Çolakoğlu, Nisan yağmurlarını bekliyoruz

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu, son günlerde yağan yağmurların uzun kuraklıktan sonra ancak can suyu niteliğini taşıdığını, Nisan ve Mayıs aylarında yağış beklediklerini söyledi.

Çolakoğlu, Nisan yağmurlarını bekliyoruz
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
29 Mart 2023 Çarşamba 18:35

Tekirdağ’da yapılan genel merkez büyük kongre delege seçimlerinin ardından açıklamada bulunan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu, Tekirdağ Genelindeki sekiz odadan, kendisinin Çerkezköy’den olmak üzere, Malkara, Muratlı ve Süleymanpaşa’dan büyük kongre için dört delegenin seçildiğini ifade etti.

Çolakoğlu bu yıl hububatta şu ana kadar istenen yağışın olmadığını kış mevsiminin ise çok kurak geçtiğini belirtti. Delege seçiminin ardında yanında bulunan ÇZO Başkan yardımcısı Sermet Sarıça, Meclis Üyesi Yavuz Aslan ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Candan ile birlikte değerlendimede bulunan Çolakoğlu, “Bizim için kışın yağan kar çok önemlidir. Yağan kar bir yorgan gibi hububatı sarar. Hububat düşük sıcaklıkta kalmak ister. Buna dormansi denir. Bu kış hububat yorgansız kaldı, buda hububata stres yükledi. Son 20-25 günde metrekareye bölgesine göre 15-25 kilogram arasında yağan yağmur ilaçlama ile birlikte stresi azaltmaya yetmedi. Umuyoruz Nisan ve Mayıs aylarında iyi yağış alırız ve buğdayın, arpanın üzerindeki bu stres azalır. Buda rekolteye yansır” dedi.

Bu yıl kuraklık nedeniyle bölgemizde ayçiçeğinin de erkenden ekilmeye başladığını belirten Başkan Çolakoğlu, “Tarlalar kuraklıktan etkilenince ayçiçeği bölgemizde erkenden ekilmeye başladı. İlerliyen zamanda bu değişen mevsim şartlarının etkilerini daha fazla hissedeceğiz gibi görünüyor. Artık vahşi sulamadan, damlama gibi modern sulama tekniklerine dönmemiz lazım. Buda genel anlamda çiftçiyi destekleyen tarım politikalarıyla mümkün, devlet desteği şart.  Normalde sulama barajları ve su tutma havzalarında şu an su dolu olması lazımdı. Umudumuz Nisan ve Mayıs yağmurlarında dedi.

Çolakoğlu son olarak “Bu sene kış aylarında buğdayın fiyatı 5 liralara, ayçiçeğinin fiyatı ise 9,5 liralara kadar düştü. Elinde buğdayı, ayçiçeği olanlar daha fazla zarar etti.  Ama öteki taraftan Tarım Kredi Kooperatiflerinde nitrat başta olmak üzere gübre yok. Biz kooperatiflerimizden kredili gübre alıp tarlamıza atıyoruz. Tüccar peşin satıyor. Bir taraftan ihtiyat için köşeye ayırdıkları malları para etmezken diğer taraftan maliyetler artıyor. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.