Çocuklarda altına kaçırma (Enürezis)

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yalçın Handemir, Enürezis (altına kaçırma) hakkında bilgiler verdi ve sorularımızı yanıtladı.

Çocuklarda altına kaçırma (Enürezis)
17 Eylül 2015 Perşembe 17:17

ALTINA KAÇIRMA(ENÜREZİS) NEDİR?

 

“Enürezis olarak adlandırılan altına kaçırma, çocukların normalde kuru kalmaları gerektiği dört yaşından sonra gece veya gündüz idrar kaçırması problemidir. Genellikle 2-4 yaşları arasında tuvalet eğitimi tamamlandıktan sonra geceleri yatağı ıslatma durumu olabilir. Fiziksel bir aktivite sırasında, gülerken veya oyuna dalmışken altına kaçırma normal sayılabilir. Bu durum haftada iki-üç kez görülebilir ve beş yaşına doğru giderek azalır. Herhangi bir tıbbi incelemeye gerek yoktur.”

 

ÇOCUKLAR NEDEN ALTINA KAÇIRIRLAR?

 

“Altına kaçırma, sebebe bağlı olarak birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır. Birincil enürezis, alt ıslatmalarının %90'ından fazlasını oluşturur. Büyük oranda soya çekim yani kalıtsaldır. Sebebi bilinmemekle birlikte uyku ağırlığı, mesane küçüklüğü veya üriner sistemin olgunlaşmasında gecikme gibi faktörlere bağlı olduğu düşünülmektedir. İkincil enüzeris ise alt ıslatmaların %10'undan daha azını oluşturur. Fiziksel veya psikolojik bir nedene bağlı olarak alt ıslatmayı ifade eder ve alt ıslatmanın, en az altı ay veya bir yıllık bir kuruluk döneminden sonra ortaya çıkması gerekir. Bunun nedenleri arasında; idrar yolu enfeksiyonları, böbrek rahatsızlıkları ve şeker hastalığı gibi fiziksel nedenler ile yeni kardeş doğması ve çeşitli ailevi sorunlar gibi psikolojik nedenler olabilir.”

 

HANGİ DURUMLARDA UZMAN YARDIMI GEREKİR?

 

“Çocuğunuzda tuvalet eğitimi tamamlandıktan sonraki bir yıl içinde idrar kaçırma normal sayılabilir. Altı yaşından sonra gece veya gündüz idrar kaçırma durumunda takip edilmesi gerekir. Eğer çocuğunuz çok sık idrar kaçırıyorsa, idrar yaptıktan sonra damla damla devam ediyorsa, idrarı bulanık renkte ise veya genital bölgede kızarıklık varsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmalısınız.”

 

ALTINA KAÇIRMANIN TANISI NASIL YAPILIR?

 

“Tanı için öncelikle idrar yapma alışkanlığı, kuru kalma aralığı, alınan sıvı miktarı, beslenme durumu, idrarda acıma, yanma, koku ve sık idrara çıkma durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi alınır. Ayrıca bu duruma başka davranış problemlerinin de eşlik edip etmediği sorgulanır. Genel ruhsal durumu, fizyolojik bir hastalığın olup olmadığı ve var ise uygulanan tedaviler, ailenin probleme yaklaşımı öğrenilir. Bu durumdaki çocukların fiziki muayeneleri genellikle normaldir. Bazı durumlarda ise çocuğun nörolojik muayenesi ile karın ve genital bölgenin ayrıntılı muayenesi yapılır. Altına kaçırma sebebi olarak doktorunuz idrar yolu enfeksiyonu düşünüyorsa idrar tahlili yapılmasını isteyebilir. Daha ileri incelemeler gerektiğinde ise bazı laboratuar testleri, idrar kültürü, ultrasonografi gibi birçok inceleme yönteminden yararlanılır.”

 

NASIL TEDABİLER UYGULANIR?

 

“•Enfeksiyon saptanması durumunda uygun antibiyotik tedavisi reçete edilir.

 

• Muayene ve tahlillerin neticesinde altına kaçırma durumu enfeksiyon ve sistemik bir sorun kaynaklı değilse çocuğunuza ev tedavi programı hazırlanır. Bu tedavi, gündüz veya gece idrar kaçırma durumuna göre farklıdır.”

 

GÜNDÜZ EV TEDAVİSİ

 

“•Deterjan, banyo köpükleri gibi genital bölgeyi tahriş edebilecek ürünler kullanılmamalı,

 

•Aşırı su, çay, kahve, kola vb. içeceklerin içilmesi kısıtlanmalı,

 

•Kabızlık şikayetinde, kabızlığı önleyecek diyet uygulanmalı.”

 

GECE EV TEDAVİSİ

 

“•Çocuğa bu durum açıklanmalı ve hatasının olmadığı belirtilmeli,

 

•Uyumadan önce aşırı sıvı alması engellenmeli,

 

•Yatmadan önce mutlaka tuvalete gitmesi sağlanmalı,

 

•Gece bir kez tuvalete kaldırılmalı,

 

•Kuru kaldığı geceler için çocuk ödüllendirilmeli, ancak ıslak kaldığı geceler için ceza verilmemeli.”

 

ALARM YÖNTEMİ NEDİR?

 

“Ev tedavi programının üç ay süre ile uygulanmasına rağmen hala fayda sağlanamaz ise alarm yöntemi kullanılabilir. Alarm yöntemi; alarm cihazları kullanılarak alışkanlık oluşturulmasına yönelik davranışsal bir terapidir. Bu yöntemde çocuk, alarm cihazını takarak yatmakta, cihazın sensörü ıslanınca alarm vererek kişiyi uyandırmaktadır. Bu işlemin tekrarlanmasıyla üç-dört hafta içinde ''şartlı refleks'' oluşmaya başlar. Gece idrarın gelmesi, altının ıslanması, alarmın çalması ve uyanma periyodunun tekrarlanmasıyla beyin şartlanarak kişi altını ıslatmadan uyanmayı öğrenmektedir.”

 

FİZİKİ TEDAVİLERLE SONUÇ ELDE EDİLEMEZSE NE YAPILMALI?

 

“Tüm tedavi uygulamaları ile bir sonuca ulaşılmaz ise doktorunuz sizi bir çocuk psikiyatristine yönlendirebilir.”

 

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.