2 Nisan Otizm farkındalık günü duyurusu

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın 2Nisan Otizm farkındalık günü nedeniyle TOBDESTER’in hazırladığı duyuruyu paylaştı.

2 Nisan Otizm farkındalık günü duyurusu
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
02 Nisan 2021 Cuma 20:46

TOBDESTER’in hazırladığı  ve Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın gazetemize gönderdiği duyuru şöyle:
“ Yine bir 2 Nisan Otizm farkındalık  gününde  meydanlarda, kürsülerde otizmi ,taleplerimizi ve önerilerimizi anlatacağız.Bir sonraki 2 nisana kadar kapı kapı dolaşıp isteklerimizi ifade edeceğiz.İşin acı tarafı hep biz  isteyeceğiz.Bir gün, bir yetkili bize gelip siz ne istiyorsunuz diye maalesef sormayacak.Bir hayal işte böyle bir durum gerçekleşse bir ebeveyn olarak ne isterdik?
Mesela,
Çocuğumuzun, benim gözümün içine benimde onun gözünün taa derinliklerine doya doya bakmak isterdik.
Çocuğumuzun,bizi gördüğünde gülümsemesini bizi parmağıyla gösterip BABA/ANNE demesini isterdik.
Çocuğumuzun,yan odada mutlu huzurlu uyuduğunu bilerek bizde deliksiz bir uyku uyumak isterdik.
Çocuğumuzun,odasında oyuncakları ile beraber oynamak isterdik.
Çocuğumuzun,elinden tutup beraber  parka gidip o arkadaşları oynarken onu seyretmek isterdik.
Çocuğumuzun,anaokula bırakıp hiçbir kaygı duymadan işe gitmek isterdim.
Çocuğumuzun,okul çağına geldiğinde okula bırakmak,sonra almak,derslerine yardımcı olmak,karnesine bakıp’’ üzülme düzeltirsin veya aferim evladıma ‘’diyip gururlanmak isterdik.
Çocuğumuzun,ergenlik dönemine onunla kuşak çatışmasına girmek.Eşimize‘’hanım ne olacak bu çocuğun hali ‘’demek isterdik.
Çocuğumuzun,üniversite imtihanındayken heyecanla kapıda beklemek,sonuçlar açıklandığında ‘’üzülme seneye kazanırsın veya kazandığında seninle gurur duyuyorum ‘’demek,mezuniyet töreninde kepini havaya atarken gururla onu seyretmek  isterdik.
Çocuğumuzun.askere gidişini yaşlı ,kaygılı bir o kadar gururlu bir şekilde uğurlamak isterdik.
Çocuğumuzun,karşımıza geçip ben seviyorum aşığım sonrada torunun yolda torun sahibi oluyorsun demesini isterdik.
Çok şey mi istiyoruz?Şu  anda bu isteklerin olmayacağını biliyoruz .Oysa ki basit bir düzenlemeyle ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ VE DİĞER BRANŞ ÖĞRETMENLERİ yetiştirilip,istihdam edilip,çocuklar ile en kısa zamanda EĞİTİM e başlatılırsa.,8-10 saatlik aylık eğitim süresini haftalık 45 saate çıkartılışa isteklerimizin çoğunun hayal olarak kalmaması içten bile değildir.
Çocuğumuzun, elinden tutup sokakta özgürce yürümek,markete girip alış veriş yapmak,lokantada  kafelerde oturup yemek yemek,çay içmek,toplu taşıma araçlarına binmek ve bunları  korku kaygı çekingenlik duymadan çevrenin bizi acıyarak veya tenkit eder şekilde bakan gözlerle yapmamasını isterdik.
Çok şey mi istiyoruz? Devlet,görsel ve yazılı basın,Sivil Toplum Örgütleri ile elele verip otizm konusun Toplumu Bilgilendirecek çalışmalar yapsalar.Bu sorunun sorun olmaktan çıkması içten bile değildir.
Çocuğumuzun,güvenli ellerde olduğunu bilip her normal insan gibi dışarı çıkmayı,sinemaya,arkadaşlara
gitmeyi kendimize zaman ayırmayı ,bizler bu dünyadan göçtükten sonra gözümüzün arkada kalmayacağını  bilmek isterdim.
Çok şey mi istiyoruz? Bu çocuklardan önce bizlerde sosyal varlıklardık.Ancak devlet ve toplum bu çocukların tüm sorumluluklarını bizim üzerimize yıkıp dışlayınca AİLELERDE PARÇALANMALAR VE İNTİHARLAR YAŞANMAYA başladı.Devlet bizlere hem psikolojik hem gelir düzeyi NE OLURSA OLSUN ekonomik destek verirse ,devlet sosyal devlet olduğunu unutmayıp BU ÇOCUKLAR İÇİN KISA SÜRELİ  VEYA  UZUN SÜRELİ  KALACAĞI KALIRKEN EĞİTİMİNE DEVAM EDECEĞİ  YAŞAM MERKEZLERİ açar ise bu durumun ortadan kalkması içten bile değildir.
Otizm 2018 de 69 çocukta 1 iken 2020 de bu oran 54 de 1 dir.Otizm çok ciddi bir toplum sağlığı sorunudur.Sebeb ve tedavisi yoktur.Tek mücadele yöntemi ERKEN BAŞLAYAN EĞİTİMDİR.Bu nedenle her sene bu kürsülerden sizlere haykırıyoruz .
‘’SESİMİZİ DUYAN VAR MI? ‘’diye.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.