Kaostan etkilenen firmalara uygun şartlarla kredi verilecek mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Irak’ta yaşanan kaosun Türkiye ekonomisine etkilerini TBMM gündemine taşıdı. Türkiye’nin Irak’a ihracatının yaşanan olaylar sonrasında tek bir ayda 252 milyon dolar düştüğünü ifade eden Öztrak, Hükümete, “Alacaklarını tahsilde sıkıntı çeken firmalarımızın sigorta, vergi vb. kamusal yükümlülüklerini ertelemeyi düşünüyor musunuz? Yine Irak’ta yaşanan kriz nedeniyle mali sıkıntı çeken firmalara uygun şartlarla kredi vermeyi planlıyor musunuz?” diye sordu.

Kaostan etkilenen firmalara uygun şartlarla kredi verilecek mi?
10 Temmuz 2014 Perşembe 07:55

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde AKP’nin dış politikadaki hataları nedeniyle “Komşularla sıfır sorun” denerek takdim edilen politikaların “Komşularla sırf sorun” haline geldiğini, bunun da Türkiye için ciddi riskler oluşturduğunu ifade etti. Irak’ta büyüyen kaosun Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı pek çok olumsuz etki yaptığını belirten Öztrak, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Haziran ayı ihracat rakamların da bu olumsuz etkileri teyit ettiğini belirtti. TİM verilerine göre Haziran’da Irak’a yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,2 gerileyerek 726,7 milyon dolara düştüğünü, geçtiğimiz yılın eğilimleriyle bakıldığında tek bir aylık ihracat kaybının 252 milyon dolar olduğunu ifade eden Öztrak, sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre Irak’a giden TIR sayısında da krizle beraber yüzde 70’e yakın bir gerileme olduğunu kaydetti.
 İHRACAAT OLUMSUZ ETKİLENDİ
Türk TIR’larının Irak’ın Güneyine ve körfez bölgesine erişiminin giderek güçleşmesinin Türkiye’nin Ortadoğu bölgesine yapacağı ihracatı da olumsuz etkileyeceğini ifade eden Öztrak, hem ihracatta artan riskleri dengelemek üzere alternatif pazarların aranması, hem de Irak’ın Güneyine erişim için alternatif güzergahların bulunmasının büyük önem kazandığını hatırlatarak şu soruları yöneltti:
 
1-Irak’ta yaşanan krizin Türkiye ekonomisine bu yıl getireceği maliyetin ne olacağını tahmin ediyorsunuz? Bu maliyetin ihracatçı sektörler, ulaştırma sektörü, müteahhitlik ve diğer hizmet sektörleri için dağılımı nedir?
2-Irak’ta yaşanan kriz ve kaosun etkilerini hafifletmek için Hükümetiniz ne tür önlemler almaktadır?
3-Irak’ın Güneyine ve Körfez bölgesine erişim için alternatif güzergah arayışına başladınız mı? Bu alternatif güzergahların taşıma maliyetlerine ekleyeceği masraflar yüzde olarak ne kadar maliyet artışına yol açacaktır? Bunu telafi etmek üzere bir tedbir düşünüyor musunuz?
4-Yaşananlar nedeniyle Irak’tan alacaklarını tahsil edemeyen ihracatçı, müteahhit, taşıma ve ulaştırma firmalarımız bulunmakta mıdır? Alacaklarını tahsilde sıkıntı çeken firmalarımızın sigorta, vergi vb. kamusal yükümlülüklerini ertelemeyi düşünüyor musunuz? Yine Irak’ta yaşanan kriz nedeniyle mali sıkıntı çeken firmalara uygun şartlarla kredi vermeyi planlıyor musunuz?”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.