Tetanoz bebeklerde ölüm sebebi olabilir

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Uzm. Dr. Hülya Halis, 23 – 30 Nisan Aşı Haftası dolayısıyla yenidoğan tetanozu ve önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Halis “Tetanozla ilgili ilk hastanın MÖ 5. yüzyılda görüldüğü bilinmektedir. O tarihten günümüze kadar gelişmekte olan ülkelerde sıkça gözlenen tetanoz özellikle de yeni doğan bebeklerde görüldüğünde önemli bir ölüm sebebidir. 1940’lı yıllarda aşılanmanın başlaması ile hastalık sayısında gözle görülür bir azalma olmuştur. Bununla beraber doğum sırasında hijyenik şartlara uyulması yeni doğanlarda da hastalık sayısının azalmasında önemli bir yer tutmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Tetanoz bebeklerde ölüm sebebi olabilir
25 Nisan 2018 Çarşamba 17:45

BEBEĞİNİN ENFEKSİYONLA MÜCADELE ETMESİ SAĞLANIR
“Bir hastalığı önlemek, o hastalığı tedavi etmekten çok daha iyidir. Aşı mikropların zayıflatılmış halleri bebeğinin vücuduna verilerek, bebeğinin enfeksiyonla mücadele etmesi sağlanır. Bu durum bebeğinin hasta olmasına sebep olmaz.

AŞILARIN BEBEĞİNİN VÜCUDUNDAKİ OLUMLU ETKİLERİ NELERDİR?
Aşı yöntemi ile bebeğinin bağışıklık sistemi, hastalığın mikroplarına karşı savunmalar geliştirmeye başlar. Aşı sonrasında, hastalığın virüsü bebeğinin vücuduna girerse, bebeğin bu virüsü küçücük bedeniyle bozguna uğratabilecek bir güç kazanmış olur.

VÜCUTTA KISA SÜRELİ VE UFAK ETKİLER GÖRÜLEBİLİR
Bebeğini mikroplara hazır hale getirmesinin yanı sıra aşılar son derece güvenlidirler. Aşı olan bebeklerin vücudunda kısa süreli ve ufak etkiler görülür. Bunun dışında bebeğe bir zarar vermezler.

TETANOZ AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILMALIDIR?
Yeni doğan bebeğe normalde 6. haftadan başlayarak 4–8 hafta ara ile üç doz, bir yıl sonra dördüncü doz ve ilkokula başlarken de beşinci doz aşı yapılarak çocukluk dönem aşıları tamamlanmış olur. Bundan sonra da 10 yılda bir tek doz aşı yapılması tetanoza karşı korunmak için yeterlidir.

10 YILDA 1 KEZ TEK DOZ AŞI
Eğer çocukluk döneminizdeki aşınızı hatırlamıyor veya 10 yıl sonra yapılması gereken tek dozluk aşınızı hiç yaptırmadıysanız o zaman hiç aşılanmamış gibi aşı yapılması gerekir. Bu durumda birer ay ara ile iki doz bir yıl sonrada üçüncü doz tetanoz aşısı yapılarak 10 yılda bir kez de tek doz aşı yaptırılması önerilir. Hamile kalmak istiyorsanız gebe kalmadan önce de mutlaka tetanoz aşınızı tamamlatın.

GEBELİKTE TETANOZ AŞISI
Tetanoza karşı bağışık değilseniz ve gebe iken tetanoz aşısı yaptırmadıysanız o zaman yeni doğan bebeğiniz tetanoz için risk altındadır çünkü doğumda bebek kordonu steril olmayan şartlarda kesilirse bebeğiniz tetanoz olabilir.

DOĞUMDAN ÖNCEKİ 60. VE 20. GÜNLERDE AŞI YAPTIRILMALI
Eğer hamileyseniz ve hamilelikten önce tetanoz aşınızı yaptırmadıysanız veya aşı durumunuzu hatırlamıyorsanız o zaman doğumdan önceki 60. ve 20. günlerde aşılarınızı yaptırmanız gerekir. Böylelikle yeni doğan bebeğinizi tetanozdan korumuş olursunuz.

TETANOZ AŞISI VE ÖNEMİ
Tetanoz aşısı sizi tetanoz olmaktan ömür boyu korumaz çünkü çocukluk döneminde zorunlu olan tetanoz aşısının etkisi 10 yıl sonra geçer bu nedenle korumaya devam etmesi için 10 yılda bir tek doz aşı yaptırmanız gerekir. Ancak maalesef çok az kişi bu aşıyı yaptırır.

TEKRAR DOZ AKSATILMAMALI
Tetanoz olan kişiler ya çocukluk döneminde hiç aşılanmamış veya 10 yıl sonra rapel (tekrar) doz dediğimiz aşıyı yaptırmamış kişilerdir.

100 KİŞİDEN 85’İ TETANOZDAN KORUNMUYOR
Ülkemizde yapılan bir araştırma toplumdaki kişilerin yaklaşık %85’inin tetanoza karşı korunmadığını göstermiştir. Buda demek oluyor ki toplumun çoğu 10 yıl sonra yaptırılması gereken aşıyı hiç yaptırmamış.

İĞNE BATMASI BİLE TETANOZA SEBEP OLABİLİR
Tetanoz aşınız tam değilse tetanoz olmak için çok küçük bir deri yaralanması hatta toplu iğne batması bile risk taşır. Hatta sanıldığının aksine küçük iğne batması gibi durumlarda tetanoz riski akla gelmediği için aşı ihmal edilmekte ve bu nedenle görülen tetanoz sayıları artmaktadır.

TETANOZ RİSKİ OLAN DURUMLAR
Bazı durumlarda da risk daha fazladır. Bu durumlar yaranın toz-toprakla bulaşmış olması, iltihaplı olması ve yarada çürük olmasıdır. Bunun yanı sıra yanık, diş iltihapları, hayvan ısırıkları, düşük yapmış olmak da tetanoz riski olan diğer durumlardır.

SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN
Tüm bu riskli durumların bilinmesine rağmen tetanoz hastalarının dörtte biri gibi yüksek bir kısmında da kişiler yaralandıklarını maalesef hatırlayamamaktadır. Bu nedenle tetanoz aşınızı ne zaman yaptırdığınızı hatırlamıyorsanız lütfen yaralanmayı beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurup aşılarınızı tamamlamalısınız.
 
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.