Herby Çerkezköy'de canlanıyor

1970'li yıllarda film olarak çekilen ve o tarihten sonra tüm dünyada sempatizmanları artan Volkswagen Kaufer, yani halk arasındaki ismi ile "Tospağa" Çerkezköy'de tekrar canlanıyor.

Herby Çerkezköy'de canlanıyor
03 Ağustos 2007 Cuma 08:49

ÇERKEZKÖY'LÜ TOSPAĞACILAR ŞANSLI

2. Dünya Savaşı yıllarında ilk kez piyasaya çıkartılan ve Savaş'tan sonra 1970'li yıllarda çıkartılan Herby isimli filmle adeta yeniden doğan Vosvos'lar, bugünlerde Çerkezköy'de de sık sık trafikte görülmeye başladı. Ancak bu sevimli aracın en büyük sorunu her tamirci tarafından tamir edilememesi. Ancak işin aslı bu araç her daim tamir istemese bile, sempatizanları tarafından "Canlı" olarak lanse edilmesinden dolayı ile bakımının eksik edilmemesi gerekiyor.

Fakat bu aracın bakımını hem her usta yapamıyor, hem de dilinden anlamıyor. Ancak Çerkezköy'lü Tospağacıların bu konuda şansı var. O da yıllardır Çerkezköy Küçük Sanayi Sitesi'nde tamirci dükkanı bulunan Temel Usta!

VOS - VOS BİR TUTKUDUR

Bu sevimli aracın bir tutku olduğunu söyleyen ve onu hayatın bir parçası olarak gören 30 senelik araç tamircisi Temel Öztürk "Tospağaları anlamak için, onları gerçekten sevmek, onların canlı olduğuna inanmak gerekir" dedi.

VOSVOSLARIN YERİ AYRI

Araç tamirciliğinin baba mesleği olduğunu ve kendisini bildiğinden beri de tamirhanelerde büyüdüğünü belirten Temel Usta, "1965 Trabzon Maçka doğumluyum. 1978 yılından beri de bir fiil araba hizmetler.com.tr tamirciliğinin içerisindeyim. Tabi o yıllarda araçların tamiri şimdiki gibi değildi. Mesela bozulan bir parça varsa mutlaka tamir için uğraşılır, hemen yedek parça getirtilmezdi.

Kaportalardaki vuruklar ve çürükler ise çekiç ile düzeltilir, yenisi ile kolay kolay değiştirilmezdi. O yıllarda daha küçüktüm fakat tamircilik baba mesleği olduğu için tamirci dükkanlarında büyüdüm. Dükkana bir sürü araba tamire gelirdi, hepsiyle tek tek ilgilenirdim. Fakat içlerinde bir araç vardı ki farklı bir heyecan uyandırırdı. O da Volkswagen, yani Kaplumbağa'ydı.

VOSVOS DOSTTUR

O yıllarda babamda da Kaplumbağa vardı. Üzerinden hiç inmez, her fırsat bulduğumda mutlaka onunla konuşur, onu severdim. Bu arabanın tutkunları yani bizler bu aracın canlı olduğuna inanıyoruz. Benim içinde durum çocukluğumdan beri böyle, yani bu arabalar canlı.

Bu arabayı kullanırken insanın canı hiç sıkılmaz ve çok keyif alır. Bu arabalar insanın dilinden, halinden anlar ve bir çok insana çok garip gelir ama bu araç çok inatçıdır. Siz ona bakarsanız o da size bakar. Bu diğer arabalarda da böyledir ancak kaplumbağalarda ayrı bir durumdur. Vos vosun ruhunu bilmeyen onun dilinden anlamaz. Tek başınıza bu arabayla 3.000 km. yol gidin. İnsanın belli bir mesafeden sonra canı sıkılır, ama eğer kaplumbağanın ruhundan anlıyorsanız kesinlikle sizi sıkmaz. Yol boyu onunla konuşur durursunuz.

KIZIMA ADADIM

Küçüklüğümden beri vosvos kullanıcısıyım. Çekirdekten yetişme yani. Ancak kendime ait 8 yıldır vosvosum var, 8 sene önce Çerkezköy'e gelerek dükkan açtığımda aldım. Her vosvosu vosvosuna bir isim takar. Benimkinin adı da boncuk. Sebebi de kızım. Allah bağışlasın bir kız babasıyım, ismi de o koydu. Ben de bu kaplumbağamı kızıma adadım. Benden ona kalacak olan ilk şey bu araba.

TAMİRİ BİLE ÇOK BÜYÜK KEYİF

Türkiye'nin, hatta dünyanın hemen hemen her yerinde vosvosçular ya bir dernek, ya da bir grup kurmuşlardır. Baktığımız zaman Çerkezköy'de de vosvos sayısında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Çerkezköy'deki vosvos kullanıcıları arabalarını hep dışarıdan gidip alıyorlar. Aldıkları sahibi bakmadıysa eğer, mutlaka eksik kusur bir şeyler çıkıyor. Hemen hepsi de tamire bana geliyor. Bende bu arabayı tamir ederken hiç bir arabadan aldığım key

fi almıyorum. Diğer müşterilerin arabalarıyla 3 ilgileniyorsam, vosvoslarla belki 4 ilgileniyorum. ÇERKEZKÖY'DE DE GRUP KURULUYOR

Buradaki arkadaşlar gide gele samimi bir ortam oluştu. Birgün bir arkadaş dediki grup, hatta dernek kuralım. Organizasyonu bir arkadaş yapabileceğini söyledi. Hepimiz hem fikir olarak onayladık ve bu anlamda ilk adımı attık. Kısa bir süre sonra gurubumuzu, belki daha sonra derneğimizi kuracağız ve Türkiye'nin hemen hemen her yaz ayrı bölgelerinde düzenlenen vos şenliklerine grup, dernek halinde katılacağız. Çerkezköy'de şu anda vosvos sayısı 15 ile 20 civarlarında. Biz bir kaç arkadaş elimizden geldiğince herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak bizim ulaşamadığımız ve oluşumun içerisinde olmak isteyen vosvosçular Küçük Sanayi Sitesine gelerek Seferoğlu Otomotiv'e gelebilirler. Yakında internet sitemizde faaliyete geçecek. Grubumuzun adını henüz netleştirmedik ancak büyük bir ihtimalle Çerkez-Vos olacak" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.