Hava kirliliğinin sağlığa etkileri!

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, hava kirliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgilendirmede bulundu. Dr. Handemir, hava kirliliği etkilerinin zaman içerisinde; zehirlenme, kansere neden olma, doğum bozuklukları, gözlerin tahriş olması, solunum sistemi rahatsızlıkları, bronşit ve virüs enfeksiyonlarına hassasiyetin artması, kalp hastalıklarına zemin hazırlaması, kronik astımın şiddetlenmesi şeklinde görülebileceğini ifade etti. Dr. Handemir’in açıklamalarının ardından, 3 tarafı sanayi bölgeleriyle çevrili olan Çerkezköy’ün doğaya açılan tek boşluk kısmına da termik santral yapılmasının ne kadar tehlikeli bir durum olduğu bir kez daha görülmüş oldu

Hava kirliliğinin sağlığa etkileri!
01 Mart 2017 Çarşamba 15:15

HAVA KİRLİLİĞİ NEDİR?

Hava kirliliğinin, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların sağlıklarını tehdit eden ve olumsuz yönde etkileyen, maddi ve manevi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin çoğalması veya normalin üzerine çıkması, yoğunlaşmaya ulaşması olduğunu söyleyen Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, “Kısaca hava kirliliği katı, sıvı ve gaz yolları ile yabancı maddelerin başta insan sağlığı olmak üzere, bütün canlılara zarar vermesidir. Genellikle havada fazlasıyla karbondioksit, karbonmonoksit ve kükürt gibi zararlı atıkların bulunması önemli bir rol oynamaktadır. İnsanların sağlığını önemli ölçüde etkileyen bu kirlilikler kullanılan kalitesiz yakıtlar, araçlardan gelen egzoz yakıtları, yerleşim yerlerine yakın kurulan sanayi vb. atıkları, soba ve kaloriferlerin uygun şekilde kullanılması gibi nedenler etkilemektedir.” ifadelerini kullandı.

HAVA KİRLİLİĞİ VE RİSK GRUPLARI

Hava kirliliğinden etkilenme oranı yüksek olan yaş grupları ve sahip olunan rahatsızlıklardan da bahseden Dr. Handemir, “Bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar, kronik solunum ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar, endüstriyel işletmelerde çalışanlar, sigara kullananlar ve düşük sosyoekonomik grup içinde yer alanlar risk gruplarını oluşturmaktadır.” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Hava kirliliğinin etkileri zaman içerisinde; zehirlenme, kansere neden olma, doğum bozuklukları, gözlerin tahriş olması, solunum sistemi rahatsızlıkları, bronşit ve virüs enfeksiyonlarına hassasiyetin artması, kalp hastalıklarına zemin hazırlaması, kronik astımın şiddetlenmesi şeklinde görülebileceğine değinen Dr. Handemir, “Kirleticilerin çoğunun sinerjitik etkileri vardır. Örneğin; sülfat ve nitratlar havadaki küçük partiküllerin üzerine tutunur, böylece akciğerlere tek başına verdikleri zarardan daha büyüğünü verdikleri görülür. Atmosferdeki kirleticilerin omurgalılar üzerindeki etkileri solunum sistemi bozuklukları, gözler, dişler ve kemiklere olan zararları, pestisitlere hassasiyetin artması, yiyecek kaynakların azalması şeklinde görülür. Otomobil egzozlarından çıkan peroksiasetil nitrat gözlerde kanlanmaya, yanmaya ve solunum güçlüklerine neden olmaktadır. Akciğer amfizemleri özellikle atmosfer kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde görülen bir solunum rahatsızlığıdır. Bu hastalık, akciğerlerde solunum parankimasının elastikiyetinin kaybetmesine ve çeperlerde incelme sonucu akciğerlerdeki alveollerin açılmasına ve sonuçta akciğer kanamalarına neden olur. Şehir atmosferinde benzantren, floranten, benzopiren gibi kanserojen polisiklik hidrokarbonların bulunması, kanserin yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır.” bilgilerini verdi.
ERKEN ÖLÜMLERDE ARTIŞ GÖRÜLEBİLİR

Hava kirleticilerinin sağlığa etkilerinin genel olarak toplanabileceğini ifade eden Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir, “Bunlar; solunum fonksiyonlarında bozulma, solunum sistemi hastalıklarında artış, kronik solunum sistemi hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış, kronik kalp hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış, kanser görülme sıklığında artış, erken ölümlerde artıştır.” açıklamalarında bulundu.

HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Hava kirliliğini minimuma indirmek için alınabilecek önlemler hakkında da bilgilendirmede bulunan Dr. Handemir, “Sanayi tesislerinin baca gazı sınır değerlerine uymaları sağlanmalı; ısınmada yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli ve binalarda ısı yalıtımına önem verilmeli; kullanılan sobalar ve kalorifer kazanları kriterlere uygun olmalı; doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılarak özendirilmeli; kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı; yeni yerleşim yerlerinde bölgesel ısıtma sistemleri kullanılmalı; kent içi ulaşımda uygun meyilli alanlarda bisiklet yolları, park yerleri, kiralama sistemi oluşturulmalı, kamuoyu bilgilendirmesi de sağlayarak bisiklet kullanımı yaygınlaştırılmalı; ısınma ve geri kazanım için atık yakmanın önüne geçilmesi amacıyla, atıklar geri kazanılarak değerlendirilmeli veya uygun atık yakma tesislerinde yakılarak bertaraf edilmeli; yerleşim alanları dışında ve hakim rüzgar yönü dikkate alınarak sanayi tesislerinin yer seçimi yapılmalı, imar planlarında bu alanların çevresinde yapılaşmalar önlenmeli; toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalı ve araçların egzoz emisyon ölçümleri periyodik olarak yapılmalı.” dedi.

HAVAMIZ DAHA DA KİRLENMESİN

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir’in hava kirliliğiyle ilgili vermiş olduğu bu faydalı bilgilerin ardından, 64 hektarı Çerkezköy, 480 hektarı ise Silivri sınırlarında olmak üzere toplam 544 hektar üzerine konumlandırılması planlanan kömürlü termik santral için Çerkezköylü vatandaşların verdiği haklı mücadelenin ne denli yerinde bir karar olduğu gözler önüne serildi.

Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.