ŞAH DAMARI (KAROTİS) DARLIĞI ve TEDAVİ YÖNTEMLERİ

İrmet Hospital Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömür AYDIN “Karotis Arter Darlığı”, halk arasında “Şah Damarı Daralması” olarak bilinen rahatsızlık hakkında bilgi verdi.

ŞAH DAMARI (KAROTİS) DARLIĞI ve TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
16 Şubat 2021 Salı 11:06


Halk arasında şah damarı darlığı olarak bilinen karotis arter Stenozu ciddiye alınması ve ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Boyun bölgesinde iki taraflı olarak yer alan; karotis arterlerin ileri derecede daralması ya da tıkanmasıyla şah damarı (karotis arter) hastalığı oluşur. Karotis arterler atar damardır ve görevleri beyine oksijenden zengin temiz kan taşımaktır.
Sağlıklı bir atardamarın duvarı, esnek ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Yüksek kolesterol düzeyleri, obezite, sigara kullanımı, hipertansiyon ve diyabet gibi bazı olumsuz faktörlerinin etkisiyle şah damarı duvarında yağlı maddeler, kolesterol atıkları, kireç kalıntıları gibi zararlı maddeler birikmeye başlar. Bu maddelerin birikmesi sonucunda, damarın duvarında aterosklerotik plak denilen kalın bir kireç tabakası meydana gelir. Bu durum şah damarında esneklik kaybı, darlık ya da tıkanıklıkla sonuçlanır. Darlık nedeniyle beyne giden kan akımında azalma meydana gelir. Kan akımı kritik düzeyin altına inerse beynin oksijenlenmesi ve beslenmesi etkilenir. Şah damarlarda meydana gelen darlık zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse tam bir tıkanıklığa sebep olarak kalıcı inmeye ve beyin hasarına yol açabilir.
ŞAH DAMARI HASTALIĞININ BELİRTİLERİ EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
İrmet Hospital Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı AYDIN karotis darlığı için risk faktörlerini şu şekilde sıraladı. Bu risk faktörlerine sahip bireylerin mutlaka karotis arter hastalığı açısından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
     Karotis darlığı için risk faktörleri:
     İleri yaş
     Sigara kullanımı
     Hipertansiyon
     Kan lipit ve kolesterol düzeylerinde yükseklik
     Şeker hastalığı (diyabet)
     Aşırı kilolu olmak
     Sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı
     Ailede ateroskleroz, koroner arter hastalığı veya karotis arter hastalığı öyküsü
ŞAH DAMARI HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
İrmet Hospital Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı AYDIN şah damarı hastalığının belirtilerine ilişkin olarak “ Şah damarı tıkanıklığı veya daralması çoğu zaman belirti göstermez. Bu sebeple belirti göstermediği için daha büyük risk taşımaktadır. Şah damarı hastalığı kontrol amacıyla yapılan renkli doppler ultrasonografide muayenesinde saptanabilmektedir. Ultrasonografi de (USG) darlık saptanan durumlar da hasta tedavi edilmezse darlık bölgesinde bulunan pıhtılar koparak beyin damarlarını tıkayabilir. Hasta inme (felç) tablosuyla karşı karşıya kalabilir.” ifadelerine yer verdi.
 
 
Şah Damarı Daralması ( Karotis Stenozu) Başlıca Belirtileri:
     Ani görme kaybı, bulanık veya çift görme
     Yüz ya da vücudun herhangi bir tarafında karıncalanma, uyuşma veya güçsüzlük
     Denge kaybı, koordinasyon problemi ve yürümede zorluk çekme
     Bilinç bulanıklığı
     Bir anda ortaya çıkan baş dönmesi
     Hızlı şekilde meydana gelen şiddetli baş ağrısı
     Konuşma zorluğu
     Hafıza kaybı
     Yutma zorluğu
 
ŞAH DAMARI HASTALIĞI İÇİN TEŞHİS VE TANI YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Hastanın şikayetleri ve muayene bulguları sonucunda kesin tanı koymak için bir takım görüntüleme yöntemlerine başvurmak gerekmektedir.
     Boyun renkli doppler ultrasonografisi
     MR anjiografi
     BT anjiografi
     Klasik anjiografi
     Bu tanının koyulması için kullanılan görüntüleme yöntemlerinden bir kaçıdır.
 
 
ŞAH DAMARI (KAROTİS) HASTALIĞI İÇİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Hastanın genel durumuna ve ek hastalıklarına bakılarak uygun tedavi seçilmelidir. Günümüzde kapalı işlem olarak stentleme (endovasküler) girişi ve açık ameliyat (karotis endarterektomisi) olmak üzere iki temel tedavi yöntemi vardır.
Karotis anjiyoplasti ve stentleme, beyne kan akışını sağlamak için tıkalı arterleri açmak amacıyla uygulanan bir prosedürdür. Genellikle inmeyi tedavi etmek veya önlemek için yapılır. İşlem sırasında genel anestezi uygulanmaz. Stent uygulaması kasık damarlarından kateter adı verilen ince uzun borularla girilerek yapılır. Bu kateter içinden geçirilen kılavuz telle tıkanıklığın bulunduğu bölgeye ulaşılır. Tel üzerinden özel bir balon kateter ile hasta damara ulaşılıp anjiyoplasti adı verilen bir işlem uygulanır. Anjiyoplasti balonun şişirilip indirilmesiyle damardaki darlığın azaltılması işlemine denir. Daha sonra stent denilen özel bir tüp tekrar oluşmasını önlemek amacıyla darlığın olduğu kısma yerleştirilir.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.