ilk etap 2024'te tamamlanacak

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi'nin ilk etabı olan Çerkezköy-Kapıkule hattının 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor.

ilk etap 2024'te tamamlanacak
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
15 Aralık 2022 Perşembe 12:06

Haziran 2019'da yapımına başlanan Çerkezköy-Kapıkule hattında fiziki ray serim işlemleri devam ediyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının önemli projelerinden biri olarak öne çıkan projede yaklaşık 57 kilometre hat serimi yapıldı. Bu bölgelerde makineli ayarlama işlemleri sürüyor.

Edirne kısmını da içinde bulunduran Çerkezköy-Kapıkule hattıyla ilgili yapım çalışmaları 2024 yılında tamamlanacak. Projenin geri kalanında 2 etap daha var. Halkalı-Ispartakule ve Ispartakule-Çerkezköy hatları. İhaleler tamamlandı, sözleşme süreci devam ediyor.

ÇERKEZKÖY HALKALI HATTINDA DURUM NEYDİ

"Halkalı-Ispartakule, Ispartakule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule olmak üzere 3 kısımdan oluşan hattın, Halkalı-Ispartakule kesimi Bakanlığın öz kaynaklarıyla başlatılmıştı.

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesinin 67 km uzunluğundaki Ispartakule-Çerkezköy kesiminin inşasının finansmanı için 2021 yılında, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) temin edilen ve 16 Kasım 2021 tarihinde imzalanan 150 milyon Avro Dış Finansman Anlaşmasına ek olarak, Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan (AIIB) temin edilen 300 milyon Avro Dış Finansman Anlaşması da 8 Aralık 2021 tarihinde onaylanmıştı. Böylece Ispartakule-Çerkezköy projesi için toplam 450 milyon Avro dış kredi sağlanmıştı.

Bakanlığın öz kaynaklarıyla yapılacak olan ve Danıştay 13. Daire, Kanal İstanbul projesi kapsamında “Halkalı-Ispartakule Arası Demiryolu Hattı İnşaatı” ihalesini hukuka aykırı bularak iptal edilmesi hattın bu kesimi ile ilgili bir belirsizliğe neden olmuştu. “ Pazarlık usulü” yöntemiyle yapılan ihalede gerekli açıklık ve rekabetin sağlanmadığı belirtilen kararda, ihalenin Kamu İhale Kanunu’nun 21/b fıkrasında aranan “ivedilik şartını” taşımadığı vurgulanmıştı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.