Rumelililer ‘Bir Kofer Bir Sandık’ etkinliğinde buluştu

Kosova Prizrenliler Derneği tarafından 5'incisi düzenlenen “Bir Kofer Bir Sandık” etkinliği gerçekleştirildi.

Rumelililer ‘Bir Kofer Bir Sandık’ etkinliğinde buluştu
18 Haziran 2014 Çarşamba 07:41

Balkanlardan anavatana yapılan göçlerin ana güzergahlarından biri olan Sirkeci Garı'nda gerçekleştirilen etkinlik başta Kosovalılar olmak üzere, Rumeli'nin ve Trakya’nın her yerinden gelen göçmenlerin buluşmasına sahne oldu. Yüzbinlerce göçmenin yeni bir hayata ilk adımlarını attığı peronda, temsili olarak göç treni yeniden karşılandı. Her yıl farklı bir göç hikayesini senaryolaştıran Orhan Kurtuldu'nun rejisörlüğünü yaptığı tiyatro ekibi, önceki yıllarda olduğu gibi günün anlamına uygun bir oyun sahneledi. Türk sınırını geçtikten sonra ölen bir göçmenin yakınlarının dramının anlatıldığı oyunu izleyen göçmenler duygulu anlar yaşayarak göz yaşlarına boğuldu.
Tiyatro Sanatçısı Orhan Kurtuldu'nun genel sanat yönetmenliğini yaptığı, programını hazırladığı ve sunduğu etkinlikte Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcıların da katıldığı etkinlikte, AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kosova Milletvekilleri Müferra Şinik ve Fikrim Damka, Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Sipahiu, sanatçılar Ediz Hun ve Metin Şentürk ile binlerce Rumeli sevdalısı da hazır bulundu.
Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Nezih Liman, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Kosova Milletvekili Fikrim Damka, katılımcılara hitaben konuşmalar yaparak, birlik, beraberlik ve dostuluk mesajları verdiler.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan gönderdikleri telgraflarla etkinliğin başarılı geçmesi yönündeki dileklerini paylaştılar.
Göçe dair şiirlerin okunduğu, şarkıların söylendiği etkinlikte Devlet Türk Halk Müziği Korosu, ses sanatçıları Arif Şentürk, Faruk Yılmaz, Rüstem Avcı, İmren Saltan ve Soner Özbilen Rumeli türkülerini seslendirdiler. Balkanların çeşitli bölgelerinden gelen göçmenler, şarkılar eşliğinde halay çektiler, horon oynadılar.
RUMELİ BARBEKÜ FESTİVALİ VE RUMELİ PAZARI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Bir Kofer Bir Sandık etkinliğine katılanlar Sirkeci Garı girişinde bandonun çaldığı müzikler eşliğinde karşılandı. Önceki yıllarda olduğu gibi Rumeli'ye özgü ızgara yemeklerinin sunulduğu Barbekü Festivali de yoğun ilgi gördü. Ayrıca Rumeli pazarında Kosova'ya özgü, yiyecekler, elbiseler, el sanatları ürünleri ve hatıralık eşyalar da sergilendi. Bir Kofer Bir Sandık etkinliğinin konukları arasında ünlü fotoğraf sanatçısı Nafiz Lokviça da vardı. Prizren'den doğa, şehir hayatı ve insanları konu alan fotoğrafların sergilendiği “Prizren'den Esintiler” sergisi de etkinliğe renk kattı.
RUMELİLİ YAZARLAR BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bir Kofer Bir Sandık etkinliği bu yılda “Rumelili Yazarlar Buluşması”na ev sahipliği yaptı. Sirkeci Garı'nda kurulan imza stantlarında Rumeli'ye dair kitaplar kaleme alan yazarlardan; Zeynel Beksaç, Raif Vırmıça, Ramis Çınar, Firdevs Tunçay, Zerrin Dağcı, Melike Melis kitapseverler için kitaplarını imzaladı. Etkinliğe katılan yazar ve şairlere Kosova Prizrenliler Derneği yönetim kurulu üyeleri tarafından günün anısına plaket takdim edildi.
ETKİNLİK TÜRKİYE VE BALKAN ÜLKELERİNDE DE İZLENDİ
Her geçen yıl daha büyük ilgi gören Bir Kofer Bir Sandık etkinliğine 5 binin üzerinde Rumelili ve Rumeli sevdalısı katıldı. Doğan Medya, Anadolu Ajansı tarafından takip edilen TRT ve Tek Rumeli TV tarafından canlı olarak yayınlanan Bir Kofer Bir Sandık etkinlik programı Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek'ten de izlendi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.