Cildiniz yaza hazır mı?

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi, Dermatoloji (Cildiye) Uzm. Dr. Melike Aslan, yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak hava, güneş ve çevresel alerjenlerin cildimiz için tehlike oluşturduğunu ifade etti. Özellikle bahar ayında polenlerin etrafa saçılması, ağaçların çiçek açması ve çimenlerin yeşermesi ile kurdeşen (ürtiker) gibi birtakım alerjik hastalıkların da görülebileceğini söyleyen Dr. Aslan, “Ayrıca güneşe bağlı alerjiler de cildin açıkta kalan bölümlerinde; özellikle el, kollar ve yüzde kızarıklık, kaşıntı ve kabarmaya neden olmaktadır.” dedi.

Cildiniz yaza hazır mı?
23 Mayıs 2018 Çarşamba 13:53

Dermatoloji (Cildiye) Uzm. Dr. Melike Aslan: “Yaz ayları ve sıcak havanın insan bedeni üzerinde birçok etkisi vardır. Sıcak hava ve gün ışığının olumsuz etkilerine bazı önlemlerle cildimizi hazırlayabilir, böylece güneşin ve yazın keyfini doyasıya çıkartabiliriz.”

GÜNEŞ CİLDİMİZE NASIL ZARAR VERİYOR?
“Güneş ışığının zararlı etkileri ultraviyole ışınlarının cildimizde yarattığı olumsuz etkilerdir. Ultraviyole A ve B cildimizde renk değişimlerine (lekeler), kılcal damarların ortaya çıkmasına (rozasea vb.), benlerin ve kötü huylu lezyonların (melanoma, cilt kanseri) oluşmasına zemin hazırlayan, hyaluronik asit ve kollajen-elastik liflerin üretimini yapan hücrelerin DNA’larında da hasara yol açarak cildi yaşlandıran ışınlardır. Hücrelere ulaşabilen ultraviyole ışınları belirli dalga boyu olan radyasyondur, zararlı olan etki mekanizması ise az önce belirttiğim gibi direkt hücrenin DNA’sını etkiler; DNA kendi kendini onaramaz hale gelerek protein adı verile kollajen ve elastik liflerde kırıklar, onarım hataları ve hasarlı yapılar ortaya çıkar. Bunun adı yaşlanmadır.

Güneşin cilt üzerine olumsuz etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Cilt yaşlanmasını tetiklemesi, kırışıkları arttırması, lekelerin oluşması kişiyi görüntü açısından rahatsız eden durumlar olmasına karşın, cilt kanserini tetiklemesi ise hayatını tehdit eden bir durumdur. Biz dermatologlar bu nedenden dolayı güneşten, ayrıca güneş dışında solaryum gibi yapay olan güçlü ışıklardan uzak durulmasını öneriyoruz. Solaryum özellikle yoğunlaştırılmış ultraviyole (güneş ışığı) içerdiğinden normal güneş ışığından daha zararlıdır.

GÜNEŞ IŞINLARI BENLERİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?
Benler cilt renginde, ciltten biraz koyu veya kahverenginden siyaha kadar değişen renklerde ciltten genellikle kabarık, bazen üzerinde kılların da olduğu selim lezyonlardır. Benler özellikle cilt rengi açık olan kişilerde fazla görülür. Yaşla ve güneşe maruz kalmakla sayıları artabilir veya boyutlarında değişiklik olabilir.

Önemli olan benlerin selim halini korumaktır. Bunun için öncelikle dikkat edilmesi gereken güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için kızgın olan saatlerde güneşe çıkmamak ve yaz-kış ultraviyoleye karşı koruyan güneş koruyucular kullanmaktır.

Ayrıca herkesin kendi beninin özelliklerini iyi bilmesi ve takip etmesi gerekmektedir. Takip ederken benin boyutunda ve renginde kısa süre içinde bir değişiklik olup olmadığına, kaşıntı veya kanama olup olmadığına bakabilir. Ancak daha ideal olan dermatoloji uzmanlarının dermatoskop aleti ile hastalarını belirli aralıklarla takip etmesidir. Eğer bir ben, şüpheli olarak bulunursa o benin cerrahi olarak çıkarılması ve mutlaka patolojik incelemesinin yapılması gerekmektedir.

CİLTTE GÜNEŞE BAĞLI BAŞKA NE GİBİ SORUNLAR GÖRÜLMEKTEDİR?
Güneş ve sıcak havanın özellikle yağlı ciltlerde oluşturduğu bir başka sorunda aknedir (sivilce). Alın burun ve yanaklarda küçük isilik benzeri, kaşıntılı döküntü şeklinde seyreder. Bunu önlemek için cildimizi sabun bazlı olmayan, yağ salınımını dengeleyen bir temizleyici ile temizlemek, asla makyajla yatmamak ve kapatıcıları yüzde uzun süre tutmamak, aşırı miktarda krem ve nemlendirici kullanmamak, haftada iki gün hafif fiziksel peeling yapmak gerekir.

CİLT TİPİNE GÖRE GÜNEŞ KORUYUCU KULLANILMALI
Her cilt tipi için saat 11.00-15.00 arası direkt güneş görmek zararlıdır. Bu saatlerde uzun süre güneşe maruz kalan cilt kurur, yıpranır ve erken yaşlanır. Eğer dışarı çıkılacaksa cilt tipine uygun, güneş koruma faktörü içeren kremler veya losyonlar kullanılmalıdır. Açık renk tipine sahip kişiler yüksek güneş koruma faktörlü ürünler tercih etmelidir. Örneğin; sarışın ya da kızılların SPF 50, kumralların SPF 30, esmerlerin ise SPF 15-20 özellikli güneş koruyucu kullanması uygundur. Güneş koruyucu kremler dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli ve 2-3 saatte bir yenilenmelidir.

DUDAKLARIN KURUMAMASI İÇİN
Dudaklar yaz döneminde, denize ve güneşe bağlı olarak kurur ve çatlar. Uzun süre güneşe maruz kalındığında dudaklarda ‘aktinik keilit’ olarak adlandırılan dudakta belli bölgelerde kalınlaşma, çatlama, kapanmayan yaralar ve kabuklanmalar oluşabilir. Zamanla kronikleşen bu durum, önlem alınmazsa kanserleşmeye kadar ilerleyebilmektedir. Sağlıklı ve güzel görünümlü dudaklara sahip olmak için seramid ve üre içeren nemlendiricilerle sık sık nemlendirme, en az SPF 15 olan güneş koruyucu kremler kullanmak gerekir.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER CİLDİN NEM DENGESİNİ KORUR
Kusursuz bir ten için cilt bakım ürünleri ve uygulanan bakımlar kadar tüketilen yiyecekler de oldukça önemlidir. Nem dengesini korumak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için ilk kural doğru beslenmeye dikkat etmektir. Sağlıklı bir cilt için; vitamin ağırlıklı beslenmek, taze sebze ve meyve tüketmek, yeşil yapraklı sebzeler tüketmek bütün bunlara destek olarak A, C ve E vitamini almak daha güzel ve sağlıklı görünmeye yardımcı olacaktır. Cilt için yararlı gıdaların yanı sıra su tüketimi de çok önemlidir. Cildin nem dengesini korumak için günlük yeterli miktarda su tüketilmelidir.

DUŞ SONRASI NEMLENDİRİCİ ŞART
Vücut nemlendiricilerini kullanmak cilt için önemlidir. Duş sonrası nemlendirici kullanmak bir tercih değil alışkanlık olmalıdır. Duş sonrası vücut nemlendiricileri kullanmak hem duş sonrası rahatlatacak hem de cildinizin ihtiyacı olan bakımı sağlayacaktır. Vücut nemlendiricilerini kullanırken, cilt tipinize uygun ürünler tercih edilmelidir.

GÜNEŞ IŞIĞINDAN KORUNMANIN ÖNEMİ
Güneş ışığından korunmanın olumlu tarafı da mevcut benler üzerinde oluşabilecek kanseröz gelişimlerin önlenmesi ve yeni ben çıkışını azaltmaktır. Vitiligo (Ala hastalığı ), lupus, roza gibi cilt hastalıkları olan kişilerin güneş ışığı hassasiyeti arttığından dolayı korunmaları şarttır.

Güneşin cilt üzerine olumsuz etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Cilt yaşlanmasını tetiklemesi, kırışıkları arttırması, lekelerin oluşması kişiyi görüntü açısından rahatsız eden durumlar olmasına karşın, cilt kanserini tetiklemesi ise hayatını tehdit eden bir durumdur.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.