3G için AlkışlıYorum...

Görüntülü konuşma imkanının yanı sıra internet bağlantısı sağlamada da alternatif olarak düşünülebilecek bir sistem olan 3G ' ye nihayet geçtik.

Her zaman görüntülü konuşma yönteminin Türk insanı tarafından fazla rağbet göreceğini düşünmemekteyim. Ancak fiyat açısından mevcut paketlerden daha uygun olabilecek 3G internet paketi kampanyalarının ilgi çekeceği bir gerçektir.

3G için AlkışlıYorum...
17 Ağustos 2009 Pazartesi 00:00

Türkcell, Vodafone(Telsim), Avea ve Türk Telekom 3G lisansı için başvuruda bulunmuştu. Türkcell A tipi lisansı 358 milyon Euro, Vodafone(Telsim) B tipi lisansı 250 milyon Euro, Avea C tipi lisansı 214 milyon Euro'ya aldı. Bundan sonra 100 yıl içerisinde de bu işler için tekrar lisans verilmeyip, ihale açılmayacağı kararlaştırıldı.

3G kullanmak için yeni nesil uyumlu bir cep telefonu şart. Cepten WiFi bağlantınız mutlaka olmalı.

3G Nedir ?

Multimedia uygulamalarını mobil alana taşıyacak olan yeni nesil iletişim teknolojisi.

Multimedia uygulamalarını mobil alana taşıyacak olan yeni nesil iletişim teknolojisi. Bu teknolojide yeni bir frekans bandından, daha fazla bant genişliğinden yararlanılacaktır. Kullanılacak bant genişliğinin elverişli olması hem iletişimin kalitesini artıracak ve hem de cep telefonuyla bilgisayar, normal telefon ve televizyon gibi cihazlar arasındaki bağlantıyı geliştirecektir.

Böylece hem cepten bilgisayar izlenebilecek, hem de internetten daha yaygın yararlanılabilcektir.

3G SİSTEMİNE NASIL GELİNDİ?
Ülkemizde mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetlerini sunabilmek mümkünken, 2G Sayısal sistemler daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de sunulabilir hale geldi.

2.5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise, mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanı sağlandı ve veriye dayalı hizmet türlerinde artış kaydedildi. Her kuşakta ses hizmeti sunulabilirken, bir sonraki kuşak daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağlıyor.

CEPTEN GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA DÖNEMİ BAŞLAYACAK
3G sistemlerinde hızlar artık Megabitlerle ifade edilmekte ve 2Mbps hızına, bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA’de (High Speed Downlink Packet Access -3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşılabiliyor.

Hızdaki bu artış özellikle bilgiye erişim açısından alışılan erişim kavramına yeni bir boyut getirecek. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3G sistemine uyumlu cep telefonları kullanmaları gerekecek. Ancak Türkiye’de henüz uygulama başlamamasına karşın bugüne kadar 1 milyonun üzerinde 3G sistemine uyumlu cep telefonunun satıldığı belirtildi.

‘CEP’TE HIZLI VE ZENGİN İÇERİK
3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da esas ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak. 3G şebekelerinin faaliyete geçmesiyle;cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşacağı, e-devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandıracağı, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanması öngörülüyor.

Sistemin yaşlı ve engellilerin uzaktan gözetim ve kontrolünde kolaylıklar sağlayacağı, mobil uygulamalar ile vatandaşların yaşamını daha da kolaylaştırması bekleniyor.


Avantajları

3G'nin getirmiş olduğu birçok yenilik vardır:

  • Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği
  • Gelişmiş hizmet kalitesi
  • Gelişmiş pil ömrü
  • Konumlandırma hizmetlerinin sağlanması
  • İşletim ve bakım kolaylığı
  • Mevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik, 2G’ye dolaşım sağlayabilme
  • Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyeti
  • Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme
  • Goruntulu konusmayida sağlar
  • Medya haberciliği açısında çekilen video görüntülerinin en hızlı bir şekilde haber merkezine yetiştirilmesi
  • Son Kullanıcı açısında YouTube hesabınıza direk video gönderimi ve paylaşımı http://youtube.com/my_profile_mobile?action_create=1
  • 4 saatte indirilen 700 MB'lık Divx bilgisi 1 saatte indirilecek (2 mbit hız)
  • Görüntülü komuşmayı sağlar.

Geliştirmeler

İlk tasarımlarda işlemci hızı gerekliliğini düşük tutmak adına kullanılan basit algoritmalar yüzünden hız düşük kalmakta ve daha da kötüsü gidilen hıza göre değişebilmektedir. Bu soruna çözüm olması açısından HSDPA (İngilizce High Speed Downlink Packet Access, yani Yüksek Hızlı Veri Pakedi İndirme İmkanı) ve HSUPA (İngilizce High Speed Uplink Packet Access, yani Yüksek Hızlı Veri Pakedi Yükleme İmkanı) teknolojileri yaratılmıştır. Bu teknolojiler sayesinde ortalama transfer hızı gidilen hızdan bağımsız olarak indirme ve yüklemede saniyede 1 mbit civarlarında olmaktadır. Aynı ilk nesil 3G'de olduğu gibi, HSDPA da ilk Japonya'da kullanıma açılmıştır.

Sorunlar

3G, her ne kadar bant genişliğini verimli kullanmak ve "tıkanma"nın önüne geçmek için tasarlanmış olsa da radyo emisyonu için çok geliştirilmemiş algoritmalar kullanmaktadır. Bunun sonucu olarak 3G cihazlar gidilen hız ve ortam koşullarına göre veri transfer hızını değiştirirler:

  • 0 ile 40 km/saat arasında, 3G'nin teorik hızı saniyede 2 mbit civarındadır.
  • 40 ile 120 km/saat arasında, 3G'nin veri alışveriş hızı saniyede 386 kbit'e geriler.
  • Yaklaşık 360 km/saat hızın ötesine çıkılınca, 3G verinin aktarılmasında ciddi sorunlar yaşamaya başlayabilir!
  • Kullanılan modülasyon tekniği cep telefonlarında doğrusallığı yüksek RF güç yükselteçlerinin kullanilmasini zorunlu kılmıştır. Bu da genelde telefonun en çok akım çeken ve verimliliğinin pil ömrüne direkt etkisi olan güç yükselteçlerinin düşük verimle kullanılmasına ve özellikle ilk nesil telefonların pil ömürlerininin kısa olmasına neden olmuştur.

Buna ek olarak, 3G ile birlikte kullanılan frekans bandı 2100 / 2400 Mhz civarlarına çekilmiştir. Eğer 900 Mhz GSM standardına göre karşılaştırırsak, bu değişiklik kapsama alanının dokuz kata kadar küçülmesi anlamına gelmektedir! Dolayısıyla şehirlerde binalar, açık alanlarda ise alanın büyüklüğü yüzünden 3G kapsama alanı dar kalmaktadır.

Bu iki sorunun çözümü için 4G teknolojisi planlanmaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.