Verem önlenip tedavi edilebilir

4-10 Ocak 2015 tarihleri arasında yer alan 68. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası kapsamında açıklama yapan Özel İrmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, “En bulaştırıcı hastalar; balgam mikroskopisinde aside dirençli basil (ARB) pozitif, kaviteli akciğer ve larinks tüberkülozlulardır. Yayma negatif yani balgam boyamasında mikroskopta tüberküloz bakterisi görülmeyen tüberkülozlu hastaların bulaştırıcılığı daha azdır. Basiller, çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileyebilmektedir. Tüberküloz hastalığı, önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, toplumsal açıdan önemli bir hastalıktır” diye konuştu

Verem önlenip tedavi edilebilir
06 Ocak 2016 Çarşamba 14:50

KÜRESEL TÜBERKİLOZ YÜKÜ ÇOK YÜKSEKTİR

Dr. Handemir, Tüberküloz hastalığının etkili bir şekilde tedavi edilebildiğini ifade ederek, “Buna karşın, halen tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını korumaktadır. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz basili ile enfektedir. Enfekte kişilerin yüzde 5-10'u yaşamlarının bir döneminde hasta olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘Küresel Tüberküloz 2015 Raporu’na göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı azalmaktadır. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2014 yılında bu hastalıkta 9,6 milyon yeni vaka görüldüğü ve 1,5 milyon da ölüm olduğu hesaplanmıştır” açıklamasında bulundu.

GÜNEŞ IŞIĞI CANLI BASİL SAYISINI AZALTIR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Handemir konuşmasının devamında ise şunları söyledi; “Türkiye'de 2014 yılında toplam 13 bin 378 tüberküloz hastası verem savaşı dispanserleri kayıtlarına girdi. Tedavi başarısı yeni olgularda yüzde 87,9 ve önceden tedavi görmüş olgularda yüzde 67’dir. 2013 yılı hastalarında ölüm oranı yüzde 4,7’dir. Tüberküloz, hava yolu ile bulaşır. Ancak grip veya nezle gibi kolay bulaşmaz. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Özellikle kapalı ortamda temasın olduğu aile bireyleri, aynı evi paylaştığı arkadaşları, iş yeri arkadaşlarına bulaşma olabilir. Etkili tedavi ile günler içinde basil sayısı ve öksürük sıklığı hızla azalmaktadır. Hastaların bulaştırıcılığı, etkili tedavi ile 2-3 haftada pratik olarak sona erer. Hastanın çatal, kaşık, tabak gibi eşyalarıyla bulaşma olmaz. Ortamın havalandırılması basili seyreltir. Ultraviyole, güneş ışığı canlı basil sayısını azaltır”

KESİN TANI KOYDURMAZ

Tüberküloz’un belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Handemir, “Enfeksiyonun yeni gelişmiş olması (ilk 2 yıl), vücut ağırlığının ideal vücut ağırlığından düşük olması, enfekte olan kişinin 0-5 yaşta ya da çok ileri yaşta olması, sigara kullanımı, uyuşturucu kullanımı, bağışıklığı baskılayan tedaviler, bağışıklık sistemini baskılayan herhangi bir hastalığın varlığıdır. 2 hafta ya da daha uzun süren öksürük, balgam, ağızdan kan gelmesi, göğüs, sırt, yan ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi gibi durumlar sıralanabilir. Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle birçok hastanın doktora başvurması gecikir. Şüpheli kişide ilk yapılacak tetkik akciğer filmidir. Akciğer filmindeki bazı görüntüler tüberküloz hastalığından şüphelenmemize neden olur. Ancak kesin tanı koydurmaz” dedi.  

EĞİTİMLİ BİR KİŞİNİN GÖZETİMİNDE İÇMESİ ÖNERİLİR

Tedavi için etkili, yan etkisi az ve ucuz olan ilaçlara sahip olduğumuzu sözlerine ekleyen Bahar Özçelik Handemir, “Bu ilaçlar ülkemizde verem savaş dispanserleri tarafından hastalara ücretsiz olarak verilmektedir. Tedaviye başlandıktan kısa bir süre sonra hastalığın belirtileri azalıp kaybolabilir. Ancak hastalığın kesin tedavisi için tedavi süresi en az 6 aydır. Bu süre bazı durumlarda uzatılabilir. Tedavide en önemli konu ilaçların her gün ve düzenli alınmasıdır. Tüberküloz tedavisinde ilaçların yeterli süre ve doğru kullanımı o kadar önemlidir ki bunun için Dünya Sağlık Örgütü her hastanın bütün tedavi boyunca ilaçlarının eğitimli bir kişinin gözetiminde içmesini önermektedir” ifadelerini kullandı.

BİLDİRİMİ ZORUNLU BİR HASTALIKTIR

Ağır hastalar dışında tüberküloz hastalarının tedavilerini ayaktan alabileceklerini belirten Handemir, “Tüberküloz bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Bütün tüberküloz hastaları il sağlık müdürlükleri aracılığıyla hastanın oturduğu bölgedeki verem savaş dispanserine bildirilir. Hastanın temaslı yakınlarına tüberküloz taraması yapılır. Bazı Tüberküloz hastalığında ilaç direnci oluşabilir. İlaca dirençli tüberküloz, tedavide önemli bir sorundur. İlaç direnci olan olguların tedavisinin verem savaşı programı çerçevesinde sistematik olarak ele alınması gereklidir. Dirençli tüberküloz hastalarının tedavileri sadece bu konuda uzmanlaşmış göğüs hastalıkları eğitim ve araştırma hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde yapılmaktadır” dedi.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.