğimize göre kendimizi korumalıyız" dedi. Kenelerde bulunan ve ısırmaları sonucu insanlara geçen virüsün KKHA (Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı hastalığına neden olduğunu ifade eden Sağlık Grup başkanı Dr. Olcay Palak ?Hastalık, kene ısırmasının yanı sıra hasta hayvan ve insanların kan, ifrazat ve dokularıyla direkt temasla bulaşmaktadır" dedi.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ NEDİR?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, ilk olarak hastalığın ismini aldığı Kırım ve Kongo'da görülen, virüs dediğimiz mikropların sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir hastalıktır.

Hastalık; ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar. Bulantı, kusma, karın ağırısı ve ishal gibi şikayetler de görülebilir. İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ve gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılabilir. Hastalık tablosuna burun ve dişeti kanamaları da eşlik edebilir.

BELİRTİLERİ 1-3 GÜNDE ORTAYA ÇIKAR

Kene tarafından ısırılma veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasını müteakiben hastalığın belirtileri genellikle 1-3 günde ortaya çıkar. Bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Hasta insana ait kan, vücut sıvıları veya diğer dokularına doğrudan temas sonucu buluşmalarda hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresi 5-6 gündür; bu sürede en fazla 13 gün kadar olabilmektedir. Hastalık, çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkabilmektedir.

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİNİN NASIL KORUNULMALIDIR?

Hayvanlardaki kenelerle mücadele edilmeli, hayvanlar kenelere karşı ilaçlanmalır, Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin yaşamaları engellenmeli.

Hayvanların kanına veya başka bir vücut sıvısına temas edilmemeli, bu durumlarda eldiven kullanılmalı. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanla temestan sonra, insanlar vücutlarını kene yönünden muayene etmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır.

Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçlı gitme durumunda pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır, bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir.

Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı, bir cımbızla sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalı. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı vb.) dökülmemeli. Çünkü bu kimyasallar kenelerin kusmasına sebep olabildiğinden, kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilir. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böcek kaçırıcı ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanılabilir. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.