Ayçiçek hasadı başladı

Trakya Birlik'e bağlı 972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi Yönetim Kurulu, bölgemizde ayçiçek hasadının başladığını belirterek, "Şuanda alımlarımız Karaağaç'ta bulunan depomuzda sürüyor. Bir iki gün içerisinde Bahçeağıl'da da alımlara başlayacağız" dedi.

Ayçiçek hasadı başladı
16 Ağustos 2007 Perşembe 08:32

600 TONU GEÇTİ

Bölgemizdeki ayçiçek hasadının aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeni ile geçtiğimiz yıllara göre 10 ile 15 gün önce başladığını belirten Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, "2007-2008 sezonu ayçiçek alımlarına başlamış bulunmaktayız. Şuana kadar 600 ton civarında ayçiçek alımı Karaağaç'ta bulunan alım merkezimizde yapıldı. Bugün veya yarın ise Bahçeağıl'da bulunan alım merkezimizde de alımlara başlayacağız" dediler.

VERİM KAYBU BÜYÜK

Son 20 yılın en kötü hasat sezonunun yaşandığını belirten ı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, "Bu yıl kuraklık ve aşırı sıcaklar ayçiçeğini çok ulumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıla göre ayçiçekte %50'nin üzerinde bir verim kaybı var" dediler.

150 KG.'NİN ÜZERİNDE ÜRÜN ALAN ÇOK AZ!

Geçtiğimiz yıl dekarda 220 ile 300 kg. arasında ürün alırlarken, bu yıl dekarda 30 ile 180 kg. arasında ürün aldıklarını belirten Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, "Dekarda 150 kg.'ın üzerinde ürün alan çiftçimiz çok az. Bu yılki hasat döneminde dekarda alınan ürünün ortalama 80 ile 100 kg. arasında olmasını bekliyoruz" dediler.

SICAKLAR YAKTI

Aşırı sıcakların ve kuraklığın ayçiçekleri yaktığını ve kavurduğunu belirten Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, "Bu yıl ayçiçek üreticisi olan ortaklarımız gerçekten zor durumda. Sıcaklık ve kuraklıktan dolayı ürün kaybı bir önceki yıla göre %50'nin üzerinde" dedi.

Geçtiğimiz yıla göre dekardan %50'nin bile altında daha az bir ürün alan çiftçiler, "Böylesine kötü ve verimsiz bir hasat sezonunu uzun süredir yaşamadık. En son 1980'li yılların ortalarında böylesine az bir mahsül toplamıştık" dediler.

ÇÖL SICAKLARI YAKTI

Ürün kaybındaki en önemli nedenin Temmuz ayında yaşanan aşırı sıcaklar ve buna bağlı olarak kuraklık olduğunu belirten Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, "Aslında ayçiçeği kuraklığa dayanıklı bir bitki. Fakat bu seneki aşırı çöl sıcakları ayçiçekleri tepeden etkisi altına alarak yaktı, kavurdu. Bunun sonucunda da ayçiçeğinde verim %50 azaldı" dediler.

HASAT YAPILMAYAN TARLALAR VAR

Bazı tarlalara çiftçilerin biçer bile sokmadığını ve mahsulünü kaldırmadığını belirten çiftçiler, "Trakya'da ve bölgemizde öyle tarlalar var ki hasat yapmaya bile gerek yok. Aşırı sıcaklardan ve kuraklardan dolayı buralardaki ayçiçekleri tamamen kavrulmuş ve kafa bile tutmamış durumda" dediler.

ALIMLARDA SORUN YOK

Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi'nin Karaağaç'taki alım merkezinde ayçiçek alımlarının sürdüğünü, Bahçeağıl'dakinin ise bugün veya yarın hizmete sokulacağını belirten Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, "Ortaklarımızın ürünlerini sıkıntısız bir şyekilde mübaya edebilmesi için her türlü önlemi aldık. Şuana kadar hiçbir sıkıntı ve sorun ile de ortaklarımız karşılaşmadı" dediler.

YARI YARIYA DÜŞTÜ

Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi olarak bu yıl ilçedeki ayçiçek hasadının 4 ile 5 bin ton arasında olmasını beklediklerini belirten Yönetim kurulu Üyeleri, geçtiğimiz yıl ise ortaklardan 8 bin tondan fazla bir ürün alındığını ifade ettiler.

UMUDUMUZ FİYATTA

Ayçiçek üreticisinin oldukca kötü bir hasat dönemi yaşadığını belirten Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifi , "Bu yıl ürün kaybı birçok tarlada %50'nin üzerinde. Eğer Trakya Birlik ayçiçeğine iyi bir taban fiyat açıklamazsa ayçiçek üreticisi çok zor günler yaşar. şimdi ortaklarımızın tek ümidi açıklanacak ayçiçek alım fiyatında" dediler.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.