Şeker Hastalığı Ameliyatı ile insülinden kurtuldu

67 yaşında, İzmir’den gelen Berrak Alpagot 24 yıldır şeker hastasıydı. 90 dakikalık laparoskopik (kapalı) yöntemle ‘Şeker Hastalığı Ameliyatı’ oldu ve insülinden kurtuldu

Şeker Hastalığı Ameliyatı ile insülinden kurtuldu
08 Eylül 2017 Cuma 11:42

AÇIKLAMALARDA BULUNDULAR
Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi’nde gerçekleştirilen ‘Şeker Hastalığı Ameliyatı’ hakkında hasta Berrak Alpagot ve operasyonu gerçekleştiren Obezite ve Metabolik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Ayhan; operasyon ve hastanın durumu hakkında hastanenin kurumsal iletişim sorumlularının sorularını cevapladı
İLK KİLO PROBLEMİNİZ NE ZAMAN BAŞLADI?
Berrak Alpagot: Kendimi bildim bileli kiloluydum, hiçbir zaman zayıf olmadım. Evlendiğimde balıketi bir kadındım. Ama hamilelik sürecinde hızla kilo almaya başladım ve bu durum doğum sonrası daha hızlı devam etti. Sonra hayatımın bugüne kadar olan kısmı hep diyetle geçmek zorunda kaldı. Diyet esnasında kilo verdim ancak en ufak bir aksatmada fazlası ile geri aldım.
DİYET DIŞINDA BAŞKA YÖNTEMLER DENEDİNİZ Mİ?
Berrak Alpagot: Başka yöntemlerde denedim mesela akupunktur yaptım ve onunla 27 kilo verdim, doktor kontrolünde zayıflama hapları kullandım ancak onda da aynı şekilde 28 kilo verdim ve verdiğim bu kiloları 40 kilo olarak geri aldım.
ŞEKER HASTALIĞINIZ KİLOLARDAN SONRA MI OLUŞTU?
Berrak Alpagot: Şeker hastalığımı fark etmekten ziyade babamda vardı, daha sonra abimde de çıkınca ben de genetik olabileceğini düşündüm ve hemen bir kontrol amaçlı ölçüm yaptırdım. Daha ilk bakıldığında şekerim 202 çıktı. Tam olarak 24 yıldır şeker hastasıyım. Yani 24 yıldır doktor kontrolünde olmak üzere şeker hastalığı ile baş edebilmek için hap ve insülin kullanıyorum.
1 GÜNDE NE KADAR İNSÜLİN YAPIYORSUNUZ?
Berrak Alpagot: 10,10 ve gece yatarken de 34 olmak üzere 3 kere.
ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATINI NERDEN DUYDUNUZ VE NASIL KARAR VERDİNİZ?
Berrak Alpagot: Bu ameliyatı çevremdeki birçok insandan duydum ancak güvenmek zordur hele söz konusu sağlık olunca. Fakat Serkan Ayhan artık ailemizin doktoru haline dönüştüğü için kendisine güvenmek zor olmadı, eğer olumsuz bir şey olsaydı bu kararla karşısına çıktığımda yapmaması gerektiğini, neden olmamam gerektiğini anlatırdı, aksine bu operasyonu olursam hayatımda nelerin çok daha iyi olacağını bir bir anlattı. Zaten Serkan Ayhan bundan iki yıl önce 90 yaşında ki anneme birçok doktorun yapmam dediği operasyonu gerçekleştirmiş ve annemi bize kazandırmış biri olarak tercih edeceğim bir doktor olacağı kesindi, Optimed Hastanesi ise gerek hizmetleri, gerek karşılama ve ağırlama konusunda çok memnun kaldığım bir hastane oldu, bu da benim için artı bir durum oldu. Böylece İzmir’den kalkıp Çerkezköy’e geldim.
AMELİYAT SONRASI NELER YAŞADINIZ?
Berrak Alpagot: Ameliyattan sonra ilk gecem ağrılıydı, sonrasında ağrıya dair hiçbir şey yaşamadım. Bu kadar büyük bir operasyonda da tek bir günlük ağrı çekilir.
HASTANIN BESLENME DÜZENİNDE BİR DEĞİŞİKLİK VAR MI?
Op. Dr. Serkan Ayhan: Evet, var şeker hastalığı ameliyatında da tıpkı tüp mide ameliyatında olduğu gibi belli bir süre önerdiğimiz şekilde beslenmeli hastalar. Başlangıçta ilk 10 gün berrak sıvılar, 2. 10 günde püre şeklinde, 3. 10 günde yumuşak katı gıdalar şeklinde daha sonrası ise normal beslenme düzenine geçebilirler.
ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATI HAKKINDA BİRAZ BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Op. Dr. Serkan Ayhan: Şeker Hastalığı Ameliyatında da midenin bir kısmını alıyoruz ancak tüp mide ameliyatında olduğu gibi %80’lik kısmını değil de %60’lık kısmını alıyoruz, bu parça midenin üst kısmında yer alan, beyne acıkma sinyali gönderen, fundus dediğimiz alanı çıkarıyoruz. Tüp mide ameliyatına göre mideyi daha büyük bırakıyoruz, hastanın beslenmesi tam sağlansın diye. Şeker ameliyatı hastalığı ameliyatının farkı midenin çıkışında pilor denilen on iki bağırsak başlangıç kısmı var, bu kısımdan 3cm ilerisinden mideyi ayırıyoruz. Daha sonra ince bağırsak kısmını getirip o kestiğimiz yere midenin uç kısmını ağızlaştırıp dikiyoruz. Bu işlemlerin tamamını laparoskopik (kapalı) yöntemle yapıyoruz. Böylelikle besinler bağırsağın son noktasına geliyor ve burada kan şekeri düşürücü hormonu aktif hale geliyor bu da insülin değerini artırıyor. Bu hormon erken salgılanmış oluyor, hastada acıkma eylemi de olmadığı için haliyle hastanın şeker hastalığı hızlıca regüle ediliyor. Ameliyat sonrası hastaların şekeri yavaş yavaş düşüyor.
BERRAK HANIM’IN DURUMU NASIL?
Op. Dr. Serkan Ayhan: Berrak Hanım ameliyat öncesi yüksek doz insülin yapmasına karşın 350-400’lerde seyreden şekeri olan bir hastaydı, bugün ise daha ameliyat sonrası 3. günü ve insülin yapmadık şuanda bile şekeri 250’lerde seyreder hale geldi. Her geçen gün düşecek. Beslenmeye başladıktan 3-5 gün sonra insülini tamamen kesebiliyoruz. Tabi bu arada bu durum iyileştikçe tansiyon ve kolesterol gibi sorunlarda ortadan kalkıyor, hasta zayıflamaya başlıyor. Zayıflama ile birlikte nefes darlığı, astım ve dizlerde ki dejenerasyon da ortadan kalkıyor.
Bu operasyonun her hastada farklı sürmekle birlikte 1 ya da 2 ay geçiş, ishal olabilir, bunun da asıl sebebi yağlar ve şekerlerin emilmeden bağırsağın uç kısmına gelmesinden dolayı, ayrıca bu ishal kötü kokulu olabilir. Ama bu durum herkeste olacak diye bir şey yok ve geçici bir süre yaşanan bir durum. Bir de ömür boyu düşük doz vitamin ve mineral hapı kullanmaları oluyor. Özellikle B12, folik asit ve demir bu onikiparmak bağırsağında emilir, ancak onikiparmak bağırsağını kesip ayırdığımız için bu besinler oraya uğramıyor. Bu yüzden de şeker hastalığı ameliyatı olan kişiler ömürleri boyunca doktor kontrolünde bu vitamin takviyelerini kullanmak zorundalar. Ama hastalar açısından bakacak olursak bu bir dezavantaj sayılmıyor, çünkü hasta zaten şeker, kolesterol, tansiyon hapı ve insülin gibi bir sürü ilaç kullanıyordu şimdi ise bunlardan kurtulup sadece vitamin takviyesi ile devam ediyor.
ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATI HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?
Op. Dr. Serkan Ayhan: Şeker Hastalığı Ameliyatı tüm obezite hastalarına uygulanabilir. Ama biz seçiyoruz hastalarımızı. Çünkü şeker hastası olup ta insülin kullanmayan kontrollü şeker hastalığı olan kişilere bu ameliyatı yapmıyoruz. O hastalara tüp mide ameliyatı yapıyoruz. Bunun da sebebi tüp mide ameliyatında bağırsaklara herhangi bir müdahale yapılmıyor hasta ekstra bir vitamin, mineral almak zorunda kalmıyor, hem zayıflıyor hem de kontrollü şeker hastalığı zayıflama ile birlikte ortadan kalkıyor. Bu ameliyat insülin kullanıp ta kontrolsüz şeker hastalığı olan obez hastalarımıza uyguladığımız bir ameliyat tekniğidir.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.