Yaz aylarında boğaz ağrısı

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Burcu Kaman, yaz aylarında görülen boğaz ağrıları hakkında bilgilendirmede bulundu. Çeşitli nedenlere bağlı olarak bu ağrıların görüldüğünü dile getiren Dr. Burcu Kaman, alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemlerini belirtti

Yaz aylarında boğaz ağrısı
10 Ağustos 2016 Çarşamba 16:30

ENFEKSİYON RİSKİ ARTABİLİR
 
Boğaz ağrısının çoğunlukla kış mevsiminde karşılaşılan bir şikayet olmasıyla birlikte yaz aylarında da görülebildiğini dile getiren Dr. Kaman, “Yaz aylarında arabalar, evler, işyerleri gibi kapalı mekanlarda klima kullanımı, cereyanda kalmak, soğuk, buzlu içeceklerin çok tüketilmesi gibi bir takım nedenlerle boğaz enfeksiyon sıklığı artmaktadır. Soğuk içeceklerin sık tüketilmesi ile vücut ısısında ani iniş çıkışlar meydana gelir; bu da enfeksiyonlara zemin hazırlar. Güneş altında çok zaman geçirmek, havuz deniz sonrası ıslak saçlarla dolaşmak gibi faktörler de mevcuttur.” diye konuştu.
 
BADEMCİK RAHATSIZLIKLARI
 
İnsan boğazında bademcik denen lenfoid organlar olduğunu ifade eden Dr. Kaman, “Bademcikler boğazın her iki yanında bulunmaktadır. Geniz eti dediğimiz yapı ise diğer bir lenfoid doku olup burun deliklerinin arka kısmında geniz boşluğunda bulunmaktadır. Bağışıklıkla ilgili koruyucu görevleri olup bademcik ve geniz eti iltihaplarında ciddi boğaz ağrıları meydana gelebilmektedir. Bunun yanında boğaz yolunun iltihabı olan farenjit de bu şikayetin ana sebeplerindendir. Ayrı ayrı görülebilmekle beraber birlikte de olabilmektedirler. Bu hastalıklar mikrobik olup genellikle virüs ve bakteriler tarafından meydana gelir. Virüs enfeksiyonları çoğunlukla 7-10 gün içinde kendiliğinden geçmektedir; bakteriyel enfeksiyonlar ise antibiyotik kullanımını gerektirir.” dedi.
 
AĞRIYA SEBEP OLAN HASTALIKLAR
 
Bunların yanı sıra boğaz ağrısına sebep olan başka hastalıkların da var olduğunu belirten Dr. Kaman, “Nezle, sinüzit gibi enfeksiyonlarda artan geniz akıntısı, reflü dediğimiz mide asidinin geri gelmesi, ağız içindeki her türlü yara, iyi huylu- kötü huylu kitleler, kansızlık, tiroid bez problemleri gibi hastalıklar buna örnek verilebilir.” ifadelerini kullandı.
 
SİGARA DA ÖNEMLİ BİR SEBEP
 
Akut iltihapların yanı sıra kronik farenjit gibi mikrobik olmayan ancak sık sık boğaz tahrişine, boğazda takılma hissine neden olan mukoza iltihaplarının da olduğuna dikkat çeken Dr. Kaman, “Sigara içmekte boğaz yollarını tahriş ederek ağrıya sebep olan en önemli sebeplerden biridir. Burun tıkanıklığı yapan burun içi patolojiler, burun-sinüs kaynaklı enfeksiyonlar boğaza gelerek sürekli yaptıkları tahrişle kronik farenjite yol açabilmektedirler. Bunun yanında alt solunum yolu hastalıkları öksürük, balgamla boğazda tahriş oluşturabilir ve ağrı kaynağı olabilirler. Reflü hastalığı ayrıca uzun süre yüksek sesli konuşmak da farenjit sebebi olabilmektedir.” bilgilerini verdi.
 
BELİRTİLER
 
“Hastalarda boğazda ağrı, yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü, ateş, halsizlik, iştahsızlık, nefes alma zorluğu, burun tıkanıklığı, kulağa vuran ağrı gibi şikayetler görülebilmektedir. Küçük çocuklarda ateş, kulaklarla oynama, elini ağzına sokma, tükrük salgısında artış daha sık görülen belirtilerdir.” diyen Dr. Kaman, kronik iltihaplarda daha çok boğazda tahriş hissi, yabancı cisim hissi, boğazda sertlik hissi, yutarken takılma hissi görülebilmekte olduğunu belirtti.
 
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
 
Boğaz ağrısı hastalıklarının tedavilerinden bahseden Dr. Kaman, “Bademcik iltihabı, farenjit gibi boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde iltihap önleyici, ağrı kesici ilaçlar, bazı durumlarda antibiyotikler gerekebilmektedir. Yılda 5-6’dan fazla iltihaplanan bademcikler için ameliyat uygun bir seçenektir. Çok sık geçirilen enfeksiyon kişilerin hayat kalitesini bozup, sık sık antibiyotik kullanmayı gerektirmektedir. Virüs hastalıklarında sprey, gargara, pastil, ağrı kesici, iltihap önleyici ilaçlarla destekleyici tedavi yapmak genellikle yeterlidir. Bol sıvı alınması faydalıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon mevcutsa antibiyotik kullanılır. Bazı durumlarda boğaz kültürü alınıp bakılabilir ve ona uygun ilaç tedavisi yapılır. Çok kısa süreli antibiyotik kullanımında antibiyotik direnci gelişimi söz konusu olduğundan sonraki enfeksiyonlarda tedavinin zorlaşmaktadır. Bu sebeple ilacın en az 1 hafta düzgün bir şekilde kullanımı gerekmektedir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlarda boğazda abseleşme meydana gelebilir.” dedi.
 
ALINABİLECEK ÖNLEMLER
 
Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan boğaz enfeksiyonlarını açısından alınabilecek bir takım önlemler olduğuna dikkat çeken Dr. Kaman, “Çok ince ya da çok kalın değil hava ısısına uygun kıyafetlerle giyinmeliyiz. Terledikten sonra mutlaka giysileri değiştirmeliyiz. Banyo, havuz, deniz sonrası ıslak saçlarla uzun süre dolaşmamalı, en azından havluyla kurutmalıyız. Soğuk içecek tüketimi sonrası ılık su içilmesi uygun olmaktadır. Farenjit bulaşıcı olup tükürükle, öksürmekle bulaşma söz konusudur. Kapalı, kalabalık ortamlar enfeksiyon yayılım riskini artırır. Hapşırırken el ile değil mendille kapatmak, yakın teması engellemek, ellerimizi yıkamak alınabilecek basit önlemler arasındadırlar. Boğaz ağrısı oluştuğunda sıvı alımını artırmak, çok sıcak çok soğuk gıda alımı yerine ılık tercih etmek, adaçayı tüketmek önerilebilmektedir.” bilgilerini verdi.
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.