CHP’li Öztrak faiz düşürme reçetesini yazdı

Faizlerin dibe vurduğu küresel koşullarda, Türkiye’nin sıcak para için tefeci faizi ödediğini ifade eden CHP’li Öztrak, faizlerin Saray talimatıyla düşürülemeyeceğini vurguladı.

CHP’li Öztrak faiz düşürme reçetesini yazdı
30 Ekim 2017 Pazartesi 15:56

BAĞIRMAK ÇAĞIRMAK MARİFET DEĞİL
CHP’li Öztrak faizleri düşürmenin reçetesini şöyle sıraladı: “Her şeyden önce sırtınızı sıcak paraya yaslamaktan vazgeçeceksiniz. Victor Hugo'nun ‘Borç köle olmanın başlangıcıdır’ sözünü kulağınıza küpe yapacaksınız. Bütçemizi ve dış ödemeler dengemizi sağlam tutacaksınız. Bu kadar borcunuz varsa saydam olmak zorundasınız, millete ve adalete hesap vermekten kaçmamalısınız. İçeride vermekten kaçtığınız hesabı dışarıda vermek zorunda kalırsınız. Oy alacağım diye dış politikayı iç siyaset malzemesi yapmayın. Dışarıda bağırmak çağırmak marifet değil, lafını dinletebilmek marifet.
Aksi takdirde ülke riskini artırıp faizi de kuru da azdırırsınız. Bunları yapamıyorsanız yabancı ülkelerin borç kamçısıyla bugünkü hâlde sizi eğip bükmesine fırsat verirsiniz. Ülkenizi dış borca ezdirir, dış politikanızı başka ülkelere teslim etmek zorunda kalırsınız, bedelini de tüm milletimiz öder.”
GENEL KURUL’DA KONUŞTU
TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye ekonomisinin durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, özetle şunları söyledi:
 VATANDAŞ DEPODA 1 LİTRE BENZİNİ ZAMMA KAPTIRDI
“Ekonomik dengelerimiz altüst durumda. TÜİK'in rakamları ile vatandaşın hâli pürmelali her geçen gün biraz daha ayrışıyor. Daha dün gece benzine 9 kuruş zam geldi. Bu sabah vatandaşımız arabasının deposunu doldururken koyduğu benzinin 1 litresini yapılan bu zamma kaptırdı.
 OVP’NİN DOLAR CİNSİNDEN HEDEFLERİ ÇÖPE GİTTİ
İşsizlik, enflasyon çift haneli rakamları gördü. Artık hedef de veremez hâle geldiniz. Orta vadeli programda ‘2018'de 1 doların değeri 3 lira 73 kuruş olacak’ demişsiniz. Oysa dün akşam dolar 3 lira 80 kuruşu gördü. Bu sabah itibarıyla dolar 3 lira 75 kuruş. Mürekkebi kurumadan Orta Vadeli Programın dolar cinsinden tüm hedefleri çöpe gitti.
EL ATINA BİNEN TEZ İNER
Yıllardır Adalet ve Kalkınma Partisini uyardık, ‘El atına binen tez iner’ dedik; dinletemedik. Bugün ekonominin sıcak para bağımlılığı en büyük risklerden biri hâline geldi. Ağustos itibarıyla Türkiye'nin kısa vadeli dış borcu 112 milyar dolar, Merkez Bankası’nda ise kasada sadece 90 milyar dolar döviz rezervimiz var. On dört yıl aranın ardından ilk kez toplam dış borç ülke gelirinin yarısını aştı, bu yılın ikinci üç ayında yüzde 52'ye ulaştı.
TEFECİ FAİZİ ÖDÜYORUZ
İktidar partisinin Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı faizleri düşürmek için her gün sarayda toplantılar yapıyor, sağa sola emirler yağdırıyor ama faizler kendisini dinlemiyor, alıp başını gidiyor. Yılbaşında yüzde 8,3 olan Merkez Bankası’nın piyasaya para verirken uyguladığı faiz şimdi yüzde 12'ye dayandı. Faizler 2009 krizinden bu yana en yüksek seviyelerini gördü. Faizlerin dibe vurduğu küresel koşullarda biz sıcak paraya tefeci faizi öder hâle geldik.
FAİZ DÜŞÜRME REÇETESİ
Faizi düşürmek mi istiyorsunuz, reçete bellidir: Her şeyden önce sırtınızı sıcak paraya yaslamaktan vazgeçeceksiniz. Victor Hugo'nun ‘Borç köle olmanın başlangıcıdır.’ sözünü kulağınıza küpe yapacaksınız. Bütçemizi ve dış ödemeler dengemizi sağlam tutacaksınız. O zaman faiz düşer, emirle faizi düşürmeyi hiçbir ülke bugüne kadar başaramadı.
BEDELİ MİLLET ÖDER
Bu kadar borcunuz varsa saydam olmak zorundasınız, millete ve adalete hesap vermekten kaçmamalısınız. İçeride vermekten kaçtığınız hesabı dışarıda vermek zorunda kalırsınız. Oy alacağım diye dış politikayı iç siyaset malzemesi yapmayın. Bağırmak çağırmak dışarıda marifet değil, lafını dinletebilmek marifet. Aksi takdirde ülke riskini artırıp faizi de kuru da azdırırsınız. Bunları yapamıyorsanız yabancı ülkelerin borç kamçısıyla bugünkü hâlde sizi eğip bükmesine fırsat verirsiniz. Ülkenizi dış borca ezdirir, dış politikanızı başka ülkelere teslim etmek zorunda kalırsınız, bedelini de tüm milletimiz öder.”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.