Soğuk havalarda yüz felcine dikkat

Soğuk havaların kendini iyice hissettirdiği bugünlerde Çerkezköy İrmet Hospital Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Burcu Özdemirli Tokmak, önlem alınmadan dışarı çıkmanın yüz felci riskini beraberinde getirdiği konusunda uyarıda bulundu

Soğuk havalarda yüz felcine dikkat
23 Ekim 2015 Cuma 15:29

“BOYUN VE YÜZ KISMINI KORUMAK ÖNEMLİ”

“Kış aylarında yüz felci vakalarının sayısı artmaktadır. Yüz felci yüz kaslarını (dudak, yanak, kaş, göz çevresi kasları) etkileyen ve çok hızlı gelişen bir felç durumudur. Yüz felcine maruz kalmamak için aşırı soğuk ve rüzgarlı havalarda yüz felcine karşı dikkatli olunması gerekir, dışarıya çıkarken boyun ve yüz kısmının korunması önemlidir.” diyen Uzm. Dr. Burcu Özdemirli Tokmak yüz felciyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

YÜZ FELCİ NEDİR?

“Yüz hareketlerini (dudak, yanak, kaş, göz çevresi) yapmamızı yüz siniri (fasial sinir) aracılığı ile sağlarız. Beyinden gelen hareket emirlerini yüz siniri, yüz kaslarına ileterek istediğimiz hareketleri yapmamızı sağlar. Eğer beyindeki veya yüz sinirindeki bazı hastalıklar bu iletiyi engellerse yüz felci oluşur ve yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kaybolur. Yüz felci tıbbi olarak fasial paralizi olarak isimlendirilir.  Yüz felci hem fonksiyonel hem de estetik bir sorundur. Kişi gözünü kapatamaz, ağız köşesi aşağıya kayar, çiğneme hareketini tam yapamaz, yüzün felçli olan kısmında yüz çizgileri kaybolur, yanak dokusu aşağı sarkar. En kötü yanı mimiklerinizin kaybolmasıdır. Karşımızdaki ile en etkili haberleşme yollarından biri olan mimiklerin kaybı oldukça fazla sıkıntı yaratır. Kişi sevincini, kızgınlığını ifade edemez.

YÜZ FELCİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Toplumda en sık görülen yüz felci sebebi olan ve “Bell paralizisi” adı verilen durum, yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla gelişmektedir. Yüz çok fazla soğuğa maruz kalan bir bölgedir. Soğuk ve rüzgar da yüzdeki virüsleri tetikler ve yüzdeki sinir uçlarında ödem oluşturabilir. Yüz felci tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle yüz felci bulguları olan hastalar hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Bu hastaların büyük çoğunluğu tedaviyle iyileşmektedir.

•RAMSAY-HUNT SENDROMU

 Virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Bell paralizisindeki bulgulara ilave olarak ağrı ve dış kulak yolunda bazı lezyonlar vardır. Tam iyileşme oranı Bell paralizisine göre biraz daha azdır.

•ORTA KULAK İLTİHAPLARI

Çocuklarda akut orta kulak iltihabı büyüklerde de kronik orta kulak iltihabı çevresindeki kemiği eriterek ya da mevcut açıklıklardan ulaşarak yüz sinirine ulaşabilir ve yüz felci yapabilir.

•SİSTEMİK HASTALIKLAR

Şeker hastalığı, hipertansiyon, nörit(sinir iltihabı), vitamin eksikliği gibi vücudun diğer bölgelerini de ilgilendiren hastalıklar.

•TÜMÖRAL HASTALIKLAR

Yüz sinirinin kendisinde veya yolu boyunca geçtiği bölgelerdeki tümörler de yüz felci yapabilirler. Bu sinirler iyi ya da kötü huylu olabilirler. Yüz siniri, kaslara gitmeden önce kulak önündeki tükürük bezinin içinden de geçtiği için, bu tükürük bezi tümörleri de yüz felci yapabilir.

•TRAVMALAR

Kulak çevresine veya yüze gelen travmalar (darbeler) yüz sinirini hasara uğratarak yüz felci yapabilirler.

•AMELİYATLAR

Kafa içinde, kulakta veya tükürük bezinde başka sebeplerle yapılan ameliyatlar sırasında yüz siniri yaralanabilir.

YÜZ FELCİNDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Yüz felcinden korunmak için kış dönemlerinde, yüzün soğuktan korunması gerekir. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkarken bir atkı, şapka veya örtü yardımıyla yüzün korunması yüz felcine karşı alınabilecek en etkili önlemdir. Ancak yine de yüz felci gelişirse bir an önce hastaneye başvurmak ve tedavinin erken başlanması hastalığın şiddetinin ve etki süresinin azalmasına neden olacaktır.

YÜZ FELCİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yüz felcinin tedavisi de yine sebebe göre yapılır. Bell paralizisinde tedavi ilaç tedavisidir. Hastanın diğer hastalıkları izin verirse (tansiyon, şeker yüksekliği veya mide problemleri) kortikosteroidler ve B vitamini ilaçlar verilir. Buna ilave olarak mide için ilaçlar, göz kurumalarını önlemek için yapay gözyaşı veya antibiyotikli kremler verilir. Hastanın dikkat etmesi gereken durumlar olarak yüz kasları üzerine masaj yapılması, sıcak uygulamaları, yüz kaslarını hareket ettirmek için sakız çiğnenmesi sayılabilir. Ramsay-Hunt sendromunda ilave olarak virüslere karşı da ilaç verilir.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.