Topuk dikeninde tedaviye dikkat

Çerkezköy İrmet Hospital Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Şadı Kılınç ‘Topuk Dikeni’ hakkında bilgiler verdi. Dr. Kılınç, “Sabah kalktığınızda topuğunuz üzerine basmakta zorlanıyorsanız ya da uzun süre ayakta kalınca ayak tabanında rahatsız edici ağrılar oluşuyorsa topuk dikeni olabilirsiniz.” dedi

Topuk dikeninde tedaviye dikkat
02 Eylül 2015 Çarşamba 16:51

TOPUK DİKENİ NEDİR?

Topuk dikeni hakkında sorularımızı yanıtlayan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Şadı Kılınç, “Ayak tabanına aşırı yük binmesi ve aşırı zorlanmalar sonrası dokularda oluşan ödem, hematom ve iltihap sonucu oluşan kireçlenmedir. Zaman içinde büyüyerek topukta bir çıkıntı halini alır ki buna ‘Topuk Dikeni’ denir.” diyerek topuk dikeninin kısa tanımını yaptı.

TOPUK DİKENİ NE GİBİ SIKINTILAR DOĞURUR?

“Topuk dikeninin en önemli belirtisi ağrıdır. Ağrının yeri genelde ayak tabanı ile ayak iç bölgesi arasıdır. Topuk dikeninin boyutu 4-6 mm kadar olabilir. Ağrının özelliği sabah kalkınca ilk adım atma sırasında ya da uzun süre oturma sonrası ilk basışta ortaya çıkan ağrı şeklindedir.  Birkaç adım attıktan sonra ağrı şiddeti azalır. Fakat uzun süre ayakta durma ve yol yürüme ile günün sonuna doğru şikâyetler artmaktadır. Ağrı topuğun orta kısımda iç tarafa yakın bölgede daha yaygındır. Bazen ağrı alt bacağa doğru yayılabilir.”

TOPUK DİKENİNDE HAZIRLAYICI FAKTÖRLER NELERDİR?

“Şişmanlık, ayak taban bozuklukları, uzun süre ayakta kalma, yürüme ve bazı spor dallarındaki aktiviteler hazırlayıcı faktör oluştururlar.”

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

“Topuk dikeni tedavisinde çeşitli yöntemler vardır. Aşırı kilolu kişilerde öncelikle kilo verdirilmelidir. Kullanılan ayakkabılarda düzenleme yapılmalıdır. Özellikle yumuşak tabanlı topuk kısmı darbe emen ayakkabılar önerilmelidir. Ayakkabı ya da evde kullanılan terliklerin içine yerleştirilen ağrılı bölgeye gelen kısmı delik olan topuk yastıkçığı/taban desteği kullanılmalıdır. Ayak tabanını esnetecek egzersizler önerilir ve gün içinde birkaç kez tekrarlanmalıdır. Ağrı kesiciler de tedaviye eklenebilir. Ayrıca ağrılı bölgeye her gün birkaç dakika yapılacak masajı da etkili olabilir. Eğer ağrı düzelmezse topuğa kortizon enjekte edilebilir. Kortizon ağrıyı gidermekte oldukça etkili olmakla birlikte uygulama şeklini aşırı ağrılı olması uygulama açısından güçlük çıkarmaktadır.  Ayrıca kortizonun topuk yağ yastığında bozulmaya yol açma riski vardır.”

TOPUK DİKENİ OLAN HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

“• Yumuşak topuklu ayakkabı kullanın.

• Çıplak ayakkabı veya terlik kullanmayın yumuşak çorap kullanın.

• Yalın ayak sert zemine ( beton, parke, seramiğe) asla basmayın.

• Kilonuzu yürüyerek veya koşarak vermeye çalışmayın  yüzme veya bisiklet çevirme olabilir.

• Ayakkabı veya terliğinizin topuğunu yumuşatacak silikon topukluklardan kullanın.

• Uzun yürüyüşlerden kaçının ayakta kalmamaya dikkat edin.

• Numarası küçük veya büyük ayakkabı veya terlik kullanmayın.  Bazı kişiler küçük terlik giymek suretiyle topuk dikeni olan kısmı inciterek ağrını artmasına neden olabiliyorlar.

• Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabı veya terlik kullanmayın. 2-3 cm’lik topuk yeterli olacaktır.

• Çok ağrılı durumlarda soğuk uygulamak fayda verecektir.

• Hekime başvurmaktan çekinmeyin. Hastalık kendiliğinden geçme ihtimali düşüktür. Tedavide mutlaka yardım alın.

• Erken tanı ve tedavi önemlidir. Tedavinizi geciktirmeyin.

• Sıcak uygulamak, ağrılı erken dönemde ağrılarınızı artırabilir. Uzak durun.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.