Soğuktan etkilenmemek için c vitamini tüketin

Kar yağışı ve soğuk hava yeniden kendini göstermeye başladı. Uzmanlar bu havalarda vücudu hastalıklardan korumak için vücut direncinin artırılması gerektiğini söyledi. Vücut direncini artırmak için de C vitamininin tüketilmesi öneriliyor.

Soğuktan etkilenmemek için c vitamini tüketin
02 Ocak 2015 Cuma 22:15

 Soğuk havaların en büyük özelliği hiç kuşkusuz ki kendine özgü hastalıkları da beraberinde getirmesi. Soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi bir çok hastalığın görülme sıklığı soğuk havalarda artıyor. Soğuk havaları sağlıklı geçirebilmeniz için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemizin en etken yolu da yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Peki soğuk havalarda ne tür besinleri, ne miktarda tüketmeniz gerekiyor? Özel İrmet Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan Akça bu sorunun yanıtını verdi.

BOL BOL C VİTAMİNİ TÜKETİN

Şu günlerde özellikle c vitaminine ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Özel İrmet Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan Akça, "Özellikle aktif ve güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde yeterli ve dengeli beslenme yatıyor. Bunun yanında özellikle bakterilere karşı savaşan savunma hücrelerine nüfus eden ve vücudu zararlı maddelere karşı koruyan C vitamini tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciyeler, yeşil biber, marul gibi koyu yeşil yapraklı besinler,kırmızı meyve ve sebzelerde yoğun miktarda bulunan C vitaminini yeterli miktarda almak için günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerekiyor.

Soğuk havalarda C vitamininin yanı sıra vücuttan toksinlerin (Zararlı maddelerin) atılmasını, vücutta bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmasını güçlenmesini sağlayan diğer antioksidanlara da ihtiyaç vardır. Bir antioksidan olan ve kaynakları süt, peynir, balık yağı, yumurta, havuç, kabak, patates, kayısı, ıspanak gibi sarı, turuncu renkli sebze ve meyveler olan A Vitamininin de tüketimine özen gösterilmelidir. Bunun yanında mısır, kuru baklagiller, bitkisel sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde bulunan E vitamini de bir antioksidandır, vücudun bağışıklık sisteminin artmasında etkendir" diye konuştu.

YAĞLI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN!

Yağlı yiyeceklerden soğuk günlerde özellikle uzak durulmasını isteyen Diyetisyen Burcu Özkan Akça, "Deniz ürünleri, buğday ürünleri, susam, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan çinko (Zn), süt ve süt ürünleri, et, deniz ürünleri, mantar gibi besinlerde bulunan selenyum da birer antioksidandır ve dengeli-yeterli bir beslenme ile düzenli tüketilmelidirler. Ayrıca önemi son zamanlarda giderek artan deniz ürünleri, yağlı tohumlarda bulunan omega-3 yağ asitleri de bağışıklık sistemimiz için önemlidir. Haftada 2-3 kez mutlaka düzenli balık tüketilmelidir. Antioksidan besinlerin düzenli tüketiminin yanında zararlı besinlerin vücuttan atılmasını sağlamak amacıyla günde 8-10 bardak su içmek gerekmektedir. Ayrıca aşırı yağ tüketimi vücuttaki bağışıklık sistemini olumsuz etkiler, fazla ağırlık artışına sebep olur. Gereksiz yağ tüketiminden kaçınmalı; katı yağları ve etin yağlı kısımlarını tüketmemeliyiz" dedi.

BİLİNÇSİZ VİTAMİN TABLETİ KULLANMAYIN

Diyetiysen Burcu Özkan Akça sözlerini şöyle tamamladı: "Soğuk havalarda yapılan en önemli hatalardan biri de hastalıklardan korunmak amacıyla doktora danışmadan vitamin ve mineral tabletlerinin tüketilmesidir. Düzenli ve dengeli beslenildiği durumlarda, bireyin özel bir hastalık durumu yoksa, besinlerde günlük ihtiyacımıza yetecek kadar vitamin-mineral alırız. Bu tabletlerin bilinçsiz kullanımı kansızlık, böbrek taş hastalıkları, baş ağrısı, saç dökülmeleri ve bulantı gibi pek çok yan etkiye yol açar."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.