Antikor testleri ile bağışıklık durumunu öğrenebilirsiniz

Geçtiğimiz 2020 yılını pandemi ile kapatmamız ardından nihayetinde dünya çapında yapılan araştırmalar sonucunda birden çok etkili aşı ile COVID’e karşı bağışıklık sistemimize virüsü tanıtabilecek bir çözüm bulunmuş oldu.

Antikor testleri ile bağışıklık durumunu öğrenebilirsiniz
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
02 Mart 2021 Salı 12:06

COVID-19 pandemi süreci ile birlikte antijen, antikor, PCR ve Elisa, gibi kelimeler günlük yaşantımıza girdi.
İrmet Hospital Hastanesi Başhekimi Dr. Hakkı Burç Baykaran COVID-19 aşısı sonrası
bağışık sistemi durumunun COVID-19’a karşı ne durumda olduğuna yönelik bilgilendirmelerde
bulundu.
Baykaran yaptığı açıklamada “ Bu sürecin içinde en çok merak edilen konular da aşı sonrasında COVID-19’a karşı ne zaman bağışıklık kazanabileceğimiz,  kazanılan bağışıklığın ne kadar bir süre için etkili olduğu merak edilen konular arasında.  Bağışıklık sistemimizin, aşı sonrası COVID-19’a karşı yanıtını öğrenmek için antikor testinin yapılması yeterli oluyor.” dedi.Hastanemiz personelimizde başlanan aşılama sonrası,antikor testleri ile yaptığımız çalışmada,aşının antikor oluşturma oranı %94 olarak saptanmış, buda mevcutta ülkemizde kullanılan aşının etkinliğinin yüksek olduğunu göstermiştir. Hiçbir çalışanımızda önemli bir yan etki oluşmamıştır.
 
ANTİKOR TESTİ NEDİR?
 
Yaptırdığımız antikor testi bize neyi gösteriyor ve bu konula nelere dikkat edilmesi gerekiyor.
COVID-19’u geçirdikten sonra ilk aşamada lgM ve hemen ardından lgG antikorları oluşuyor. Bir süre sonrasında ise lgM antikorları kaybolsa da, lgG daha uzun bir süre kalabiliyor.Hastanemizde uygulanan antikor testleri aynı anda her iki antikor tipinin ölçülmesi şeklinde yapılmaktadır.Bu sayede hem bağışıklık yanıtı hemde mevcutta geçirilmekte olan hastalık varlığıda tespit edilebilmektedir.Testin sonuçlanma süresi yaklaşık 1 saat düzeyindedir. Hastalık ve aşı sonrasında bağışıklık sisteminin yanıtın devamını görmek için öncesinde alınan kan örneğinde lgG antikorlarına bakılabilir. IgG antikor testi bize aşıya karşı bağışıklık yanıtının oluştuğunu, COVID-19 lgG antikorlarını ve antikor düzeyini saptayarak göstermektedir.” dedi.
 
ELİSA YÖNTEMİ KULLANIYORUZ
 
COVID-19 antikorlarını saptamak için son derece güvenilir bir yöntem olan,az miktarda alınan kan ile ,ELİSA yöntemini kullanarak sayısal olarak bunları saptanabiliyor. Yapılan bu test sonucunda hangi değer üzerinde bu testin antikor yanıt oluştuğu belirlenebilmektedir. Çıkan bu
değer sonucunda antikor düzeyinin ne kadar yüksek olduğu görülmektedir.
 
BAZI HASTALIK GRUPLARI VEYA İLAÇLAR BAĞIŞIKLIK DURUMUNUZU
ETKİLEYEBİLMEKTEDİR.
Bağışıklık yanıtlarını olumsuz yönde etkilemekte olan AIDS, ilerlemiş olan kanser benzer bazı
hastalık grupları veya ilaçlar bağışıklık durumunuzu etkileyebilmektedir.
Bunların yanı sıra kortizon gibi ilaçlar da aşıya karşı yanıtın da daha zayıf olmasına neden olabildiği bilinmektedir. Bu aşama  da ise aşının nasıl ve ne zaman uygulanacağı doktorunuz karar verecektir. Karşılaşan bu durumların aşı uygulanmasının engeli taşımadığının altını çizen Baykaran vatandaşların çekinmeden aşı olabileceğini ifade etti.
Aşılama sonrası bağışıklık yanıtını ilk aşıdan 3 hafta sonra ölçülebilir olmakla birlikte önerilen 2.doz aşının yapılmasından sonra 14 gün geçtikten sonra antikor testinin bakılması şeklindedir.
 
ANTİKOR SEVİYESİ YÜKSEK OLSA DAHİ KORUNMAYA DEVAM EDİLMELİ
Her ne kadar COVID-19’a karşı yapılan aşı ile bağışıklık sistemimiz güçlendirilmiş ve dirençli bir
hale gelmiş olsa da mutlaka sosyal mesafeyi korumamız gerektiğini ifade eden Baykaran
toplum içerisine girdiğimiz durumlarda mutlaka maskemizi ağzımız ve burnumuzu kapatacak
şekilde takmamız gerketiği söyledi.
 
 
 
KORONAVİRÜS SÜRECİNDE HAYATIMIZA GİREN SÖZCÜKLERİN ANLAMLARINI
BİLİYOR MUYUZ?
Pandemi dönemiyle birlikte hayatımza giren ve duymaya sık sık başladığımız antijen, anitkor, Elisa ve PCR gibi kelimelerin anlamları bu konunun uzmanlarına en sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Bunları kısa bir şekilde özetleyebiliriz;
 
Antijen: Vücudumuz da bağışıklık yanıta özellikle antikor oluşumuna neden olan toksinler ve diğer yabancı maddelere denilmektedir.Viral enfeksiyonlar antijen testleriyle erken dönemde(hastalık belirtileri oluşmadan)tespit edilebilmektedir.
 
Antikor: Özetlersek özel bir antijene karşı üretilen ve onunla etkileşime giren proteine verilen genel isimdir. Vürüsler ve diğer yabancı maddelere bağlanarak infeksiyonlara karşı vücut savunmasının önemli bir basamağıdır.Bağışıklık yanıtının oluşması ve takibi antikor testleri ile kolaylıkla yapılabilmektedir.
 
Elisa: Türkçe anlamıyla enzim bağlı immünosorbent deneyi veya tahlili anlamına gelmektedir. Çeşitli vücut sıvısı örneklerinde antijen-antikor ilişkisine dayanan ve sonuçların da bir enzim etkinliği yoluyla sayısal olarak ölçüldüğü test yöntemidir.
 
PCR: Genetik maddenin (DNA ve RNA) çoğaltılarak saptanmasına dayanan tanı yöntemidir. COVID-19 hastalığının solunum yolları ile genellikle burun ve boğazdan alınan örneklerle virüsün genetik maddesi (RNA) PCR testi ile saptanabilmektedir. PCR testi bu hastalığın saptanması için önemli rol oynamaktadır. Oluşan semptomlar da hastalığın tanısı ve tedavi kararlarının alınmasında öncelikle PCR testi kullanılır.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.