Ordu ve Uz, Ertem'e yüklendi

Fevzipaşa Mahallesi'nde bulunan yeşil alana Cemevi olarak plan tadilatı yapılması MHP İlçe Teşkilatı'nın tepkisini çekerken, MHP İlçe Başkanı Mustafa Ordu, "Bizim Cemevi yapılmasın gibi bir düşüncemiz yok. İhtiyaç varsa 4, 5 tane daha yapılsın. Ama sen 2002 yılında Gümrüğün yanındaki alanda Cemevi yapılması için yapılan tadilatı iptal edip, şimdi üzerinde çam ağaçlarının bulunduğu yeşil alan üzerinde plan tadilatı yapıyorsun. Bu kararların mantıklı bir açıklaması olmadığı gibi gerekçeleri ve tutarlığı da yoktur" dedi. Olaya tepki gösteren Belediye eski Başkanı Mehmet Uz ise Cemevi için kendi dönemlerinde Gümrüğün yanındaki otogar alanı yanında yer ayırdıklarını ve bunun plana işlendiğini belirterek, "Şimdi orası ne zaman ve hangi amaçla plandan kaldırıldı da burası plana işleniyor?" diye sordu.

Ordu ve Uz, Ertem'e yüklendi
16 Eylül 2009 Çarşamba 00:00

Çerkezköy Belediye Meclis'in aldığı karar ile Fevzipaşa Mahallesi'nde bulunan yeşil alanın Cemevi arsasına dönüştürülmesi ve Şehit Teğmen Akın Akın Caddesi'ndeki Belediye'ye ait halı sahanın bulunduğu alana Kültür Merkezi yapılması fikrine tepki gösteren MHP İlçe Başkanı Mustafa Ordu, "Cemevi arsasına çevrilmek için plan tadilatı yapılan arsalar imar planında yeşil alan olarak korunmuş ve üzerinde ortalama on yaşında yüzlerce çam fidanı vardır. İmar planı tadilatı doğrultusunda inşaat yapılacağı zaman bu çam fidanları sökülecektir.
    Revizyondan önceki imar planında istasyon Mahallesi'nde Gümrüğün yanındaki Otogar Alanı'na bitişik Cemevi arsası ayrılmıştır. Bu Cemevi arsası hangi gerekçeyle revizyon imar planından kaldırılmış, bir günde günde yeşil alan kaldırılarak Cemevi arsasına çevrilmiştir. Bu kararların mantıklı bir açıklaması olmadığı gibi gerekçeleri ve tutarlığı da yoktur.
İmar planında yeşil alanlar kentsel sosyal ve teknik alt yapı alanlarındadır. İmar planı yapılması yönetmeliğin 21. maddesine göre imar planında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunlu olmadıkca yapılamaz. Zorunlu hallerde böyle bir değişikliğin yapılabilmesi için bu alanın hizmet götürdüğü bölge için eşdeğer yeni bir alanın ayrılması gerekir. Yeşil alanın yok edilmesi için herhangi bir zorunluluk olmayacağı gibi bu alanın hizmet götürdüğü bölgede eş değer bir alanda yaratılmamıştır.
    Bölgeye yakınlğı ve ayrılan alanın büyüklüğü açısından Ambardere, Bağlık veya Cumhuriyet Mahallesi'nde , Fevzipaşa Mahallesi'nde kaldırılan yeşil alanın yerine plana yeşil alan koymak bölgede eş değer bir alan yaratıldı manası taşımaz.
    Alınan imar planı tadilatı kararlarını nazım plan ana kararlarını bozucu fonksiyonel değişikliklerdir. Dolayıyla da imar planı tadilatı yoluyla yeşil alanların kaldırılması yanlıştır. Nazım planda da değişiklik yapılması gerekirdi.
Cemevi arsası olarak değiştirilen yeşil alan üzerindeki çam fidanlarının inşaat yapılırken söküleceği mahalle halkına ve Cemevi yapacak Dernek Yöneticilerine açıklanmış mıdır? Bu konuda onların görüşleri alınmış mıdır?
Kültür Merkezi yapılması düşünülen arsa 2001 yılında yaşadığımız sel felaketinde su altında kalmış mıdır? Geçmişte sel felaketine uğrayan ve yine sel tehdidi altında olan bir bölgeye kültür merkezi yapılmasına izin vermek hangi akla hizmet eder? Gelecekte olası bir sel felaketinde oluşacak can ve mal kayıpları bugün o vahim kararı alan insanların vicdanlarını yaralamayacak mıdır?"
    Çerkezköy Belediyesi'ni yeşil alan düşmanı olarak değerlendiren MHP İlçe Başkanı Mustafa Ordu, "Yeşil alanların kaldırılması kararını bilimsel bir araştırma yapılmadan, 'Ben yaptım oldu' mantığı ile bilgi ve birikimden yararlanılmadan yapılan yanlış bir tercih sonucudur.
 Ne imar kanunu, ne şehircilik ilkelerine ne imar planı yapma tekniğine uygundur. Üstelik hemşehri hukukuna da aykırıdır. Bu imar planı tadilatına 'Evet' diyen parmakları gelecek nesiller iyi duygularla anmayacaktır. Gelecek nesillerin gölgesinde dinlenebileceği, rahat bir nefes alabilecekleri bir yeşil alanı yok etmeye kalkan parmakları esefle kınıyoruz ve gelecek nesillerin büyük kötülüğüne kalkan parmaklar kırılsın diyoruz.
Bu nasıl bir çevre düşmanlığıdır, bu nasıl yeşil düşmanlığıdır, bu nasıl bir halk düşmanlığıdır anlamakta gerçekten zorlanıyoruz.
Belediye Meclisi her arsa ihtiyacında yeşil alanlara saldırırsa gelecekte böyle bir şehirde nasıl yaşanır? Onun yorumunu da Çerkezköy halkına bırakıyoruz.
Son olarak Meclisi aldığı bu yanlış karardan dönmeye çağırıyoruz. MHP olarak biz bu konunun yasal zeminde takipçisi olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz" dedi.

NEDEN İPTAL EDİLDİ?
    MHP İlçe Başkanı Ordu'nun ardından konuşan Belediye eski Başkanı Mehmet Uz, Cemevi için kendi dönemlerinde Gümrüğün yanındaki otogar alanı yanında yer ayırdıklarını ve bunun plana işlendiğini belirterek, "Şimdi orası ne zaman ve hangi amaçla plandan kaldırıldı da burası plana işleniyor. Benim Cemevi yapılmasın, olmasın diye birşey demem söz konusu değil. Keşke 2, 3 tane yapılsa ihtiyaç varsa" dedi.

VAHİM SONUÇ
    Yeşil alanın içindeki ağaçların 10 yaşında olduğunu ve hepsinin çam fidanı olduğunu belirten Mehmet Uz, "Belediyenin bu ağaç düşmanlığını anlamakta zorluk çekiyorum. Arsa lazım olduğunda yeşil alana hücum ediyorlar. Çerkezköy Belediye Meclisi'nde yeşil alanların yok edilme kararı oy birliği ile alındı. Bu vahim bir sonuç" dedi.
    MHP'nin muhalefeti layıkı ile yaptığını, Meclis'tekilerin muhalefet yapmadığını ifade eden Mehmet Uz, vatandaşlardan haklarını aramalarını, seçtiklerinden hesap sormasını istedi.

SEÇİMİ KİMİN SATTIĞINI HALK GÖRSÜN
    "Eğer vatandaş hakkını aramazsa bundan sonra o Meclis'te nasıl karar alınır bilemiyorum" diyen Mehmet Uz, seçim zamanı meydanlarda bazılarının 'Şuna yatacaklar, buna yatacaklar, şu aday şunun için çalışıyor' gibi söylentiler çıkarıldığını ifade ederek, "Şimdi halkımız kimin seçimi sattığını Meclis çalışmalarına bakıp görsün" dedi.

MUHALEFETE SERT ELEŞTİRİ
    "Çerkezköy halkı seçimde satıldı" diyen Mehmet Uz, "Hepsi meydanlarda 'Hesap soracağız' dedi ama hesap sormayı bırakın 6 aydır Belediye'nin borcunu öğrenemediler. Sadece bir şeyi sordular Belediye Başkanına. O soru da 'Senin kaç Meclis Üyesi ihtiyacın var?' oldu ve eksiğini tamamladılar" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.