Yaz aylarında mantar hastalığına dikkat

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Melike Arslan mantar hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Arslan, mantar hastalığının bulaşma, korunma yolları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmeler yaptı

Yaz aylarında mantar hastalığına dikkat
16 Haziran 2016 Perşembe 16:19

UYGUN İLAÇLARLA KOLAYCA ÖLDÜRÜLEBİLİR
 
Havaların ısınmasıyla birlikte ve daha çok yaz aylarında oluşan mantar enfeksiyonlarının; genç, yaşlı, kadın, erkek herkesi tehdit ettiğini belirten Dr. Arslan, “Deride yerleşen mantar hastalıklarının en sık görülen şekli ayak mantarı hastalığı, el ve ayakta kaşıntı, kızarıklık, sulanma, sertleşme, kalınlaşma ve bazen kepeklenme şeklinde kendini gösterdiğini ve hastalığın yerleştiği bölgeye uygun ilaçlar yeterli süre kullanıldığı zaman, mantarlar kolayca öldürülebilir.” dedi.
 
MANTAR HASTALIĞI NEDİR?
 
Mantar hastalığının tanımını yapan Dr. Arslan, “Vücut yüzeyinde dermatofitler denilen; cildin üst tabakası, tırnak ve saç gibi yerlerde üreyen, küf benzeri mantarlarla enfeksiyon olmasıdır. Geçiş, genelde insandan insana veya hayvandan insana bulaşma şeklindedir.” ifadelerini kullandı.
 
NASIL BULAŞIR?
 
Mantarların hayvanlardan, topraktan veya hasta insanlarla sıkı ve uzun süreli temasla bulaşmakta olduğunu söyleyen Dr. Arslan, “Ortak kullanılan giysi, havlu, terlik, çorap, ayakkabı, hamam, banyo, plaj, otel odaları en çok görülen bulaşma yollarıdır. Hayvanların derisinde, mantar hastalığı tüy dökülmelerine neden olur ve bu hayvanlar tedavi edilmezlerse mantar insanlara bulaşır. Saçlı deride mantar hastalıkları hemen her zaman çocukluk yaşlarında görülür. Ergenlikten sonra saçlı derinin yağ bezlerinde oluşan değişiklikler oluşur ve mantarların saçlara, saçlı deriye yerleşmesine engel olurlar.” bilgilerini aktardı.
 
BELİRTİ VE GÖRÜLME ŞEKİLLERİ
 
Saçlı deride yerleşen mantar hastalığının, bazen sadece saçlarda kırılma, grileşme, incelme ve deride kepeklenme ile ortaya çıktığını ve tedavi sonucunda hiçbir iz bırakmadan kaybolduğunu ifade eden Dr. Arslan, “Bazen ise sulantılı, kabuklu yaralar görülür. Bu durum tedavi edilse de saçlar tekrar çıkmayabilir. Mantar vücutta yerleştiğinde, iç içe geçmiş halkalar halinde pembe-kırmızı renkli, kepekli, bazen ufak su dolu kabarcıklarla çevrili, kaşıntılı lekeler, yaralar gözlenir. Zamanla çevreye doğru genişler ve sayıları artabilir. Gövdede yerleşen bir başka mantar hastalığı da halk arasında samyeli denen pembe, sarı, kahve renklerde görülen, hafif kepekli lekelerdir. Yaz tatili öncesinde bu lekeleri fark etmeyen kişilerde, güneş sonrası bu bölgeler güneşten etkilenmedikleri için açık renk görülürler. Hastalar da bu lekelerin güneşle oluştuğunu zannederler. Aslında pitriasis versikolor denen bu hastalığın mantarı tüm insanlarda bulunmaktadır. Ancak genetik yatkınlığı olanlarda, direnci kırık olanlarda hastalık yapmaktadır.” dedi.
 
GÖRÜLEBİLECEĞİ YERLER
 
Mantar hastalıklarının; kıvrım yerlerini, kapalı, nemli bölgeleri sevdikleri için ayak parmak araları, genital bölge, kadınlarda da meme altlarında çok sık yerleştiğini dile getiren Dr. Arslan, “El içlerinde de seyrek olarak görülebilirler. Bu bölgelerde keskin sınırlı kızarıklık, kepek, kaşıntı ve bazen su dolu ufak kabarcıklar şeklinde görülür. Kıvrım yerlerinde ayrıca normalde bulunan mantarın nem artışı ile hastalık yapması da mümkün olmaktadır. Bu durum sıklıkla askerlerde ve atletlerde ayak ve kasık mantarı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ayaktaki mantarın zamanla tırnaklara bulaşması söz konusu olabildiği gibi tırnak bakımı için ortak kullanılan makas, törpü gibi malzemeler de tırnak mantarına neden olmaktadırlar. Hasta tırnakların şekilleri ve renkleri bozulmakta, kirli-sarı bir renk almakta, kalınlıkları artmakta ve tırnak altındaki kalın kısım tebeşir tozu gibi, dokununca ufalanarak dökülmektedir.” ifadelerini kullandı.
 
ENFEKSİYON OLUŞABİLİR
 
Ayak mantarı tedavi edilmezse, buradan mikropların (bakteriler) ayak, bacak, lenf damarlarına girebildiğini ve enfeksiyona neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Arslan, “Hasta bölgelerde kızarma, şişme, ağrı, ısı artışı olmakta hatta enfeksiyon tüm vücudu etkileyebilmektedir. Bu durumdaki hastaların kesin yatak istirahati ve ciddi antibiyotik tedavisi uygulamaları gerekmektedir. Mantarlar, ayrıca uzun süre antibiyotik tedavisi kullanan hastaların ağız, boğaz, vajina ve bağırsak mukozalarında da hastalık yapabilmektedir. Bunun nedeni ise mukozalardaki mantar-bakteri dengesinin bozulması ve(bakterilerin antibiyotiklerle öldürülmesi ile) mantarların hastalık yapabilecek sayıya, güce ulaşmalarıdır.” şeklinde konuştu.
 
İYİ TEMİZLİK ŞARTLARI ENFEKSİYONU ÖNLER
 
Mantarın sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sevdiğini belirten Dr. Arslan, “Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksi­yonunun en önemli nedenlerinden biridir. Genel olarak iyi temizlik şartları, enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır.” dedi.
 
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
 
Deniz mevsiminin başladığı bu günlerde, birkaç önemli noktaya dikkat ederek mantar hastalığından korunabileceğini ifade eden Dr. Arslan, bu hususları şöyle sıraladı: “Deniz kenarında uzun süre ıslak mayo ile kalmayın (kasık ve genital bölge mantarlarına yol açmaması için). Havuz yerine denizi tercih edin. Başkasına ait havlu, terlik, törpü ve tırnak makası gibi eşyaları kullanmayın. Plajda, havuz kenarında, otel odalarında, sauna ve hamam gibi alanlarda asla çıplak ayakla yürümeyin. Eller ve ayaklar yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanmasına özen gösterin. Bu nedenle de daima kendi havlunuzu kullanın. Kolay hava alan ve terletmeyen ayakkabılar tercih edin. Ayakkabının içine kalın, pamuklu çoraplar giyin ve her gün değiştirin. Dar giysiler giymekten kaçının. Kalabalık alanlarda, sadece kendi giysilerinizi kul­lanın. Cildinizi mutlaka temiz ve kuru tutun.”
 
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
 
Son olarak mantar hastalığının tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Melike Arslan, “Günümüzde son derece etkili mantar öldürücü topikal uygulanan kremler, solüsyonlar, pudralar, tırnak cilaları, şampuanlar ve sistemik uygulanan antifungal ilaçlar mevcuttur. Hastalığın yerleştiği bölgeye uygun ilaçlar yeterli süre kullanıldıklarında, mantar kolayca öldürülmektedir. Ağız içi veya vajinadaki mantarın 10 günde öldürülebilmesine karşın; deri, saç mantarı 1 ayda, tırnak mantarı ise en az 6 ayda tedavi edilebilmektedir.” bilgilerini verdi.
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.