Toprak yeme alışkanlığı

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Metin Sezen, toprak yeme alışkanlığını yani pika sendromu hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Toprak yeme alışkanlığı
13 Aralık 2017 Çarşamba 16:40

PİKA SENDROMU NEDİR?
“Pika sendromu, halk arasında toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen ve en sık çocuklarda görülen bir hastalıktır. Tam olarak yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen bu hastalığın nedeni ise daha çok demir, selenyum, kalsiyum, bakır çinko B1 ve B6 vitamini eksikliğine bağlı olmaktadır. Vücutta bu elementlerin eksikliği bireyde önüne geçilmez bir yabancı madde yeme isteği doğurmaktadır. Toprak, kil, cam, kâğıt, pil, kireç, kum, kurşun kalem, boya, saç, plastik, metal para gibi maddelerin yenmesi ile ortaya çıkan bu durum çocukların dünyayı tanıması anlamında her bulduğunu ağzına atması ile karıştırılmaması gerekir. Bu nedenle özellikle 2 yaşından sonra görülmesi hastalık açısından anlamlıdır. Ayrıca zeka geriliği, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk şizofreni ve epilepsi hastası olan çocuklarda da sıkça görülmektedir. Bu hastalık çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülebilir, hamile kadınlarda ve psikolojik hastalığı olan bireyler de görülebilmektedir.
PİKA SENDROMU NASIL TESPİT EDİLİR?
Çocukların hareketleri dikkatli incelendiğinde, pika sendromu kolayca tespit edilebilecek bir tablodur. Özellikle 2 yaş üstünde toprak yiyen ayakkabılarının altını yalayan, duvarları kazıyarak çıkan toprak parçalarını yiyen ve ya saksıların altındaki toprakları yiyen, metal paraları ve pilleri ağzına götürerek ısıran, kurşun kalemlerin arkasını kemiren, kağıt yiyen çocuklarda mutlaka düşünülmeli ve bu açıdan çocuk hekimine danışılmalıdır.
PİKA SENDROMUNDA Kİ TEHLİKELER NELERDİR?
Pika sendromu yabancı cisim yeme alışkanlığı olduğundan yenilen maddeye göre sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar (karın ağrısı, kabızlık, ishal, kusma, mide ve bağırsakta tıkanıklık ve delinme gibi) yanında sistemik bir takım rahatsızlıklara da yol açabilir. Yenilen maddelerin hijyenik olmaması enfeksiyon ve paraziter hastalıklara yol açabilmektedir. Bunun yanında vücuda alınan yabancı maddelerin içeriğin de bulunan kimyasal ajanlara bağlı olarak ( civa, kurşun, bakır, arsenik ) ağır metal zehirlenmeleri görülebilir. Demir ve çinko eksikliğine bağlı olarak zeka geriliği ve fiziksel gelişim geriliği görülebilir.
PİKA SENDROMUNUN TEDAVİSİ NASILDIR?
Pika sendromunun tedavisinde öncelikle hastalık tanımlanmalıdır. Vücutta demir bakır, çinko selenyum B1 ve B6 vitamini gibi eser elementlerin eksikliği varsa öncelikle bunlar tespit edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bu elementlerin eksiklikleri ilaç tedavisi yanında doğal gıdalarla da takviye edilmelidir. Demir eksikliği tespit edilmesi durumunda; karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kırmızı et, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmeli ve çinko eksiği için ise; kuru baklagiller, tam buğday unu ve deniz ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca bu hastalığın psikolojik boyutunun da olması açısından bu durumlarda çocuğun bir de bir pedagog tarafından takip edilmesi gerekebilmektedir.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.