Ayçiçekte hüsran yılı

Yaklaşık 2 aydır yağmayan yağmur ve bunun üstüne son günlerde yaşanan aşırı sıcaklık ayçiceğinden iyi verim bekleyen çiftçileri hüsrana uğrattı.

Ayçiçekte hüsran yılı
27 Temmuz 2007 Cuma 08:24

VERİM KAYBI %70 CİVARINDA

Son günlerdeki aşırı sıcakların, tane besleme zamanında olan ayçiceklerini yaktığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, ayçiçekte %60 %70 arası verim kaybı olduğunu söyledi.

63 GÜNDÜR YAĞMUR DÜŞMEDİ

Ayçiceklerinin ilk çıkışlarda iyi yağmur aldığını belirten Oda Başkanı Ahmet Özman, "Ayçiceğinin ilk çıktığı zamanlarda düşen yağmurlar bizleri verimin iyi olacağı konusunda ümitlendirmişti. 63 gündür toprağa yağmur düşmüyor. Kış aylarının da kurak geçmesinden dolayı toprağın altında da birikinti olmadı. Son 20 gündür yaşanan sıcaklıklarda buna eklenince ayçiceğinde verim düşüklüğü yaşandı. Çünkü toprak alttan, sıcaklık veriyor, güneşte yukardan veriyor. Geceleri de çiğ düşmeyince, ayçiceği susuz kaldı.

KAYIP BÜYÜK

Ayçiçeğinden ümitliydik fakat son günlerdeki aşırı sıcaklık, bir de bu sıcaklığın ayçiceğinin tane besleme döneminde olması ayçiçeklerinin yanmasına neden oldu. Bu da bizlerde moral bozukluğuna neden oldu. Ayçiceğinde kaybımız yüksek. Bu sene kaybımız %60 -%70 civarında olur.

BU SAATTEN SONRA SU İÇİNDE KALSA İŞE YARAMAZ

Ayçicekleri artık yandı, bu saatten sonra değil yağmur yağması, su içinde kalsa da hiçbir faydası olmaz. Biz ortalama olarak geçtiğimiz yıllarda 150 kg ürün alıyorduk. Bu sene ortalama 60 kg bekliyoruz. Bu da verimin iyi olduğu yerlerde olacaktır. Diğer yerlerde bu ortalama daha da düşer. Alacağımız olan verim masraflarımızı bile karşılamaz. Ayçiceği hasatları 10 gün içinde başlar" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.