Hipertansiyonu olanlar, sıcak havalara dikkat!

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Münevver İnce, sıcak havalarda hipertansiyona dikkat edilmesi konusunda uyardı. İnce, sıvı tüketiminin artırılması ve tuzlu gıdaların azaltılmasını öneriyor

Hipertansiyonu olanlar, sıcak havalara dikkat!
24 Mayıs 2016 Salı 16:14


SU VE TUZ KAYBINA DİKKAT
Günümüzde beslenme ve yaşam tarzı ile çevresel etkenlere bağlı olarak genç bireylerde de hipertansiyon sıklığının arttığını, yaz aylarında hipertansiyona dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. İnce, “Sıcak havalar özellikle aşırı nemle beraber birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabilir. Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da su ve elektrolit atılımı yaptığı için olumsuz tablolar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı çok sıcak havalarda olabildiğince dışarı çıkmamalı ve olabildiğince sıvı alınmalıdır, tuzlu gıdaları tüketirken de aşırıya kaçmamak gerekir.” ifadelerini kullandı. 
ŞEKER HASTALARI ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ
Şeker hastalarının tansiyona özellikle dikkat etmeleri gerektiğine değinen Dr. İnce, “Onların limit değerleri 14.9 olsa bile, erken tedaviye ihtiyaçları var. Bu durumda hemen ilaç tedavisine başlanmalı ve tansiyon kontrol altına alınmalı. Çünkü damar sertliği oluşumu ve diyabet komplikasyonları şeker hastaları için tehlikeli bir durum. Birçok insan, ancak tansiyonu yükseldiğinde ilaç alıyor. Bu yanlış bir tedavi uygulaması. İlaçların genellikle sabah kahvaltısından sonra günde bir kez alınması gerekiyor. Gerçekten de yüksek tansiyon sorununda kanın damar duvarına yaptığı basınç yükseldiğinden damar duvarlarınız bundan zarar görür.  Bu durumdan en çok kalp, beyin, göz ve böbrek damarlarınız etkilenir.  Yani kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, inme-felç, göz içi kanamaları, böbrek yetmezliği gibi sorunlara daha yatkın hale gelirsiniz. Maalesef çoğu kişi baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, gerginlik hissi gibi belirtileri yüksek tansiyon sorununa bağlamadığından, bu sorun uzun zaman kalabilir.  Bu durumda önemsemediğiniz belirtiler sinsice damarlarınıza ve organlarınıza zarar verebilir.” açıklamalarında bulundu.
“11.00 – 15.00 SAATLERİNDE DIŞARIYA ÇIKILMAMALI”
Yüksek tansiyon hastalarının güneşin ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde güneş altında uzun süre kalmamalarını, özellikle baş bölgelerini korumaya özen göstermelerini öneren Dr. İnce, “Hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları ve doktor kontrollerini ihmal etmemeleri büyük önem taşır. Sıcakla beraber artan vücut ısısı özellikle nöropatinin (sinir hasarı) eşlik ettiği diyabetik hastalarda, idrar söktürücülü ‘antihipertansif’ (tansiyon düşürücü) ilaç alanlarda ve yeterince sıvı tüketmeyen hastalarda abartılı bir tansiyon düşüşü yaşanmasına neden olur. Tansiyondaki bu iniş çıkışlar da kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini de beraberinde getirmektedir. Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00 - 15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.” bilgilerini verdi.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
· Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmeli. (mümkünse klima kullanılmalı)
· Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı
yönünden çok dikkatli olmalıdır. (Susamamış olsanız bile sık sık su için çünkü susamak vücudunuzun su ihtiyacını belirten güvenli bir işaret değildir.)
· Serinlemek için alkollü içecekler kullanmayın bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırırlar.
· Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba vb.) yenmeli. Yağlı ağır yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı.
· İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Giysiniz güneş ışığının sizi yakmasını önlesin ama terletip su kaybettirmesin.
· Geniş kenarlı şapka giyin yüzünüz doğrudan güneş altında kalmasın.
· Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışın.
· Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalı.
· Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık, bol bol sıvı tuzlu gıdalar almaya daha çok dikkat etmeleri gerekir.
· Sıcak çarpması ve bitkinliği belirtilerini bilip bu belirtilere karşı uyanık olunmalı alınan önlemlerle hasta düzelmezse doktora haber verilmelidir.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.