Yaz aylarında böcek sokmaları artıyor

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dr.Hakkı Burç Baykaran, Yaz aylarında, böcek sokmalarının arttığını belirterek, “Böcek sokmaları ve ısırmaları; alerjik reaksiyonlara ve nadir olarak enfeksiyonlara neden olabileceği için göz ardı edilmemesi gerekir” dedi

Yaz aylarında böcek sokmaları artıyor
23 Haziran 2015 Salı 16:43

 BUZ UYGULAMASI ŞİŞLİĞİ VE AĞRIYI AZALTIR

 

Özel İrmet Hospital Hastanesi doktorlarından Burç Baykaran böcek sokmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Baykara yaptığı açıklamada, “Yaz aylarında daha çok sivrisinek ve arı sokmalarıyla karşılaşılsa da açık mekanlarda daha çok vakit geçirildiği için akrep, kene, örümcek vs. gibi canlıların da sokmalarıyla karşılaşılabiliyor. Sivrisineklerin çok yoğun olduğu bölgelerde sinek kovucu ilaçlar kullanılmasını gerekir. Böcek sokmalarından sonra yerel reaksiyon, sistemik reaksiyon ve sistemik toksik reaksiyon oluşabilmektedir. Böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve böcekten böceğe değişiklik gösterir. Isırıklar tek tek ya da bir böcek, bir alanda birden çok ısırık yaptığı için gruplar halindedir. Bebekler genellikle reaksiyon göstermezler, küçük çocuklar gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonu, büyük çocuklar hem gecikmiş, hem hızlı aşırı duyarlılık reaksiyonu gösterirler. Olağan reaksiyon ağrı, şişme ve sokulan bölgede etrafında oluşan renk değişikliğidir. Bölgenin su ve sabunla yıkanması en basit ve etkili tedavidir, buz uygulanması şişliği ve ağrıyı azaltabilir” diye konuştu.

 

ÇAMUR SÜRMEK SON DERECE YANLIŞTIR

 

Hakkı Burç Baykara, Böcek sokmalarının alerjik belirtileri hakkında da bilgi vererek, “Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, ürtiker, kaşıntı, kolik şeklinde karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, dilde şişme olabilir. Bu bulgular, ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır ve birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Nabzın alınamaması ve kan basıncının düşmesi, bilinç bulanıklığı ve kalp durması yaşamı tehdit eden bulgulardır. Bu bulgular izlenmeye başlanırsa en kısa zamanda uzman bir doktora başvurulmalıdır. Arı ve böcek sokmalarında çamur sürmeyin. Böcek sokmalarından sonra o bölgeye çamur gibi çeşitli maddeler sürülüyor. Bu son derece yanlıştır ve mikrobik olayların artmasına neden olabilir. Böcek ısırması veya sokmasını anlamak kolaydır çünkü kolay hissedilir. Başka zamanlar ısırıklar sanki kendiliğinden olmuş gibi görünür. Eğer bir reaksiyon gösterirseniz hangi böceğin soktuğunu doktora söyleyebilmek tedavi belirlemekte yardımcı olur” dedi.

 

BÖCEK SOKMALARINA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALIDIR

 

Tipik bir böcek sokma veya ısırmasının belirtilerinin genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürdüğünü sözlerine ekleyen Baykara, “Diğer taraftan eğer arı sokmalarına karşı alerjikseniz veya birden fazla böcek sokmuşsa bu durum hayatı tehdit edebilir ve derhal tedaviyi gerektirir. Halk arasında ''eşek arısı'' olarak bilinen yaban arısının sokması durumunda alerjik kişilerde ''anafilaksi'' denilen şuur kaybı, tansiyon düşüklüğü ve karakterize ciddi alerjik reaksiyon görülebileceğini, hemen tedavi edilmediği durumlarda anafilaksinin kalp durması ve ölüme neden olabilir. Bu durumla karşılaşıldığında, zaman geçirilmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Özellikle alerjik kişiler yaz aylarında böcek sokmalarına karşı daha dikkatli olmalıdır'' ifadelerini kullandı.

 

GECE PENCERE AÇIK UYUNMAMALI

 

Vatandaşların böcek sokmalarına karşı alabileceği basit önlemlerden de bahseden Dr.Baykara şöyle devam etti; “Çok yoğun ve çiçekli kokular sürülmemeli. Açık havada renkli, bol ve dekolte giysiler tercih edilmemeli. Otların üzerinde çıplak ayakla yürünülmemeli. Çöp tenekelerinin ağzı sıkıcı kapatılmalı. Arı görüldüğünde panik yapılmamalı. Araçlarda camlar kapalı tutulmalı ve gece pencere açık uyunulmamalı”

 

BUZLA KOMPRES YAPMAK YETERLİ OLUR

 

Dr.Hakkı Burç Baykaran konuşmasının sonunda ise, “Böcek sokması lokal bir reaksiyona neden olduysa, yani böceğin soktuğu yerde küçük bir şişlik oluştuysa buzla kompres yapmak, sabunlu suyla yıkamak veya antihistaminik bir pomat sürmek yeterlidir. Genel reaksiyon; eğer sokulan bölgenin çevresinde daha geniş bir tepki oluşursa (örneğin tüm kolun veya bacağın şişmesi gibi) ya da yaygın kaşıntı görülürse yine normal reaksiyondaki tedavi uygulanabilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da şikayetleri giderebilir. Ancak bu ilaçları bir doktorun vermesi gerekir. Toksik reaksiyon; sokulan bölgeden uzakta şişme, karın ağrısı, ishal, nefes alma zorluğu, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, dilde şişme; birkaç dakika içinde ortaya çıkan ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır. Bilinç bulanıklığı ve kalp durması yaşamı tehdit eder. Bu durumda bir sağlık merkezinde acil madahele yapılmalı; tedavi sonrasında ise kan tahlili ve uygun testlerle alerji saptanmalıdır. Riskli kişiler aşılanır.Arı sokmasına karşı aşırı duyarlılığı olan kişiler, doktorun verdiği ilaçları mutlaka yanında bulundurmalıdır” dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.