Araç sürücüleri bilgilendiriliyor

Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği, 'Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözümler Projesi' kapsamında bir süredir yoğun bir şekilde uyguladığı trafik denetlemelerini sürdürüyor.

Araç sürücüleri bilgilendiriliyor

Gürültü kirliliği, cep telefonu, alkol, ışık ihlali ve emniyet kemeri uygulamalarını arttıran Trafik Büro Amirliği, ayrıca sürücülere uyarı mahiyetinde emniyet kemeri zorunluluğunu hatırlatan broşürler dağıttı.

ÖNCE UYARI

Kanunlar gereği şehir dışında olduğu gibi şehir içerisinde de emniyet kemeri takılması gerektiğini belirten Trafik Büro Amirliği yetkilileri, bu kurala uymayanlara Trafik Kanunu'nun 78. maddesi gereği 55 YTL para cezası uygulanacağını belirttiler.

Üst seviyede yapılan denetimlerde öncelikle araç sürücülerini bilgilendirdiklerini ve uyarıda bulunduklarını, bir müddet sonra ise cezai işlemlerin uygulanmaya başlayacağını belirten Trafik Büro Amirliği yetkilileri, "Uzun süredir 'Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözümler Projesi' kapsamında yürüttüğümüz denetimlerimiz devam ediyor.

Vatandaşın mal ve can güvenliği amacı ile yapılan bu denetimler için emniyet kemeri kuralına uyulması için yaklaşık 10.000 adet bilgilendirme broşürü basıldı ve bunları araç sürücülerine dağıtıyoruz. Sürücüler şehir dışında olduğu gibi şehir içerisinde de emniyet kemeri takmak zorundalar. Bir çok sürücü bu kuralı bilmiyor. O yüzden biz de önce bu konuda araç sürücülerin uyarıp, kuralı bilmeyenlere anlatıyoruz. Sonrasında ise emniyet kemeri takmayan araç sürücülerine kanunlar gereği 55 YTL cezai işlem uygulanacak" şeklinde açıklamada bulundular.

EMNİYET KEMERİ BEDAVA HAYAT SİGORTASIDIR

Emniyet kemerinn bedava hayat sigortası sloganı ile basılan ve sürücülere dağıtılan broşürlerde şunlara yer verildi;

NE İŞE YARAR?

Emniyet kemeri çarpma anında oluşabilecek etkileri vücudun daha güçlü bölgelerine yönlendirerek ölüm ve yaralanma riskini azaltır. Başta kafa ve göğüs olmak üzere bazı yaralanmalardan korur.

NEDEN KULLANILMALI?

50 km/s hızdaki bir çarpma. 4. kattan düşmeyle eşdeğerdir. Emniyet kemeri kullanılmadığı zaman, 30 km/s hızda meydana gelen bir çarpmada bile, ağır yaralanma riski çok fazladır. Kaza sonucunda yaralı olarak kurtulmak çoğu kez aylarca hastanede yatmak, iş göremez hale gelmek ya da ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum olmak gibi trajik ve tlafi edilemeyen sonuçlara katlanmak anlamına gelmektedir.

Kaza geçirenler arasında emniyet kemeri kullanmayanların tedavileri, kemer kullananlara göre yaklaşık iki kat daha uzun süre ve maliyet getirmektedir. Trafik kazaları sonucunda oluşan ilkyardım, hastanede tedavi vb. giderlerin tamamına yakını topluma yüklenmektedir.

KİMLER, NE ZAMAN KULLANABİLİR?

Sürücüler, ön koltukta yolcular, arka koltuktaki yolcular, hamile kadınlar, çocuklar ve bebekler emniyet kemeri kullanmalıdır. Herkesin emniyet kemeri kendi boyuna ve kilosuna uygun olmalıdır. Herkes, yolculuk mesafesi kısa da olsa, aracın hızı düşükde olsa her zaman emniyet kemerini takmalıdır.

NASIL KULLANILMALI?

Bir emniyet kemeri yalnızca bir kişi içindir. Asla ortaklaşa kullanılmamalıdır. Sürücüler; direksiyonla göğüs kısımları arasında en az 25 cm. mesafe olacak şekilde, doğru bağlanmış bir emniyet kemeri kullanmalıdır.

BEBEKLER, ÇOCUKLAR HER ZAMAN ARKA KOLTUKTA

Küçük bir çocuğun ağırlığı çarpışma anında yüzlerce, hatta bir kaç ton ağırlığa ulaşır. Bu durumda hiçbir yetişkinin gücü çocuğu korumaya yetmez. Çocuklar kendi boy ve kilolarına uygun çocuk koltuklarında, yalnızca arka koltukta ve kendi özel emniyet kemeri bağlanmış olarak yolculuk etmelidir.

Bir yaşından küçük bebekler için, geriye dönük çocuk koltukları kullanılmalı, bunlar mutlaka arka koltuğa yerleştirilmelidir.

Hava yastığı bulunan anaçlarda ön koltuk, emniyet kemeri bağlı bile olsa, bebekler ve çocuklar için tehlikelidir.

Uluslararası alanda yapılan bilimsel araştırmalar, araç içerisindekilerin emniyet kemeri kullanmasının kaza sonrası ölümleri % 30, yaralanmaları ise % 40 oranında azalttığını ortaya koymuştur.

*Emniyet kemeri, şehir içinde ve şehir dışında, her mesafede, her hızda, aracın tüm koltuklarında, herkes tarafından kullanılmalıdır. Bir emniyet kemeri yalnız bir kişi içindir, ortaklaşa kullanılmamalıdır.

*Hava yastığı, ancak emniyet kemeri bağlı ise korur. Bu araçlarda da emniyet kemeri mutlaka bağlanmalıdır.

*Sürücü ve yolcular emniyet kemeri bağlı da olsa direksiyona yakın oturmamalıdırlar. Öndeki yolcular koltuklarını mümkün olduğunca geri çekmeli, sürücüler, direksiyonla en az 25 cm. mesafe bırakacak şekilde oturmalıdırlar.

*çocuklar ve bebekler arka koltuklara yerleştirilmiş kendi özel koltuklarında yolculuk etmelidirler. Hamile kadınlar emniyet kemerlerini doğru bağlayarak kendilerini ve bebeklerini korumalıdırlar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.