Sigaradan uzak durarak mesane kanserini önleyebiliriz

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr Hüseyin Korucu, ‘Mesane kanseri’ hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Korucu, “Mesane kanseri olan hastaların çoğunun sigara içicisi olduğunu biliyoruz. Öncelikle kesinliği kanıtlanmış olan sigaradan uzak durarak mesane kanserini önleyebiliriz.” ifadelerini kullandı

Sigaradan uzak durarak mesane kanserini önleyebiliriz
25 Şubat 2016 Perşembe 16:54

“MESANEDEKİ KİTLELERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KANSERDİR”

Mesane, yani halk arasında daha sık kullanılan ismiyle idrar torbasının, böbreklerden gelen idrarın dış ortama atılmadan önce vücut içinde depolandığı bir organ olduğunu belirten Dr. Korucu, “Tümörleri genel olarak iyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörler olarak ikiye ayırabiliriz. Mesanenin kötü huylu tümörlerine mesane kanserleri diyebiliriz.  Mesanedeki kitlelerin büyük çoğunluğu kötü huylu tümördür yani kanserdir. Mesanenin iyi huylu tümörleri olmakla birlikte daha az sıklıkta görülmektedirler.” açıklamalarında bulundu. 

“İLERİ EVRELERDE DİĞER ORGANLARA DOĞRU BÜYÜYEBİLİR”

Mesane kanserinin sıklıkla mesanenin en iç tabakasını oluşturan üroepitelyum adı verilen dokudan kaynaklandığını ve üroepitelyalkarsinom olarak adlandırıldığını dile getiren Dr. Korucu, “Daha az sıklıkla olmakla birlikte mesanenin kas dokusu gibi diğer doku gruplarına ait kanserlerde görülebilmektedir. Erken evrelerde sadece en iç tabakada oluşan ve büyüyen kanser hücreleri ileri evrelerde mesanenin kas dokusuna ve daha ileri evrelerde mesanenin hemen çevresindeki yağ dokusuna doğru ve hatta mesane çevresindeki diğer organlara doğru da büyüyebilir.” diye konuştu.

EN TİPİK BELİRTİ: İDRARDA KAN GÖRÜLMESİ

En tipik belirtinin idrarda kan görülmesi olduğuna değinen Dr. Korucu, “Hemen tüm olgularda görülür ve genellikle ağrısızdır. İdrarda çıplak gözle de görülebildiği gibi bazen de yalnızca idrarın mikroskobik incelemesinde saptanır. İdrarda kan görülmesi, aynı gaitada ya da balgamda kan görülmesinde olduğu gibi potansiyel olarak bir kanser belirtisidir ve göz ardı edilmemelidir.” ifadelerini kullandı.

TANISAL TESTLER YAPMAK GEREKİR

İdrarda kan görülmesinin tek başına mesanede kanser olduğunu göstermediğini ifade eden Dr. Korucu, “Buna neden olabilen başka durumlar da vardır. Örneğin, bir idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşı da buna neden olabilir. Özellikle mikroskobik hematürinin bazı kişilerde önemli bir sorun olmaksızın mevcut olabileceğini bilmek gerekir. Mesane kanserinin varlığını göstermek için tanısal testler yapmak gerekir.” dedi.

SIK İDRAR YAPMA VE AĞRI HİSSETME

Diğer belirtilerin sık idrar yapma ve idrar yaparken ağrı hissetme olduğunu söyleyen Dr. Korucu, “Bu tür ‘irritatif’ belirtiler daha nadirdir. Ancak üriner enfeksiyon yokluğunda bu belirtiler tespit edilirse mesane kanserinin mevcut olmadığından emin olmak gerekir.” şeklinde konuştu.

‘TUR’ YÖNTEMİ KULLANILIYOR

Mesane kanserinin tanısı konulduktan sonra tümörün büyüklüğü ve yerleşimine göre yapılacak ilk tedavi seçeneğinin cerrahi olduğunu belirten Dr. Korucu, “TUR adı verilen yöntemle mesane tümörü bu iş için özel olarak geliştirilmiş, üzerinde ışık kaynağı, kamerası olan aletler yardımıyla parça parça kesilerek yakılır. Bu parçalar patoloji tarafından incelenir, çıkan sonuca göre, cerrahi müdahale sonrasında mesanede kalan tümör hücrelerinin tekrar çoğalarak tümör oluşturmaması ve mesanenin daha derin katlarına ilerleyerek çevre dokulara sıçramaması için özel tıbbi ilaçlar mesane içerisine verilerek kalan tümör hücreleri yok edilebilir. Bu tedavilerin tümüne mesane içi tedaviler denir. Genellikle hastanede yapılır. Mesaneye ince bir kateter yerleştirilerek ilaç mesaneye verilir. Bu hastalıkta önemli olan şudur: Hasta ‘bir kez operasyon geçirdim, mesane içi ilaç aldım, artık ben iyiyim’ deyip takibi bırakmamalıdır. Çünkü nüksedebilir ve mutlaka 3 ayda bir kontrol sistoskopisi gereklidir.” açıklamalarında bulundu.

EN İDEAL YÖNTEM

Tümör adale tabakalarına tutmuş ise özellikle genç ve genel durumu iyi olan hastalarda mesanenin tamamen çıkartılması (Radikal Sistektomi) ve ardından bağırsaktan mesane yapılmasının en ideal tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Dr. Korucu, “Bu ameliyat sonrası idrar yoluna bağlanan bağırsak mesane, uygun hastalarda hasta konforu açısından en iyi yöntemdir. Buna uygun olmayan hastalarda karında idrar torbası taşınan yöntem uygulanır. Bu ameliyatlar günümüzde laparoskopik hatta robotik olarak da yapılmaktadır.” dedi.

SİGARA SOLUMAK DAHİ SAKINCALI

Mesane kanseri olan hastaların çoğunun sigara içicisi olduğuna dikkat çeken Dr. Korucu, “Öncelikle kesinliği kanıtlanmış olan sigaradan uzak durarak mesane kanserini önleyebiliriz.  Mesane kanseri tanısı konulan ve tedavi edilen hastalarda dahi sigara içiciliğinin bırakılması kanserin tekrarlamaması açısından oldukça önemlidir. Sadece sigara içmek değil sigara içilen bir ortamda sigara dumanını solumak dahi sakıncalıdır. Bu nedenle sigara içilen ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıyız. Diğer bir sakınılması gereken madde arseniktir. Sudaki arsenik miktarının azaltılması ile mesane kanserlerinin sıklığının azaldığı bazı ülkelerde gösterilmiştir.” uyarılarında bulundu.

BOL SU TÜKETMELİYİZ

Meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan vitaminlerin de mesane kanserini önlediğini ve koruyucu olduğunu söyleyen Dr. Korucu, “Bu nedenle bol miktarda meyve sebze tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra yüksel kolesterollü besinlerle beslenmenin ise mesane kanseri riskini artırdığı bilinmekte. Bu nedenle yüksek kolesterollü besinlerden de mümkün olduğunca uzak durmalı ve kan kolesterol düzeyimizi düzenli aralıklarla ölçtürmeliyiz. Mesane kanserinden koruyucu etkisi olan ve her yerde rahatlıkla bulabileceğimiz bir diğer madde ise sudur.  Sürekli sıvı almak idrar torbasını zararlı maddelere maruz kalmaktan koruyacağı için bol su tüketmeliyiz.” tavsiyelerini verdi.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.