Dyt. Akca’dan yılbaşı beslenme önerileri

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Burcu Akca, yılbaşı gecesi için beslenme önerilerinde bulundu.

Dyt. Akca’dan yılbaşı beslenme önerileri
27 Aralık 2017 Çarşamba 14:10

ÖĞLEDEN SONRAKİ ARA ÖĞÜNÜ ATLAMAMAYA ÇALIŞIN
Koskoca bir yılı geride bırakmaya çok az bir zaman kaldı ve çoğumuz yılbaşı gecesine dair planlar yapmaya başladık. Yılbaşı gecesi kalori alımınız artacağından, gündüz hafif beslenmeye ve bol su tüketmeye özen gösterin. Kahvaltınızı süt veya yoğurda 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve ½ porsiyon meyve katarak yapabilirsiniz. Ara öğünlerde yeşil çay tercih edebilirsiniz. Öğle yemeğinde ise 1 tabak sebze yemeği, yoğurt ve yanında 1 dilim tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz. Özellikle öğleden sonraki ara öğünü atlamamaya çalışın. Çünkü bu öğün yılbaşı sofrasına daha tok oturmanıza yardımcı olacaktır. Yeşil çayla birlikte 2 adet galeta + 1 dilim light peynir veya 3 adet form bisküvi tercih edebilirsiniz.
YILBAŞI SOFRANIZ İÇİN IZGARA ET VEYA TAVUK TERCİH EDİN
Kızartılarak yapılan besinlerin kalorisi daha yüksek olacağından, yemeklerinizi daha çok ızgara veya fırında pişirmeye çalışın. Çiğ veya haşlanmış sebzelerle yapılmış salatalar, yoğurtlu mezeler tercih edebilirsiniz.
Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hiç kuşkusuz hindidir. Bu sağlıklı bir akşam geçirmeniz için avantajdır. Hindi sevmeyenlerdenseniz kırmızı et yerine beyaz eti tercih etmelisiniz. Ana yemek yanında zeytinyağlılar ve salata tercih edilmeli pilav, makarna gibi karbonhidratı yüksek besinlerden kaçınmalısınız.
ALKOL TÜKETİMİNİZE VE DİĞER İÇECEKLERE DİKKAT EDİN
Yılbaşı akşamının en önemli konularından biri de alkol tüketimidir. Uzun süre masada kalmak yemeklerle birlikte alkolün de fazla tüketilmesine neden oluyor. Alkol alırken alkol oranı yüksek içkiler yerine alkol oranı daha düşük olan şarap, şampanya tercih edebilirsiniz. Kadınlar için 2-3 kadeh erkekler için ise 3-4 kadehte sınırlama faydalı olacaktır.
Alkol, meyve suları gibi içecekler şekerinizi birden yükselteceği için daha çok acıkmanıza ve yağ depolanmasına neden olur. Bu nedenle alkol olarak bir - iki kadeh kırmızı şarap, maden suyu veya light meyve sularını tercih edebilirsiniz.
SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN
Tatlı seçimi olarak meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edin. Örneğin cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı veya 1 kase sütlü tatlı ideal tatlı seçeneklerindendir.
ERTESİ GÜN YEDİKLERİNİZİ KONTROL ALTINA ALIN
Yılbaşı gecesi ve özellikle 1 Ocak’ta su tüketimine büyük önem göstermelisiniz. Yılbaşı gecesi yemek esnasında içtiğiniz su midenizde yer kaplayarak hem daha az yemek yemenize hem de daha az alkol tüketmenize yardımcı olacaktır. Eğer yılbaşında alkol tükettiyseniz sabah kalkar kalkmaz 2 bardak su için ve bunu gün içerisinde 10-12 bardağa tamamlayın. Alkol vücuttan su atılmasına neden olur ve susuz kalan vücut toksin ve yağ depolar bu nedenle 1 Ocak günü çok su içmek gerekir.
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.