Bayram’da sağlığınızdan olmayın

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ, yaklaşan Kurban Bayramı’na dikkat çekerek beslenme önerileri verdi. Değişen öğün düzeniyle birlikte sindirim sistemi sorunlarının artış gösterdiğini belirten Dyt. Ünlüdağ, “Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sağlığınızdan olabileceğinizi unutmayın.” uyarısında bulundu.

Bayram’da sağlığınızdan olmayın
05 Eylül 2016 Pazartesi 16:55

SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR
 
Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzenin değişmekte, et ile tatlı tüketimi artış göstermekte olduğuna dikkat çeken Dyt. Ünlüdağ, “Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sağlığınızdan olabileceğinizi unutmayın. Özellikle sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da bayramlarda ne yazık ki artış göstermektedir.” dedi.
 
BAYRAM KAHVALTISI
 
Bayram kahvaltısı için doğru seçimler yapmak gerektiğini belirten Dyt. Ünlüdağ, “Kızartılmış hamur işleri, yağlı ürünler, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı kahvaltı menülerinden uzak durulmalı; sofrada peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta veya yağsız sebzeli omlet, kepek, çavdar veya tahıllı ekmeklerin bulunduğu sofralar tercih edilmelidir. Kahvaltı için fazla vakti olmayanlar ise kahvaltısız güne başlamamalıdır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltı yapmak için yeterli zaman yoksa en azından1 su bardağı süt, kahvaltılık gevrek veya 1 avuç kuruyemiş tüketilebilir.” önerisinde bulundu
 
TATLILAR
 
Özellikle şeker hastalığı olanlar ile kilo verme programında olan bireylerin kaçınması gereken grubun tatlı grubu olduğunu vurgulayan Dyt. Ünlüdağ, “Şeker hastaları dilerlerse diyabetik şekerler, çikolatalardan ve tatlılardan aşırıya kaçmadan tüketebilirler. Kilo verme programında olan bireyler ise yüksek kalorili şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları ve meyve tatlılarını tercih edebilirler.” ifadelerini kullandı.
 
SU TÜKETİMİ
 
Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini söyleyen Dyt. Ünlüdağ, “Bayram ziyaretleri sırasında tüketilen fazla çay ve kahve; uykusuzluk, kalpte ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden bu tür içecekler tüketilirken miktarlarına dikkat edilmelidir.” uyarılarını yaptı.
 
KURBAN ETİ SAKLARKEN
 
Kesilen kurban etinin mutlaka 1 gün buzdolabında bekletilmesini tavsiye eden Dyt. Ünlüdağ, “Bekleyen et daha iyi pişmek için hazır hale gelir. Bekleyen etler kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucuda saklanmalıdır.” dedi ve soğuk zinciri kırılan etlerin tekrar tekrar dondurulmaması gerektiğini söyledi.
 
KURBAN ETİ TÜKETİMİNE DİKKAT
 
Etlerin proteinlerin en önemli kaynakları olduğunu fakat C ve E vitaminini içermediklerini belirten Dyt. Ünlüdağ, “Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Etleri pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı ve pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
 
ÖNERİLER
 
“Az az, sık sık yenilmelidir. 4 saatten uzun süre aç kalınmamalıdır.
Günlük 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.
Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.
Etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata ilave edilmelidir.
Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret ediniz. Bir öğünde belirli bir besin grubunu fazla tükettiyseniz bir sonraki öğünde o besin grubunda olan yiyeceği daha az tüketin.
Her şeye rağmen hakkınız olandan daha fazlasını yediğinizi düşünürseniz üzülmeyin bunun telafisini tempolu bir yürüyüş yaparak veya ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak yapabilirsiniz. Önemli olan bu durumun sürekli olmamasıdır.”

Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.