Diyabet ve göz

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş, diyabetin göz sağlığına etkileri hakkında bilgilendirmelerde bulundu

Diyabet ve göz
04 Kasım 2015 Çarşamba 17:05

DİYABETİN GÖZE ETKİLERİ NELERDİR?

“Diyabet hemen her göz dokusunda bir takım değişikliklere yol açar. Örneğin göz kuruluğu, enfeksiyona yatkınlık, geçici kırma kusurları, katarakt, glokom, optik sinir nöropatisi vb gibi. Fakat diyabet hastalarının %90'nında görme azlığı nedeni diyabetik retinopatidir. Diyabetin gözdeki en önemli ve kritik etkileri göz dibinde ortaya çıkar.

HER DİYABET HASTASININ GÖZ DİBİ ETKİLENİR Mİ?

Her diyabet hastasının göz dibi etkilenmez. Bu etkilenmenin derecesi diyabetin yaşı yani hastanın kaç yıldır diyabetli olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Kan şekerinin yüksek seyretmesi de etkilenmenin daha erken ortaya çıkmasına sebep olur. Ayrıca eşlik eden hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve sigara kullanımı diyabetin göz dibindeki yıkıcı etkilerini arttırır.

HASTALIĞI ARTTIRAN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Diyabetin yaşı, hastanın yaşı, kan şekeri seviyesi, eşlik eden böbrek hastalığı, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, sigara kullanımı. Bunların varlığında hastalık daha hızlı seyredebilir.

GÖZ DİBİNDE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUR?

Göz dibinde kılcal damar kanamaları ve damar dışına sızıntılar ve yeni damar oluşumu gelişebilir. Bu değişiklikler erken safhada tespit edilirse başarı ile tedavi şansı yüksektir. Kan şekeri regülasyonu sağlanarak iyi bir görme seviyesi uzun yıllar korunabilir. Onun için diyabet teşhisi konulduğu zaman göz dibi muayenesi de hemen yapılmalıdır.

DİYABET HASTALARI NE KADAR ZAMAN DA BİR GÖZ KONTROLÜNDEN GEÇMELİDİR?

Diyabet sinsi bir hastalık olduğu için diyabet tanısı konar konmaz göz muayenesi yapılmalıdır. Daha sonra göz tutulumunun olup olmamasına ve etkilenmenin derecesine göre kontrol aralıkları değişkenlik gösterir. Örnek vermek gerekirse gözü hiç etkilenmemiş bir hasta yılda bir kez kontrol yeterliyken ileri derecede etkilenmiş bir hastayı 3-4 ayda bir kontrolden geçirilmesi gerekebilir.

HASTALIK TEŞHİS EDİLDİĞİNDE NASIL BİR YOL İZLENMELİDİR?

Diyabetik retinopati rutin bir göz muayenesinde saptanabilir. Göz dibinin direk veya indirekt fundoskopik muayenesiyle anlaşılabilir. Ancak hastalığın yaygınlığı şiddeti ve tedavi gereksinimini ortaya koymak için FFA yani ilaçlı göz filmi çekilmelidir. Ayrıca görme noktasında su toplaması (makula ödemi) varsa OCT yapılmalıdır.

TEDAVİ'DE NELER YAPILIR?

FFA sonrası tespit edilen sızdıran alanlara, iskemik bölgelere argon lazer fotokoagülasyon işlemi uygulanır. Bazı hastalarda göz içine ilaç enjeksiyonu gerekebilir.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.